Erdal Akar konferans salonunda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Numan Harputlugil yaptı. Harputgil, ruh sağlığını etkileyen birçok rahatsızlığın olduğunu söyledi.AKÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığında görevli Psikolog Şeref Sezen ise Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı hakkında bilgiler verdi. Sezen, “Öğrencilerimiz ve personelimiz herhangi bir sağlık sorununu olduğunda bizden sağlık tedbiri talep edebiliyor. Bu süreç hukuki bir süreç olarak takip edilmiyor. Herhangi bir soruşturma kovuşturma süreci olmuyor. Sadece sağlık hizmetlerine yönelik bir tedavi süreci oluyor” diye konuştu.

BAĞIMLILIK OLAN BİR HASTALIK DEĞİL

Afyonkarahisar Yeşilay Şubesi Sosyal Hizmet Uzmanı Elmas Aybike Yılmaz konuşmasında Yeşilay Danışmanlık Hizmetleri hakkında bilgiler vererek, “Bağımlılık tek bir nedeni olan hastalık değil. Gerçekten ulusal ve uluslararası literatürde bir beyin hastalığı olarak geçiyor. Tek bir nedeni yok; biyolojik, psikolojik ve sosyal nedenler olmak üzere birçok nedeni var. İç içe geçmiş bir yapıda bağımlılık sürecini oluşturuyor. Bu hastalığın tek bir nedeni yoksa tedavi aşamasında da bütün bu boyutlara değinmemiz gerekiyor” dedi.

PSİKİYATRİ TIBBİ BİR ALANDIR

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Üzer psikiyatri ve nöroloji alanlarının çalışmalarına değinerek, psikiyatrinin tıbbi bir alan olduğunu söyledi. Üzer, “Psikiyatri, insan zihni duygu, davranış ve algı, giriş, komisyon gibi bütün zihin yapılarını ve bunları meydana getiren rahatsızlıkları tedavi etmeyle ilgilidir. Burada nörolojiyle çok önemli bir ayrımı vardır. Nöroloji aslında beyin hastalıklarıyla ilgilenmektedir. Psikiyatri ise insanı insan yapan duyguları, düşünceleri ve bunların akabinde meydana getirdiği davranışlarıyla alakalı kısmı içeren rahatsızlıklarla ilgilenir” dedi. Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Kaan Baltaş, Afyonkarahisar Gençlik ve İl Spor Müdürlüğünde görevli Spor Psikoloğu Melike Vardar, Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde görevli Rasime Demir Başhan çalışmaları hakkında bilgiler vererek, öğrencilere danışmanlık hizmetlerini anlattı.