Şifa dağıtan mekan

Gastronomi şehri olan İlimizin köklü lokantalarından olan Esnaf Lokantası, İlimizde  vatandaşların vazgeçilmez tatlarından olan işkembe, kelle paça, ayak paça, mercimek çorbası kavurma, kuru fasulye pilav ve Afyon kebabı ile insan sağlığına olan faydalarıyla yoğun ilgi görüyor.

İlimiz Yoncaaltı Camisi arka köşesinde hizmet veren ve hemen hemen her gün vatandaşların akınına uğrayan tarihi çorbacı, çorba ve yemek çeşitleriyle hem damakları tatlandırıyor hem de şifa dağıtıyor. Kemik suyu ile yaptığı birbirinden lezzetli çorbalarla nam salan tarihi Esnaf  Lokantası, 53 yıldır kentte adeta şifa dağıtıyor. İlimizde,  Usta Mehmet Yokuş tarafından 1967 yılından bugüne ‘şifa dağıtan mekan' sloganı ile hizmet sektöründe çıkmış olduğu yola 2. Kuşak yöneticisi Ahsen Sarı ile devam eden tarihi lokanta, özellikle kış aylarında grip ve nezleye yakalanmak istemeyenlerin uğrak noktası oluyor. Her sabah işe gitmeden önce Esnaf lokantasına uğrayıp şifalı çorbalarından içmeyi bir alışkanlık haline getiren bir çok vatandaş, bu çorbalar sayesinde hasta olmaktan kurtulduklarını söylediler.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENİYOR

Sarımsak, taze sıkılmış limon suyu, pul biber, nane ve ilikli kemik suyu karışımı ile yaptıkları çorba çeşitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırdığını ve müşterilerinin bu yolla hasta olmaktan kurtulduklarını söyleyen 2. kuşak tecrübeli usta Ahsen Sarı, ustası Mehmet Yokuş'tan öğrendiği mesleğini sürdürmekten onur duyduğunu belirtti. Soğuk algınlığı geçiren bir çok müşterisinin hastaneye gitmeden Esnaf lokantasına uğradıklarını söyleyen Sarı; " Ustam Mehmet Yokuş'tan öğrenip emanet aldığımız, lokantamız ve mesleğimizi yine diğer ustam Mehmet Bayrakçeken ile birlikte sürdürüyoruz. Şifa dağıttığımıza inanıyorum. Müşterilerimiz bizden vazgeçmedikleri gibi bizde onlardan vazgeçmiyoruz. Gelmeyince merak edip aradığımız bir çok müşterimizin rahatsızlandığını duyduğumuzda evine kadar şifalı çorbalarımızdan gönderiyoruz ve şifa buluyorlar" dedi. İlimizin en köklü lokantalarından olduklarını belirten Sarı; "Belki mekanımız büyük değil, belki lüks bir mekanımız yok, ancak bizim çorbalarımızın üstüne de bir çorba olduğunu sanmıyorum. Mesleğimizde iddialıyız. Ayrıca yemek çeşitlerimizde Afyon kebabı, kavurma, kuru fasulye, pilav gibi birçok yöresel çeşidimiz var. 53 yıldan günümüze gelmemizin sırrı kaliteden ödün vermememizdir. Kıymetli halkımız, hastalanmadan gelsinler lokantamızda ilik ve kemik suyu ile yapılan çorbamızdan mutlaka tatsınlar” dedi. Ahmet IŞIK