Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor. Ancak günümüzde pek çok kişinin gündüz uykusu için fırsatı olmuyor. Bu nedenle yaşam tarzını ve alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak kendin için uykunun en verimli saatlerini tespit edebilirsin.

İnsan vücudunun dinlenmesi, enerjik ve verimli bir gün geçirebilmesi, grip gibi hastalıklara karşı bağışıklığın artması, vücut direncinin yüksek olması ve daha birçok sebepten ötürü çok önemlidir.

VERİMLİ UYKU İÇİN NELER YAPILMALI?

Verimli uyku düzeni vücudun kendini yenilemesini sağlarken, verimsiz uyku düzeni vücut ve organların sağlığını olumsuz yönde etkilendiği söyleniyor. Peki gelin bu maddelerin neler olduğuna birlikte bakalım…

Sürekli farklı saatlerde uyuyup uyanmak kaliteli bir uyku çekmeni zorlaştırabilir. Uyku için en verimli saatler arasından senin için en idealini seçerek bu saatlere uyum sağlamaya özen gösterebilirsin.

Yatağa gittiğinde çok aç ya da tok olman uyumanı zorlaştırabilir. Uyumadan birkaç saat öncesinde yemek yemeyi bırakabilirsin. Ayrıca akşam saatlerinde kahve içmemekte fayda bulunuyor.

Uyuduğun ortamın mümkün olduğunca karanlık ve sessiz olmasına özen gösterebilirsin. Bunun için kulaç tıkaçları ve göz bandı kullanabilirsin.

Eğer uyku sorunları yaşıyorsan gün içerisinde yeterince yorulmuyor olabilirsin. Uyku saatine yakın olmamak şartıyla 30-60 dakika arasında egzersiz yapmak işine yarayabilir.

Uyku, yalnızca bilişsel değil fiziksel performansı da etkiliyor. Kaliteli uykunun performansı ve kas dayanıklılığını arttırabileceği biliniyor.

Uyku eksikliğinin kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığını gösteren araştırmalar bulunuyor. Günlük uyku süresi 7 saatin altında kalan yetişkinlerin kalp krizi nedeniyle ölme riskinde %10’luk bir artış olduğu düşünülüyor.  >>HABER: FADİME ÖZKARAN

Editör: TE Bilisim