AFSÜ’den bir adım daha

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin (AFSÜ) tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik altyapı geliştirme çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş başkanlığında bir ekip, katma değeri yüksek tıbbi bitki ve meyve türlerinin belirlemesi amacıyla Antalya’ya bir inceleme ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarete AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu ve AKÜ Öğr. Gör. Dr. Amir Soltanbeigi katıldı. AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve beraberindeki uzman araştırmacılar, Antalya Topallı köyünde bulunan Tropik, Sub-tropik fidan ve meyve üretimi yapan bir işletmede incelemelerde bulundu.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Ülkemiz şartlarında açık arazide ve sera ortamında kültüre alınmış tropik, sub-tropik meyve veren sarılıcı, çalı veya ağaç formundaki elliden fazla bitkiyi görme fırsatı bulan ve Afyonkarahisar’ın iklim şartlarında kültürü mümkün türleri yakından tanıyan ekip üyeleri, işletme sahibi Müh. Abdurrahman Kuyucu’dan bilgi aldı. Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversite-sanayi işbirliklerinin ülkemizin üretim potansiyelinin artırılmasına yönelik girişimler olması açısından önemli olduğunu söyledi. Antalya’da inceledikleri bitki türleri arasında sıcak iklim meyvesi olarak tanınan ve 39 farklı çeşidi ile öne çıkan Pikan Cevizinin, bölgemize kolay adaptasyon sağlayabilecek varyetelerinin mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Okumuş, doymamış yağ asitleri yönünden çok zengin olan bu bitkinin kısa zamanda Afyonkarahisar’ın farklı bölgelerinde kültüre alınacağını söyledi. İklim açısından bölgemize uyum potansiyeline sahip ve tıbbi özellikleri olan sıra dışı ve nadir meyvelerin listesini hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Okumuş, bu bitkilerin yetiştirilmesi ve araştırma amaçlı gözlem altında tutulması için Zafer Sağlık Külliyesinde gerekli yetiştirme sahası çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti. Ahmet IŞIK

Editör: TE Bilisim