-2 derecede tamamen donan ve -6 derecede günlerce donmuş halde hayatta kalan Alaska ağaç kurbağaları, bilim dünyasını etkisi altına almaya devam ediyor. 

Her yıl kış aylarında havadaki buz kristallerinin kurbağalara temas etmesiyle birlikte donmaya başlayan deri, soğukluk -2 dereceye indiğinde tüm bedenine yayılıyor. Bilim insanlarını etkileyen bu doğa olayı, kurbağanın kanında bulunan özel bir protein ile kanındaki suyun donmasını sağlayarak kan akışını durdurması ile daha etkileyici bir hal alıyor. 

NASIL HAYATTA KALIYORLAR?

Kurbağaların bu donma özelliğinin sebebini uzmanlar, kurbağaların bedenlerinde bulunan “Kriyoprotektan” isimli doğal bir kimyasaldan kaynaklı olduğunu ifade ediyor. Bu doğal kimyasal ile kurbağalar dokularının donma noktasını normalin altına çekebiliyor. Bununla birlikte donma esnasında meydana gelen hücreler içindeki su çekilmesi, bedenlerinde gerçekleşmiyor. Bu sayede kurbağalar hayatta kalabiliyor.

4 HAFTA ÖLÜ KALIYOR

Bilim İnsanları, Alaska kurbağalarının donmuş halde hayatta kalma sürelerinin yaklaşık olarak 4 hafta olduğunu belirtiyor

Havalar ısınmaya başlayınca kurbağaların donmuş vücutları, içeriden dışarıya doğru çözülmeye başlıyor. Çekilen su, hücrelere geri dönüyor ve kalp atışları yeniden başlayarak kan dolaşımı sağlanıyor ve Alaska Kurbağası nefes alarak yeniden diriliyor. >>HABER: NURBANU SOY