Sağlığın temel insan hakları arasında yer aldığını hatırlatan Lütfi Akgün, “Sağlığın kaybedildikten sonra geri kazanması maddi ve manevi olarak hem kişisel hem de toplumsal olarak pek çok zorluklar getirmektedir. Bazen de kaybedilen sağlığın geri kazanılması mümkün olamamaktadır. Halk Sağlığı çalışmalarının temel amacı; sağlığın kaybedilmeden evvel korunarak, hastalıkların önlenmesi ve kişilerin hayat kalitesinin yükseltilmesi ile sağlıklı kişiler ve sonucunda sağlıklı bir toplum oluşturmaktır” dedi.

 

Çağımızın halk sağlığı sorunu: Obezite

Akgün yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “20-30 yıl öncesine kadar salgın hastalıklardan koruma halk sağlığı çalışmalarının önemli bir bölümünü oluştururken; günümüzde bunun yerini AİDS, Kanser gibi tedavi süreci uzun ve maliyetli hastalıklar ile pek çok sistemik hastalığın doğrudan ve dolaylı olarak sebebi olan obeziteden korunma çalışmaları oluşturmaktadır. Çağımızın halk sağlığı sorunu olan obezitenin sebebi yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliktir. Fiziksel inaktivite olarak adlandırılan hareketsizlik küresel ölüm sebepleri arasındaki risk faktörlerinden dördüncüsüdür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan çalışamaya göre fiziksel inaktivitenin meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana sebebi olduğu tahmin edilmektedir.”

 

Sağlıklı Yaşam Merkezi hayata geçti

Teknolojinin gelişmesiyle artmaya devam eden hareketsizliğin önüne geçmek için kişileri fiziksel aktiviteye, harekete ve egzersiz yapmaya teşvik etmek için Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmalar yanında Halk Sağlığı Müdürlüklerince de çeşitli faaliyetlerin yürütüldüğünü belirten Akgün, “Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak biz de hemşerilerimizi fiziksel aktiviteye teşvik etmek ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlamak amacıyla Sağlıklı Yaşam Merkezi projesini hayata geçirdik. Türkiye’de bir olarak hizmet verecek olan Sağlıklı Yaşam Merkezi Afyonkarahisar Devlet Hastanesi karşısında, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 15  Kasım 2012 tarihinden geçerli olmak üzere 25 yıllığına devredilen binada hizmet verecek olup yine ilk olan Gebe Okulu da aynı yerde hizmet verecektir. Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde sadece hasta kişilere değil sağlıklı kişilere de hizmet vererek, sağlık bozulmadan önce sağlığın korunması sağlanacaktır” dedi.

 

Herkesi Yaşam Merkezimize davet ediyorum

Lütfi Akgün sözlerini söyle noktaladı: “Merkezimizde kişiler iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra fiziksel aktivitenin ve egzersizin önemi de anlatılacak, herkesin evlerindeki mevcut spor aletlerinin amaca uygun şekilde nasıl kullanılacağı öğretilecek; kendi imkanlarıyla evinde de yapabileceği egzersizler ile daha sağlıklı bir yaşama kavuşması sağlanacaktır. Yine aynı şekilde Gebe Okulunda anne adaylarının sağlıklı bir gebelik dönemi geçirerek sağlıklı bebekler dünyaya getirmesi sağlanacaktır. Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi için de beslenme ve aktivite önemlidir. Hem bu konularda hem doğum ve annelik konusunda bilinçleneceği için kolay bir doğum süreci yaşayıp, doğumdan sonra da aynı şekilde sağlıklı birer anne olacaklardır. Bilinçlenen anne adayları sayesinde tıbbi gerekliliği olmadan yapılabilecek sezaryen uygulamalarını azaltacaktır. Bütün halkımızın 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftasını kutluyor; sağlıklı bir ömür sürmek için herkesi fiziksel aktiviteye ve bununla ilgili daha bilinçli faaliyette bulunabilmek için Eylül ayı içinde hizmet vermeye başlayacak olan Sağlıklı Yaşam Merkezimize davet ediyorum.

 

 

Editör: TE Bilisim