Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleşen zirveye; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kübra Teymur, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürü Ayşe Yeşim Çepni, İŞKUR Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Samet Fidan, Afyonkarahisar Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın, AKÜ Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Koray Gürpınar, sivil toplum kuruluşları ile birlikte paydaş kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, AKÜ akademik personeli ve öğrencileri katıldı.

“700’Ü AŞAN ÜYEYE SAHİP TOPLULUĞUZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Girişimcilik ve Kariyer Zirvesinin açış konuşmasını Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selman yaptı. Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu hakkında bilgiler veren Selman, “Girişimcilik ve Kariyer Topluluğumuz kurulduğun günden bu yana sayısız etkinlik ve 700’ü aşkın üye kaydı alarak Afyon Kocatepe Üniversitesinin en aktif, en büyük ve en gözde topluluğu olmuş ve hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlemeye devam etmektedir” dedi.

“GENÇLER LÜTFEN İCAT ÇIKARIN VE ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRİN”

AKÜ Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Koray Gürpınar ise öğrencilere seslenerek girişimciliğin “eski köye yeni adet getirmek ve icat çıkarmakla” mümkün olacağını belirtti.

Gürpınar, küreselleşen dünya şartlarında ve Türkiye ekonomisine sağladığı istihdam katkısı nedeniyle girişimcilik kavramının günümüzün en popüler ekonomik kavramı haline dönüştüğünü belirtti. Gürpınar, “Buradan girişimcilikten kast ettiğimiz öncelikle bir şirket kurmak değil, daha büyük perspektifte yaratıcı, üretken, inovatif ve vizyoner düşünebilme yeteneğidir. Geçmişe baktığımızda; ‘başımıza icat çıkarma, eski köye yeni adet’ getirme telkinleri ile büyüdük. Bence sadece değişime açık, değişebilen, katma değerde fark yaratan girişimcilerin var olacağı global dünyada yaşamaktayız. Sevgili gençler sizden ricam; lütfen icat çıkarın. Eski köye yeni adet getirin ve hayallerinizin peşinden koşun. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürdüğünüzde inanın çok daha mutlu olacaksınız” diye konuştu.

GLOBAL GİRİŞİMCİLİK HAFTASI 178 ÜLKEDE KUTLANIYOR

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Global Girişimcilik Haftasının sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden oluşan birçok kurumun desteği ile 2008 yılından itibaren her Kasım ayında, 178 ülkeyle birlikte Türkiye’de de kutlandığını belirtti. Karakaş, “Hafta kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerin temel amacı, gençlerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değerlendirmelerini teşvik etmektir. Aynı zamanda; sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, girişimciler, yatırımcılar, özel sektör, medya ve devlet kurumlarının dâhil olduğu ekosistemde faaliyet gösteren birçok paydaş kurumu bir araya getirme amacı da taşımaktadır. Bu tarz etkinlikler sayesinde katılımcılarda ve öğrencilerimizde farkındalığın artırılması sağlanmaktadır” diye konuştu.

Karakaş, Global Girişimcilik Haftasında; kendini ulusal veya uluslararası bazda kanıtlamış girişimcilerin, Türkiye’nin saygın iş insanlarının, profesyonel yöneticiler ve uzmanların Türkiye genelinde yapılan etkinliklerle gençlerle buluştuğunu ifade etti. Karakaş şöyle devam etti: “Afyonkarahisar ve çevresinin sürdürülebilir kalkınmasına öncülük eden Üniversitemiz; yenilikçi, girişimci, evrensel bilgi ve değer üreten bir kurum olarak, her yıl girişimcilik adına Afyonkarahisar’ın değerli iş adamlarını öğrencilerimizle buluşturmaktadır. Girişimcilik fikrini profesyonel yöneticiler ve uzmanların katıldığı etkinliklerle tüm öğrencilerimize aşılamakta, kendilerini keşfetmeleri ve gelecek adına hedefler koymalarına destek olmaktadır. Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak girişimci, potansiyellerinin farkında olan öğrenciler yetiştirerek gelecekte ülkemizin kalkınmasını daha da güçlenmesini umuyor ve Global Girişimcilik Haftasını kutluyoruz.”

Karakaş, girişimcilik ve kariyer zirvesinde girişimcilik ekosistemini oluşturan paydaşlar bir araya geldiğini, AKÜ olarak Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezimiz vasıtasıyla öğrencilerin bu tarz platformlarda işveren temsilcileri ile buluşturarak öğrencilerin özgüvenlerini artırmayı amaçladıklarını belirtti.

“ÖĞRENCİLERİMİZE DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise bir çok konuda Afyonkarahisar Belediyesi ile AKÜ’nün iş birliği içerisinde olduğunu ifade etti. Zeybek,  “Bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz. Öğrencilerimizin yanındayız. Talepleri doğrultusunda haklı taleplerini bir bir yerine getirmeye gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

GİRİŞİMCİLİK HAYATIN BÜTÜN ALANINDA

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ise yaptığı konuşmada girişimciliğin sadece iş kurmakla alakalı olmadığını, hayatın bütün alanları ile ilgili olduğunu söyledi. Kurt, “Çünkü bazen bu tip alanlarda sanki en fazla yatırımı alan, en fazla büyüyen, en fazla ciroyu yapanlar belki girişimciliğin şampiyonları olarak gözükebilir ama hayatın tümünde birçok farklı alanda girişimcilik görülebilir. Bu kavramlar henüz tam oturmamış olabilir. Aslına bakarsanız üniversite yıllarından lise yıllarından bu duyguları yaşamak, birlikte iş yapabilme kabiliyetini kazanmakla birlikte geliyor. Bu anlamda buradaki arkadaşlarınızı tebrik ediyoruz” dedi.

KOSGEB GİRİŞİMCİLERİN YANINDA

Türkiye’de 81 ilde KOSGEB’in olduğunu ve girişimcilere, gençlere destek verdiğini belirten Kurt, “Çok genç bir nüfusumuz var. 15 – 64 yaş grubu uluslararası istatistikler açısından baktığımızda toplumun yükünü çeken, toplumu taşıyan hem inovasyonuyla hem iş gücüyle hem yönetimsel kadrolarıyla idare kadrolarıyla toplum nüfusunu taşıyan bir grup” diye konuştu. Gençlerin, inovatif bakış açısı ve girişimci ruhunun çok önemli olduğunu belirten Kurt, “Eğer bununla bununla ilerleyecek olursak gerçekten Türkiye dünyadaki ülkelere göre ciddi fark alacak bir pozisyonda. Türkiye bugün savunma ile kimya sanayinde geldiği seviye anlamında ve aynı zamanda bilişim sektöründe gerçekten çok çok ileri bir noktada. Türkiye’de bundan 5-6 yıl önce 10 kişinin 15 kişinin kurmuş olduğu bir bilişim firmasının milyar dolar değerlemeye ulaşacağını söylüyor olsaydık bu salonda belki hiç kimse bize inanmayacaktı. Ama bugün bunlardan tam altı tane var” ifadelerini kullandı.

“BİRİNCİ HEDEFİNİZ GİRİŞİMCİLİK OLSUN”

Hayatın 18 yaşında başladığını, 18 yaşındaki girişim ruhunun önemli olduğunu ifade eden Kurt, “Dünyanın hiçbir tarafında girişimciler kırkından sonra, ellisinden sonra bu işlere girmiyorlar. Devletimizin gerçekten çok güçlü destekleri var. Siz yeter ki bu konuda kendinizi gerçekleştirmek için güçlü bir şekilde karar verin. Bu konularda emek verin. Türkiye’nin geleceğini tüm dünyanın geleceğini aslında girişimci ruhlar, girişimci insanlar belirliyor. O değişimi, o inavasyonu yakalayan ruh bunu belirliyor. Birinci hedefiniz girişimcilik olsun” dedi.

Zirvenin ilk oturumu protokol üyelerinin girişimcilerin ve AKÜ öğrenci kulüp ve topluluklarının stantlarını gezerek, çalışmalar hakkında bilgiler alması ile son buldu.

GİRİŞİMCİLER KENDİ HİKAYELERİNİ ANLATTI

Girişimcilik ve Kariyer Zirvesinin ikinci oturumunda ise moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Bölge Temsilcisi Hatice Aydoğan Özsekmen’in yaptığı “Girişimcilikte Fark Yaratanlar” başlıklı panel gerçekleşti. Panelde; BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri Kurucusu CEO’su Uğur Coşkun, TEMMER Mermer Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektör Konseyi Başkanı Rüstem Çetinkaya, Savrukoğlu Tarım Makinaları San. Tic. Ltd. Şti. Yetkilisi İbrahim Savrukoğlu, DAYMAR Stone Madencilik San. Tic. Ltd. Şti. Yetkilisi Handan At ve 3D Zeka Yetenek AR-GE Yazılım San. Tic. Ltd. Şti. Yetkilisi Prof. Dr. Yusuf Karaca konuşmacı olarak yer aldı.

2. Girişimcilik ve Kariyer Zirvesi öncesinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret eden KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt AKÜ Şeref Defterini imzaladı. >>ODAK HABER MERKEZİ