Dünya kaynaklarını korumak için sürdürülebilirlik konusu pandemi koşullarının da etkisiyle gerek günlük hayatımızda gerekse üretimde daha da önem kazanıyor. Sürdürülebilir bir dünya için farkındalığı artırmak ve hayatın her alanında değişiklikler yapmak artık bir zorunluluk haline geldi. Küresel iklim değişikliğinin yanı sıra dünya genelinde eğitim ve refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte tüketicilerin çevreye olan duyarlılığı da artıyor. Bu kapsamda sayıları giderek artan bilinçli tüketiciler artık, giydikleri kıyafetlerden tükettikleri ürünlerin ambalajlarına kadar, her kategoride sürdürülebilirliği ilk sıraya koyan markaları daha çok tercih ediyor. Yeni dünya düzeninde sürdürülebilir ambalajların da giderek önem kazandığını ifade eden B12 Creative Branding’in Kurucusu ve Kreatif Direktörü Bürkan Çiftçigüzeli, 2021 yılında çevre dostu ambalajlara yönelimin artacağını, çevre bilinci olmadan hareket eden markaların ise yakın gelecekte tüketici kitlesi bulmakta zorlanacağını belirtiyor.

Sürdürülebilirlik, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle hızla azalan dünya kaynaklarının bir sonucu olarak çok uzun süredirmarkaların odak noktasında yer alıyor. Eğitim ve farkındalık seviyesinin yükselmesiyle sürdürülebilir yaşam tüketiciler için de önem kazanmaya başladı. Bu noktada sürdürülebilir bir dünya için hayatın her alanında değişiklikler yapmak bir gereklilik haline geliyor. Eko sistem dengesinin gittikçe zarar görmesi pandemi koşullarıyla da birleşince bu durum üreticiler ve markalarısürdürülebilirlik konusunda daha somut adımlar atmaya teşvik ediyor. Artık kendini dünyaya karşı sorumlu hisseden tüketicilerin kalplerini kazanmanın yolusürdürülebilirliği odak noktasına koyan ürünler üretmekten geçiyor.

Son yıllarda sürdürülebilirliğin ambalaj tasarımındada giderek önem kazandığını belirten B12 Creative Branding’in Kurucusu ve Kreatif Direktörü Bürkan Çiftçigüzeli, “Dünya genelinde çevre konusunda duyarlılık artıyor.Bu doğrultuda yakın gelecekte çevre bilinci olmadan hareket eden markaların kendisine bir tüketici kitlesi oluşturabilmesi ise pek mümkün görünmüyor. Sürdürülebilir bir başarı grafiğine sahip olmak isteyen markaların bu konudadaha somut ve gerçekçi adımlar atması gerekiyor” dedi.

Sürdürülebilir ambalaj, sadece geri dönüşümlü materyal anlamına gelmiyor

Sürdürebilir ambalajları yalnızca geri dönüştürülebilen ya da biyolojik olarak tamamen yok olabilen ürünler olarak tanımlamanın eksik olacağını belirten Çiftçigüzeli, “Sürdürebilir ambalajlar aynı zamanda yer ve zaman tasarrufu yapan, nakliye sırasında daha azfosil yakıt harcayan, boyutlarıyla ve kullanımıyla tüketim süresi uzatılabilen ürünlerdir. Sürdürülebilir ambalajlar bu özellikleriyle dünyayı daha iyi bir hale dönüştürmek ve bizden sonraki nesillerin de yaşanabilir bir dünya bulabilmeleri için çok büyük bir öneme sahip” diye konuştu.

Markaların samimiyetlerini göstermelerinin en pratik yolu

Türkiye’dekisürdürülebilirlik yaklaşımı ile ilgili değerlendirmede bulunan Bürkan Çiftçigüzeli, sözlerine şöyle devam etti; “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürdürülebilirlikuzun zamandır konuşulan bir kavramdı. Ancak sürdürülebilirlik konusu bugünekadar gelinen yolun büyük bir kısmında markaların sosyal sorumluluk projeleriolmaktan öteye gidememişti. Pandemi ile birlikte artan bilinçle ambalaj tasarımlarında da sürdürülebilirlik tanımı ön plana çıkmaya başladı. Bu süreçtüketici tercihlerini değiştirirken, Türk tüketicisi de artık daha az karbon ayakizi bırakmak istedi. Bu kapsamda sürdürülebilir ambalajlar markaların samimiyetlerini ve duyarlılıklarını hedef kitlelerine anlatabilmelerinde en kolayyöntemlerden biri oldu. Artık markalar sürdürülebilirlik konusunda kendilerine somut hedefler koyarak bu konudaki kararlılıklarını da tüketicilere anlatmaşansını buluyor. Daha önceleri yalnızca birkaç marka küçük dokunuşlarla farkındalık yaratmaya çalışıyorken yeni normal diye tabir edilen bu dönemde birçokmarka yeni ambalajlara geçiş süreci yaşıyor.Market raflarında hızlı bir biçimde yaşanan bu süreç, tüketiciler tarafından da beğeni ile takip ediliyor. Yakın zamanda Tükriye’nin en büyük beyaz eşya veteknoloji şirketlerinden biri ambalajlarında artık yüzde 100 geri dönüştürülmüşve geri dönüştürülebilir kağıt kullanacağını açıkladı. Benzer şekilde globalbir çorba markası ise hazır çorbalarını tamamen geri dönüştürülebilirambalajlar ile tüketicinin beğenisine sundu.”

“Doğadaki yaraların büyümemesi için sürdürülebilir ambalaj tercihi önemli”

Sürdürülebilirbir dünya hedefi için üzerlerine düşen sorumluluğu yapma gayreti içerisindebulunduklarını belirten Çiftçigüzeli,sözlerini şöyle tamamladı: “B12Creative Branding olarak, Türkiye’de sayıları giderek artan bir kesim tüketicigrubunun satın alma tercihlerini sürdürülebilirlik kıstasıyla belirlediğini gözlemliyoruz. Sürdürülebilir ambalaja sahip ürünlerin benzerlerlerinden önegeçtiğini mutlulukla takip ediyoruz. Zaman içerisinde bu tercihlerin artacağınıve raflarda çok daha fazla sürdürülebilir ambalaj göreceğimizi öngörüyoruz. Bufarkındalığın toplumun tüm sosyo ekonomik gruplarında artarak devam etmesinidiliyoruz. Sürdürülebilir ambalaj tercihleri doğadaki yaralarındaha fazla büyümemesi için büyük bir önem taşıyor. B12 Creative Brandingolarak bu süreçte sürdürülebilir tercihlerin artmasını sağlayacak yenilikçitasarımlar ortaya koyuyoruz. Çalışmalarımıza markalardakiyenilikleri de yansıtarak onları sürdürülebilir hareketin önemli bir parçasıhaline getiriyoruz.” >>ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim