Whatsapp verilerin paylaşıma açılacağı açıklamarından sonra gündeme oturan olay ile alakalı  Facebook ve Whatsapp kullanıcılarının tepkileri büyüdü. Bunun üzerine Rekabet Kurulu bu durum hakkında soruşturma başlattığını açıkladı. 11 Ocak 2021 ve 21-0225-M sayılı kararı ile Whatsapp kullanıcı veri paylaşma zorunluluğu ile alakalı Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd.’ye 4054 sayılı Rekabetin korunması hakkında kanununu ihalal edip etmediği ile alakalı soruşturma başlattı. Soruşturma sonrasında açıklamalarda; “DAHA FAZLA VERİ TOPLANACAK” denildi.

Whatsapp son günlerden yaptığı gizlilik ilkelerinin güncelleneceği ve bu güncelleme sonrasına Whatsapp kişisel verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiğini ve onay verilmemesi halinde 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren Whatsapp kullanamayacaklarını duyurdu. Bu güncellemeden kaynaklı Facebook verilere istediğini gibi ulaşarak istediği gibi işlenmesine olanak tanıyor.

Soruşturmaya ilişkin söz konusu uygulamaların ciddi hatalar doğurabileceğinden kaynaklı 4054 sayılı kanun’un 9 maddesi gereğince geçici bir tedbir alınması ve konuyla alakalı  Facebook Türkiye kullanıcıları için yaptığı açıklamaya göre 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren ikinci bir açıklamaya kadar veri paylaşımını durdurduğunu belirtti.

 

Editör: TE Bilisim