AFSÜ kadınları eğitiyor

AFSÜ Şuhut Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Kevser Pamuk ve AFSÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kadriye Avcı, Kadın Kültür Evlerinde “Ev Kazalarında İlk Yardım” ve “Sağlıklı Olma Sağlıklı Kalma” konulu eğitimler verdi.

Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda Sandıklı, Sinanpaşa, Şuhut ve Çobanlar’da faaliyet gösteren Kadın Kültür Evlerinde gerçekleştirilen eğitimlere çok sayıda Çobanlarlı kadın katıldı. AFSÜ’nün akademik kadrosuyla desteklediği Afyonkarahisar Kadın Kültür Evlerindeki ilk eğitimler Sandıklı, Sinanpaşa ve Şuhut ilçelerinde düzenlendi. Kadınlarımızın aktif katılımı ile sohbet havasında gerçekleşen, Öğr. Gör. Pamuk’un verdiği “Ev Kazalarında İlk Yardım” konulu eğitimlerde, ölümlü kazaların %25’inin yaşandığı evlerimizde alınabilecek önlemler ve kazalarda ilk yardımın nasıl yapılması gerektiği ele alındı. AFSÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kadriye Avcı ise Çobanlar Kadın Kültür Evinde “Sağlıklı Olma Sağlıklı Kalma” başlıklı bir eğitim verdi. Sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarına ilişkin öncelikli korunma ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilen eğitimde koruyucu ve iyileştirici temel sağlık hizmetleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Doç. Dr. Avcı, doğum öncesi dönemden başlayarak yaşamın her döneminin, sonraki dönemlerde kişinin sağlığını olumlu ya da olumsuz yönden etkilediğini söyledi.

212 bin 137 kadın

Toplumda görülen hastalıkların ve kazaların pek çoğunun aslında korunulabilir nitelikte olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Avcı, halk sağlığı alanındaki çalışmaların, hastalıklardan korunmayı, yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığıyla çalışma gücünün arttırılmasını hedeflediğini belirtti. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Doç. Dr. Avcı, bütün koruyucu önlemlere karşın bireylerin hastalanabileceğine değinerek, bu durumda doğru tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için uzman hekimlere ve sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini kaydetti. Afyonkarahisar Valiliği’nin başlattığı Kadın Kültür Evleri Projesi ile 212 bin 137 kadının, uzman kişilerden aldıkları çeşitli eğitimlerle kişisel gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor. Projeye Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi de gönüllü akademik kadrosu ile destek veriyor. İlçelerin tamamında kaymakamlıklar ve belediyelerin işbirliğiyle kurulan Kadın Kültür Evleri peş peşe hizmete açılıyor. Proje kapsamında Kadın Kültür Evlerinde tüm hizmetler ücretsiz olarak sunuluyor ve kadınlar bu evlerde 40 farklı alanda eğitimler alıyor. Gamze Koçak