Bedenimizde herhangi bir bölgeyi küçük bir iğne yaraladığında dahi kan akışı görebildiğimizi düşünürsek, bedenimizin damarlarla kaplı olduğu sonucuna varırız. Peki bu damarları yan yana getirirsek ne kadar uzunluk elde ederiz?

Yüzyıllar boyunca çok kez evrim değiştiren insan bedeni incelendikçe şaşırtmaya devam ediyor. İnsan bedenindeki damarlar ile dünyayı kaç defa gezebileceğinizi biliyor musunuz?

Duyulduğunda şaşkına çeviren bu bilgi, insan bedeninin akıl dışı bir yapısı olduğunu yine gözler önüne seriyor.

5 FARKLI KAN DAMARI VAR

İnsan bedeninde 5 farklı kan damarı bulunduğunu söyleyen uzmanlar, bu damarlardan bazılarının içinde de damarlar olduğunu söylüyor. Edinilen bu bilgiler sonucunda, İnsan bedenindeki en ince damarlar olan kılcal damarlar, damarların kendisini oluşturuyor.

Yapılan araştırmalar bir insan bedenindeki toplam kılcal damar uzunluğunun 40 bin kilometre olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyanın ekvatoral çevre uzunluğu ise 40,075 kilometredir. Bu bilgiler kapsamında insan bedeninde bulunan damarlardan yalnızca kılcal damarlar ile Dünya’nın bir defa sarılabildiği bilgisi ediniliyor.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK OTOYOL AĞINDAN UZUN

Uzmanlar, kılcal damarlar haricinde yetişkin bir insan bedeninde bulunan diğer damar uzunluklarının 60 bin kilometreyi bulduğunu ifade ediyor. Bu bilgiler dahilinde insan bedeninde toplam damar uzunluğu 100 bin kilometreyi buluyor. Bu sayının dünyadaki en büyük otoyol ağından daha uzun olduğu belirtiliyor.

Damarlardaki bu toplam uzunluğun bedendeki yerleşim şekli ve işlevlerini birbirlerine dolanmadan yerine getirebiliyor olmaları ise oldukça merak konusu.

Edinilen bilgiler dahilinde, insan bedenindeki damarlar ardı ardına dizildiğinde dünyayı 2.4 defa sarabildiği bilgisi ediniliyor. >>HABER: NURBANU SOY

Editör: TE Bilisim