Yapılan çalışmada, insan vücudunun günlük ihtiyaçlarını karşılamak için 220 ml’lik bardaklarda günde 8 bardak (yaklaşık olarak 2 litre) su içilmesi gerektiğine yönelik sıkça tekrarlanan görüşün geçerli olmadığı tespit edildi. Yapılan çalışma insanların su ihtiyacının yaptığı işe, iklime ve cinsiyetine göre değiştiğine belirtti. 

5 BİN 600 İNSAN İNCELENDİ

Bilimsel bir dergide yayımlanan çalışma kapsamında, 26 ülkeden 5 bin 600 insan incelendi.

Katılımcılar, bilim insanlarının takip etmesini sağlamak için hidrojen ve oksijen izotopları içeren özel "izlenebilir" su tüketti. İzleme sonucunda, kişinin su ihtiyacının sıcaklık, cinsiyet ve fiziksel aktiviteye göre büyük farklılıklar gösterdiği belirlendi.

GÜNLÜK SU İHTİYACI 1-6 LİTRE ARASINDA

Çalışmalar sonucunda, insanların günlük ortalama su ihtiyacının 1-6 litre arasında değiştiği tespit edildi. Sıcaklığın 10 santigrat derece olduğu Birleşik Krallık'ta 20 yaşında, 70 kilo ağırlığında bir erkeğin günde yaklaşık 3,2 litre suya ihtiyaç duyduğu fark edildi.

Yaklaşık 57 kilogram ağırlığında ve aynı özelliklere sahip bir kadının su ihtiyacı 2,7 litre olarak belirlendi.

İnsanların bir günde harcadığı enerjiyle alakalı olarakta günlük su ihtiyacının değişiklik gösterdiği fark edildi. Buna göre; günlük olarak harcanan enerjinin iki katına çıkması halinde, günlük su tüketimine ek 1 litre suya gereksinim duyulduğu kaydedildi. 

Araştırma sonucunda, kilolu insanların su ihtiyacının daha fazla olduğu belirlendi. Ortalama 50 kilo ağırlığındaki bir kişi yaklaşık 2,5 litre, ortalama 95 kilo ağırlığındaki bir kişinin ise 5 litre su içtiği gözlemlendi.

Ayrıca avcılık ve toplayıcılıkla uğraşan veya çiftçilik ve hayvancılık yapan kişilerin şehirde yaşayanlara oranla daha fazla su ihtiyacı olduğu görüldü.

CİNSİYET FARK EDİYOR

Araştırma kapsamında; kadın ve erkeklerin vücutlarına giren ve çıkan su miktarının yarım litre kadar farklılık gösterdiği kaydedildi.

Araştırmada yer alan Profesör Dale Schoeller, bilim camiasının günde 2 litre su içilmesi gerektiği inancına hiçbir zaman destek vermediğini söyledi. Schoeller yaptıkları çalışmanın, insanların günlük olarak gerçekte ne kadar su tükettiğini ölçmek için yaptıkları araştırmalar arasında en iyisi olduğunu ifade etti.

FAZLASI ZARAR

Aynı zamanda uzmanlar vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla su içilmesinin, daha fazla oksijen için ekstra nefes alıp vermek gibi faydasız olduğunu da belirtti.

Ayrıca çok fazla su içmek tehlikeli olabiliyor. Çok fazla sıvı alımı böbreklerin kandaki suyu süzme kapasitesini aşabileceğini ve bunun sonucunda farklı rahatsızlıklar ile karşılaşabileceği söyleniyor. >>ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim