Kitabın ön sözünü kaleme alan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, baharatların binlerce yıldır gıdaların korunmasının yanı sıra tatlandırma ve renklendirme için de kullanıldığını belirterek, günümüzde kimyasal yapılarının ve aktif bileşenlerinin farmakodinamiğinin çözümlenmesiyle birlikte, mutfakta kullanımlarının yanında, sağlık üzerindeki potansiyel yararları için de kullanılmakta ve araştırma konusu olduklarını kaydetti.

AFSÜ GEREKENİ YAPIYOR

AFSÜ’nün, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında görev yapan akademisyenleri, Eczacılık Fakültesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin çalışmaları ve girişimleri ile tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri sektörüne hem bilimsel literatür anlamında hem de ürün geliştirilmesi, saha çalışmaları, laboratuvar incelemeleri ve ticarileştirilmesi konusunda ciddi katkı sağladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Okumuş, AFSÜ öncülüğünde düzenlenmiş olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştaylarının ve kurulma aşamasında olan Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası’nın ilimizi tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri konusunda hem bilimsel anlamda hem de bu ürünlerin ticareti anlamında merkezi konuma getirmesinin öngörüldüğünü dile getirdi. Rektör Okumuş, ülkemizin bahsi geçen bitkiler konusundaki zenginliğinin yüksek katma değere dönüştürülmesi adına atılması gereken adımlar konusunda AFSÜ’nün üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını dile getirdi.

27 BİTKİ HAKKINDA DETAY

Türkiye coğrafyasındaki doğal yetişme alanları ve kültür yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlar, baharat bitkileri tarımında dikkat edilmesi gerekenler, ithalat ve ihracat rakamları gibi bilgileri içeren kitapta şu 27 bitki hakkında detaylı açıklama yer alıyor: Adaçayı, Anason, Aspir, Biberiye, Çam Fıstığı, Çemen Otu, Çörek Otu, Defne, Dereotu, Fesleğen (Reyhan), Frenk Kimyonu (Karaman Kimyonu), Gül, Haşhaş, Kekik, Kırmızı Biber ve İsot, Kimyon, Kişniş, Kuşburnu, Mahlep, Melisa (Oğul Otu), Nane, Papatya, Rezene, Safran, Sumak ve Susam. >>ODAK HABER MERKEZİ