Cumhurbaşkanlığı Kabinesinden çıkan yeni kararlar

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde toplantı başlığı Koronavirüs salgını ve alınan önlem kısıtlamalarıydı. Artan vaka sayıları ve alınan önlemlerin masaya yatırıldığı toplantıdan yeni kararlar çıktı.

Toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son 10 günlük vaka tablosuyla ilgili kapsamlı bir sunum yaparak, aşı çalışmalarına değindi. Koca, önceki kabine toplantısında alınan tedbirlerin salgın kapsamında ne kadar etkili olduğu konuları tartışılırken, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirildiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığınca 81 ilin valiliğine "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu genelge gönderildi. Genelgede, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimatları doğrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirildiği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda yeni bir değişiklik oluncaya kadar ülke genelinde uygulanacak olan yeni “Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” şu şekilde belirlendi.

Genelgede, ”Hafta sonları Cuma akşamı saat 21:00’de başlayarak, cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak olan kısıtlama Pazartesi günleri saat 05.00'de bitecek şekilde uygulanacaktır. İlk uygulama ise 04.12.2020 Cuma akşam 21.00'de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde tüm vatandaşların sokağa çıkışları kısıtlandı. Bir sonraki hafta sonlarında da uygulamanın aynı şekilde devam edeceği bildirildi. Sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlanması amacıyla belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacak.

İlk uygulama olarak 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00'de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde tüm vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecektir. Tüm gün kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri ise market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği belirtilen genelgede,“65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap vb. gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap ve online sipariş firmaları adrese servis şeklinde de satış yapılacaktır. Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacaktır. Vatandaşlar, ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidilecektir.  Lokanta ve restoran tarzı iş yerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri 10.00 20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilacaktır. Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta içerisinde yer alan günlerde Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır” denildi.
İlk uygulama olarak Salı günü saat 21.00'de başlayacağı, Çarşamba günü saat 05.00'de biteceği belirtilen genelgede, “Bundan sonraki haftalarda da Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri uygulama yukarıda belirtildiği şekilde devam edecektir. (İHA)