1989 yılında silahlı çatışma sonucu vücuduna isabet eden 2 kurşunla yaralanan ve daha sonra askeri hastane tarafından hakkında, ‘Askerliğe elverişlidir’ raporu düzenlenen Bayram Gökdemir, olaydan yaklaşık 23 yıl sonra hakkını aramaya karar verdi. Gökdemir’e bağlanan gazi maaşı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, Gökdemir’e maaş bağlatmak için yoğun bir çaba gösterdiklerini belirterek şunları söyledi: “Bayram Gökdemir'in fiziki ve ruhsal rahatsızlıklarının devam ettiği ailesi tarafından izlenmiş ve kendisinde çevreden kopmalar, kendi içine kapanma, uyku ve rüya bozuklukları gibi birtakım rahatsızlıklar oluşmuştur. Bu rahatsızlıkları da yaklaşık 22 yıl devam etmiş.”

 

‘Asker olamaz’ raporu düzenlendi

Süre içerisinde askerlik şubesinden Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Harp Psikiyatri Bölümü'ne sevk alındığını belirten Kumartaşlı; “Orada birtakım değerlendirmeler yapıldı. Öncelikli olarak araştırıldı ve yaklaşık 18 aylık ilaç tedavisi yapıldı ve daha sonra psikolojik bozukluktan kaynaklı, ‘Asker olamaz’ raporu düzenlendi. Bunun akabinde de biz Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Sandığı’na başvurarak gazilik maaşı ve gazilik haklarını istedik ancak oradan ret cevabı aldık. Bunun üzerine Askeri Yüksek İdari Mahkemesi’ne başvurduk. Daha sonra dava bizim lehimize sonuçlandı ve Bayram Gökdemir'e Türkiye’de bir ilk olarak 25 yıl sonra malul, gazilik maaşını almış bulunuyoruz. Yaklaşık 15 ay önce bin 880 TL maaş bağlandı. Mahkeme başvurduğumuz tarihten itibaren yani 15 aylık birikmiş maaşımızı da alacağız.”

 

 

Evlenmeyi düşünüyorum

Kumartaşlı’nın ardından konuşan Gazi Bayram Gökdemir ise, yaralandıktan sonra köyüne geldiğini ve yıllardır psikolojisi bozuk olduğu için çalışamadığını kaydederek, “Yaralandıktan sonra köyüme geldim ama hiç kimse ile görüşmüyordum ve içime kapanıktım. Annemi hastaneye getirdiğimde İsmail Kumartaşlı ile tanıştım. Daha sonra davalar açıldı. Ben çalışamıyordum, sakat diye hiç kimse kız vermiyordu ama şimdi evlenmeyi düşünüyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilisim