Kentte 2 gün önce gece saatlerinde ardı ardına meydana gelen 3.1 ve 3.3 şiddetindeki depremlerin ardından gözler İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne çevrildi. Kurumun kapılarını İhlas Haber Ajansı’na açan AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, kurumun olası deprem ve afetlerdeki acil müdahale planını ve çalışma şeklini anlattı. Afyonkarahisar’ın Dinar, Afyon-Akşehir fay sistemleri ile Karamık-Gülovası grabeni sistemi üzerinde bulunduğunu hatırlatan Buldan, kentin geçmişine bakıldığında ise son 25 yılda Dinar ve Sultandağı’nda yıkıcı depremler yaşandığını anımsattı.

12 gözlem istasyonu var

Bu nedenle kentte deprem izleme sisteminin çok gelişmiş olduğunu ifade eden Buldan, “İlimiz sınırları içerisinde 9 adedi ulusal kuvvetli yer hareketlerini 3 adedi ise ulusal zayıf yer hareketlerini izleyen 12 adet deprem gözlem istasyonumuz bulunmaktadır. Yine bu yıl AFAD Başkanlığımızca Dinar ve Bayat’a 2 adet geniş bant deprem gözlem istasyonu kurulmaktadır. Afetlere dirençli toplum oluşturmak için AFAD Afyonkarahisar yerel seviyede afet ve acil durum yönetimi, mühendislik faaliyetleri, arama kurtarma faaliyetlerini yürütmektedir. Afet ve acil durumlarda ön keşif ve ilk müdahaleyi yapmak üzere arama kurtarma birliğimiz ve afet ve acil durum yönetim merkezimiz 24 saat esasına göre çalışmaktadır” dedi.

Profesyonel kurtarma personeli

Buldan, depreme hazır bir şekilde 24 saat teyakkuz halinde olduklarını vurguladığı açıklamasına şöyle devam etti: “Bölgesel ve gerektiğinde ulusal bazda görev yapan 11 arama kurtarma birliğinden biri olan Afyon Arama Kurtarma Birliğimiz yeni nesil 9 adet arama kurtarma aracı, 2 adet 8x8 amfibik kurtarma aracı, 1 adet afet koordinasyon tırı, 2 adet KBRN ölçüm ve dekontaminasyon aracına sahiptir. Birliğimiz yine komuta ve lojistik araçlar olmak üzere toplamda 36 adet arama kurtarmaya yönelik araç ve ekipmanla birlikte 90 profesyonel arama kurtarma personeli ile kentsel arama kurtarma, KBRN, köpekli arama, doğada arama kurtarma ekipleriyle göreve hazırdır”

26 hizmet grubu oluşturuldu

Buldan, “Afet ve durumlarda ihtiyaç duyulan barınma ihtiyacı olan çadır, battaniye, yatak gibi malzemelerin depolandığı AFAD Lojistik Bölge Merkezimizle afet ve acil durumlara hazırız. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, afetlere müdahalede sıfırıncı dakikadan itibaren geliştirilen senaryoya göre TAMP Afyonkarahisar İl Afet Müdahale Planımız 2016 yılında yürürlüğe girdi. TAMP Afyonkarahisar Müdahale Planımızla afet ve acil durumlarda hangi kurumun hangi işi yapacağı belirlendi. Rolleri verildi Operasyon Planları yaptırıldı. Toplamda afet ve acil durumlarda görev yapmak üzere 26 hizmet grubu oluşturuldu.”

Elektronik ortamda takip

Hazırlıklar kapsamında afetlere daha hızlı müdahale edebilme ve koordinasyonun sağlanması noktasında bilişim altyapısının da hazır olduğunu vurgulayan Buldan, “TAMP’ın bilişim altyapısı olan ve AFAD Başkanlığımız tarafından yürütülen bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarını elektronik ortamda takip edip, yönetebileceğimiz Afet Yönetimi ve Karar destek Sistemi (AYDES) uygulama konuldu. AYDES afet yönetiminde görevi olan tüm paydaşlarca ulaşılabilen, Etkin kaynak yönetimi yapabilen, merkezi komuta kontrol yapısına sahip, durumsal farkındalığı destekleyen, erken uyarı ve tahmin, modelleme ve simülasyon yapabilen, karar destek mekanizmalarına sahip, coğrafi bilgi sistemleri ve ortak hareket tabanlı ilgili kurum ve kuruluşlarla entegre veri tabanına sahip bilişim altyapımızdır. ‘Bütünleşik Doğal Afet Tehlike Haritalarının Hazırlanması Projemizle’ ilimdeki kaya düşmesi, çığ ve heyelan alanları belirlendi. Acil toplanma alanları ve çadırkent alanlarımız güncellendi. Müdahale anlamında afet ve acil durumlara Afyonkarahisar olarak hazır durumundayız. ”

Afyonkarahisar’da depo var

Kentin olası bir afet durumunda 25 bin kişilik bir nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilecek araç ve gerece sahip olduğunu aktaran Buldan açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “2015 yılından sonra 22 bölgede Lojistik Afet Deposu kuruldu ve bu depolardan biride Afyonkarahisar’da. Bu depomuzun kapasitesi 96 deniz konteynırının içerisinde 7 bin çadır, 10 bin 500 battaniye, 5 bin 250 yatak ve bin 50 mutfak seti ve ısıtıcı kapasitesine sahip. Bu depoda araç gereç noktasında sürekli sirkülasyon olmakta ve sayılar değişmektedir. Mevcutta şu anda 2 bine yakın battaniyemiz ve 5 bine yakın yatağımızla hazır bir şekilde olası bir afette çadır kentte veya toplanma alanlarında ihtiyaca cevap verecek bir imkana sahibiz. Toplamda 20-25 bin nüfusun ihtiyacını karşılayacak imkana sahibiz.”

Editör: TE Bilisim