“ZAM SÖZLEŞMESİNDE KARARA VARILAMADI”

Kamu-Sen İl Temsilcisi Mehmet Demir yapmış olduğu basın açıklamasında 2020 ve 2021 yıllarında memur ve memur emeklilerine yapılacak olan maaş zamlarının belirlediği toplu sözleşmenin 2019 yılında gerçekleştirildiğini ve uzlaşmanın sağlanamadığını belirtti. Bu durum sonucunda kamu görevlileri ve emeklilerinin sosyal özlük haklarında kayda değer bir kazanım sağlanamadığını belirtti. 2020 yılı için altışara aylık dönemler halinde yüzde 4’er 2021 yılı için ise yüzde 3’er oranında zam yapılması kararının verildiğini ifade etti.

ENFLASYON ORANLARINI AÇIKLADI

Kamu-Sen İl Temsilcisi Demir 2020 yılında memur ve emekli maaşlarında enflasyon farkı ile beraber yüzde11,56 zam yapılıp yıllık enflasyonun yüzde 14.60 olduğunu dolayısı ile geçtiğimiz yıl memur maaşlarına resmi enflasyon karşısına yüzde 3,04 eridiğini ifade etti. Demir “ her ne kadar TÜİK belirlediği yıllık enflasyon ortalama yüzde 14, olsa da çeşitli mal ve hizmetler yüzde 28,12, ulaştırma yüzde 21,12, gıda yüzde 20,61, ev eşyası yüzde 18,04, sağlık harcamaları yüzde 16,67 oranında zamlanmış ve memur maaşları yıllık ortalama 463,86 TL zamlanırken aynı dönemde dört kişilik ailenin insanca yaşamak içim vazgeçemeyeceği zorunlu harcamaları 965,10 TL yükselmiştir” dedi.

“İNSANCA YAŞAMAK”

2021 yılın her iki yarısında da yüzde 3 toplamda yüzde 6 zam yapılmasına karar verilse de TCMB enflasyon tahminini yüzde 9,4 olarak güncellendiğini belirtti. Demir “Hal böyle olunca memur ve emeklilerimizin alım gücü yıldan yıla azalmakta, aile bütçesindeki açık her gün biraz daha büyümektedir. Memur emeklileri alışveriş yapamaz en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir gelişmeler karşısında ürünlerin fiyatına fahiş oranlarda zam gelirken maaş artışlarının enflasyonun bile altında kalması, gelir dağılımını bozacak ve ekonomik olumsuzlukların yükünü yalnızca çalışan kesime yükleyecektir” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞINA MEKTUP

Kamu-Sen İl Temsilcisi Demir konuşmasının sonunda “ortaya çıkan mağduriyetleri gidermek için enflasyona yenik düşen temel ve vazgeçilemez harcamalar karşısında eriyen maaşlarını telafi etmek ve alım gücünü yükseltmek amacıyla memur ve emeklilere destek paketi açıklanması ve kamu görevlilerine ek zam verilmesi hususunda arz ve talep ederim” diyerek konuşmasını bitirdi.

Konuşmasının ardından Afyonkarahisar Merkez PTT binasına girerek Cumhurbaşkanlığına mektuplarını iletti.

>>ODAK HABER MERKEZİ