Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Ticaret ve Sanayi Odasının muazzam bütçeleri olmadığını söyleyerek, “Biz geldiğimizde yaklaşık 2,5 milyon TL paramız vardı. Şuanda hizmet binamızın olduğu yerde belli bir taahhütle Milli Emlak’tan alınmış. 2000 yılında tahsisi yapılmış o taahhütlerden bir tanesi de Hizmet Binası olarak yapacaksınız denilmiş. Sayın Bakan İsmet Attila üniversitenin, borsanın, ATSO’nun yerlerini bizlere Maliye Bakanlığı döneminde tahsisini yaptı. Kendisine buradan teşekkür ediyorum” dedi.

“İYİKİ BU BİNA YAPILDI” DENİLDİ

“2000 yılında belli bir taahhütlerle tahsis edilmiş, bir tanesi de  hizmet binasıdır” diyen Başkan Serteser, “İyide olmuş. Çünkü ben şuna inanıyorum, bu tip kurumların şehrin biraz dışına yapılması gerektiğine inanıyorum ki, şehir daha da gelişebilsin.  Hızla gelişsin. Geçmiş dönemde ATSO’da oraya binamı yapılır mı? Diyenler oldu. Oraya kim gidecek? Denildi. Ne gerek var böyle bir binaya denildi. Halbuki taahhüdümüz var. Neticede büyük zorluklarla o binayı 5 milyona mal olacak dedik ama “12 milyonluk bir bütçesi vardı elektrik parasını ödeyemeyiz” denildi.  O zaman ki karşı çıkan meclis üyeleri şuanda hepsi dostumuz diyorlar ki, “Allah razı olsun iyi ki bu bina yapıldı. Bizim yüz akımız oldu dediler.”

İÇİNDE SEN YAŞASAYDIN DA SEN YAPSAYDIN

Afyonkarahisar Adliye Binasının yeterli gelmediğini söyleyen Serteser, “Çok eski bir binada değil. Neden çünkü 50 senelik projeksiyonlar ile yapılmıyor. Buda milli servet kaybı oluyor. Biz ATSO Hizmet Binamızı ilk meclisimizde yaptık. Onu yaparken benim kendi mesleğim inşaat mühendisi olduğum için onu müteahhit karı vererek de yapmadık. Emanet usulü her ihale kameraya alınarak yapıldı ve müteahhit karı yoktu. Ben ve o günkü ihale heyeti sanki kendimize bina yapar gibi 5 kuruş kar vermeden yaptık. 50 yıllık projeksiyonu karşılayacak şekilde yaptık. Hala ulusal ve uluslar arası toplantılar Afyon’da o salonda yapılır. Ama işte 2 bina yaptı. Başka ne yaptı demek ah sen olsaydın da içinde sen yaşasaydın da sen yapsaydın keşke. Öyle kolay değil.”

HER ŞEY YEŞİLE DÖNÜYOR

Başkan Serteser sözlerine şöyle devam etti: “ATSO Hizmet Binasını yaparken biz şunu biliyorduk. Artık herşey yeşile dönüyor. Karbon salınımı, yenilenebilir enerjileri ve bu altyapıyı bu binada yaptık. Tabiki AFJET’in tüm ilimize olduğu gibi o binamızı da çok büyük faydası oldu. Yenilenebilir enerjiler ile tüm binayı enerjisi ile sağlayabilen bina olmasını istedik. Orası dolayısıyla hem AFJET ile ısınıyor, hem de Kalkınma Ajansına yaptığımız projelerle Güneş Enerji Santralinden elde edilen elektriğini kullanıyor. O elektriğin fazlası şebekeye satılıyor. Şimdi orayı Yeşil Bina yaptık. Dünya birinciliği alan bina oldu. Orada tecrübelerimiz oluştu” ifadelerini kullandı.

TEK BAŞIMA BAŞARILI OLMAM MÜMKÜN MÜ?

Afyonkarahisar 2. Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili soruya cevap veren Başkan Serteser, “Afyonkarahisar eski Valisi Gökmen Çiçek, Milletvekillerimiz ve Afyonkarahisar Belediye Başkanımız, Sinanpaşa Belediye Başkanımız ile birlikte öneri geldi ve denildi ki, “Başkan sen bu konuda tecrübe elde ettin. Yeşil Mutabakat imzalandı. 2026’dan itibaren peyderpey artık buna geçilecek. Eğer karbon salınımı ile üretim yapıyorsanız, yenilenebilir enerjiler kullanmıyorsanız artık ihracatta karbon vergisi ödemeye başlayacaksınız. Gel şunun geç başına ve hızlı bir şekilde Yeşil OSB yapalım buraya” denildi. Tüm yöneticilerimiz buna uygun gördü ve hızlı bir şekilde biz yönetimimiz ile birlikte acele kamulaştırma kararımız çıksa altyapı projeleri yapılıyor. Yani bu kadar  hızlı bir şekilde ilerlemek güç. Burada şunu kabul etmek gerekir, giden Valimiz, mevcut valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız ile birlikte Ankara’ya gidilmesi gerekiyorsa gidiliyor. Yani bu benim tek başıma başarılı olmam mümkün mü? Ekip olmadan, uyum çalışması olmadan bu işlerde yapılmıyor. Seçimde kazanılmıyor. Yani her şey ekip işidir” dedi.

6 MİLYON METREKAREYİ GEÇTİ TALEP

En kısa zamanda Yeşil OSB’ye Afyonkarahisar’a yeni sektörler getirmek için çalışmaların yapılacağını belirten ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, “Mevcut bir ihtisas mermer için OSB’miz var. Karma OSB’mize mermer birincide var. Et ve et ürünlerinde çok ileriyiz. Onda da mevcut OSB’mizde ciddi yatırımlar var. Biz şuanda aldığımız karara göre değişiklik olmazsa mermer, doğaltaş yatırımlarına çok orta ve yüksek teknoloji olmazsa, et ve et ürünleri yatırımlarına vermeyi düşünmüyoruz. Burada yeni sektörler. İşte ne getirdin diyorlar. Elinde OSB olacak ki, getireceksin. Şimdi biz Çinliler ile konuşuyoruz. Türkiye’nin en büyük tekstil firmaları ile konuşuyoruz. Orta ve yüksek teknoloji yatırım yapacak sanayiciler ile konuşuyoruz. Şunda orada yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekare 72 parsel dağıtılacak tahsis edilecek alan var. Şuanda 6 milyon metrekareyi geçmiş talep var. Daha duyuru yapmadan” diye konuştu.

BÖYLE OLMASI DOĞALDIR

Afyonkarahisar 2. Organize Sanayi Bölgesine ihracat hedefi koyacaklarını vurgulayan Serteser, “Artık şuna inanıyorum. İllerin ayrı bir ihracat hedefleri olmalı ama bilhassa yeni yapılacak OSB’lerinde bir ihracat hedefi kilogram bazında bir hedefi mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum. Biz buraya bu tip tesisleri seçerek alacağız ve mevcut OSB’mizin 2021 yılı itibariyle 380 milyon dolarlık ihracatımız var. 100 milyon dolarlık ihracatı OSB’ye hedef olarak seçmiş durumdayız. Mümkün mertebe bilhassa orta teknoloji ve yüksek teknoloji ye kayan sektörlere istihdamda olmalı ama teknoloji yüksek yatırımlara da seçerek oradan yer vermeyi planlıyoruz. Artık sektörel dağılımımızı çeşitlendirmek zorundayız. Çünkü doğaltaş sektörü yükte ağır, para da hafif kalıyor. Neden çünkü ihracat ettiğin ürün bakımından yani 2.8 yoğunluğu doğaltaş ihracat ediyorsunuz. Bunun böyle olması da aslında çok doğaldır” dedi.

MERMER MAKİNELERİ AFYON’DA ÜRETİLİYOR

“Tabi onu da yeni katma değerli bir şekilde üretip ihraç edebilirsek ki, fabrikalarımız ona da çalışıyor” diyen Serteser, “2009 yılından bugüne dünyada gelişen teknolojilerin çok üzerine çıktı. Hatta kendi teknolojilerimiz var. Afyonkarahisar’da mermer makineleri, tarım makineleri artık üretilebiliyor. Eskiden makineler dünyaların parası ile alınıyordu. Şimdi artık mermer makinesi ürecileri daha kalitelerini üretebiliyor. Dolayısıyla doğaltaştaki katma değeri de yükseltmemiz gerekiyor. 2. Merkez OSB hakikaten Türkiye’deki parmakla gösterilebilir sıfırdan Yeşil OSB yapılmış en güzel OSB’lerden bir tanesi olacak. Bu önümüzdeki dönemde Üyelerimiz bizim seçmenimiz eğer bana ve arkadaşlarıma oy verirlerse ben bu konuda şimdiye kadar 2009 yılından beri nasıl neferi olduysam Ticaret ve Sanayi Odasının sabahtan geceye yine aynı şekilde bu OSB’yi aynı şevkle, aynı iştahla, aynı özveriyle yapmayı taahhüt ediyoruz” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZ TALİMAT VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiğiniz dosyalardan dolayı eleştiri aldınız” sorusuna açıklık getiren Başkan Serteser, “Ben o dosyayı aslında veremedim. O dosyada da 2. OSB’nin kamulaştırılması vardı. Onu da Valimiz söyleyeceğini söyledi. En şıkı bu oldu. Kendisi özel görüşmeleri sırasında hem Yeşil OSB’mizin acil konularını hemde Sağlık Endüstri Bölgesini iletti. Gerekli yerlere talimatlar Cumhurbaşkanımız tarafından verildi. Şimdi Valimiz bu işin çok hızlı bir şekilde milletvekillerimiz ile birlikte takipçisiyiz. Çünkü o acele kamulaştırma kararı çok önemlidir. Onun manası eğer bir itiraz olursa bekliyorsunuz. Acele kamulaştırmada fiyata itiraz edebilirler. Beklemiyorsunuz alt yapı projeleriniz onaylanıyor, bakanlık ihalesini yapıyor. Sizde ön tahsislerle biran önce hızlandırıyorsunuz. Orada da kamulaştırma da hakkaniyet oluyor” dedi. ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim