Vali Çiçek İlçelerdeki Kadın Kültür Evleri projesinin ikinci ayağını hayata geçiriyor. Yardımcısı Kaya’yı bu proje ile görevlendiren Vali Çiçek 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe kadar 15 İlçede Kadın Kooperatifleri kurulması, her ilçede kadınların üretim yapacakları alanların oluşturulmasını ve bu ürünlerin satışlarının yapılacağı mekanların hazırlanması için adeta seferberlik başlattı.

PROJENİN İKİNCİ AYAĞI; İSTİHDAM-ÜRETİM-SATIŞ

15 İlçede kadın kooperatifleri kurulması için çalışmalar başlatıldı. Vali Yardımcısı Nurullah Kaya Başkanlığında oluşturulan ekipte Başkan Yardımcısı olarak Sinanpaşa Kaymakamı Kübra Demirer görevlendirildi. Kadın Kültür Evleri Üst Kurulunda 12 kişi bulunurken, bu ekibe Kadın Kültür Evleri Projesiyle birlikte yeni bir proje görevi daha verildi.

VALİ ÇİÇEK VE EŞİ PROJE İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR

Vali Gökmen Çiçek ve eşi Sümeyra Çiçek’in birlikte projelendirdikleri ve yakından ilgilenerek sürekli olarak takip ettikleri Kadın Kültür Evleri Projesinin ikinci ayağı olan Kadın Kooperatifleri her İlçede 7 kadın tarafından kuruluyor ve her kooperatifin en az 30-40 üyeye ulaştırılması hedefleniyor. Bu proje ile birlikte kadınların üretimde yer almaları ve bu çalışmalardan gelir elde etmeleri planlanıyor.

HER KOOPERATİFE KOPDES’TEN HİBE FİNANS SAĞLANIYOR

Kadın Kooperatiflerinin finansmanı Afyon Valiliği, Kaymakamlık ve Belediye tarafından sağlanırken, Vali Çiçek’in girişimleriyle Ticaret Bakanlığının kooperatifleri destekleme fonu olan KOPDES’ten de her kooperatif için ayrı ayrı 200 bin TL ye kadar destek sağlanacak. 200 bin TL nin %75’inin kooperatiflere hibe olarak verileceği öğrenilirken ek finans desteği gerektiğinde Valiliğin devreye gireceği belirtildi.

HER İLÇE KOOPERATİFİNDE FARKLI ÜRÜN ÜRETİLECEK

Vali Gökmen Çiçek ve Yardımcısı Nurullah Kaya, Kadın Kooperatiflerinin finansmanlarının sağlam temellerde olmasını sağlarken, kooperatiflerin üretim için yer temini, ürünlerin seçimi ve üretilen ürünlerin satış mekanlarının oluşturulması içinde çalışmalar yapıyor. Her İlçenin Kadın Kooperatifinin farklı ürünler üretecekleri, böylelikle ilçelerin birbirlerine rakip olmayacakları belirtiliyor.

LİDER ÜRÜNLER İSTİŞARELER İLE BELİRLENDİ

İlçelerin Kooperatiflerin birbirlerine rakip olmamaları, her ilçenin belirli bazı ürünlerde söz sahibi olabilmesi için ilçelerin lider ürünleri Vali Gökmen Çiçek ve Yardımcısı Nurullah Kaya tarafından belirlendi. Ürünlerin belirlenmesinde ilçe Kaymakamları ve İlçe Belediye Başkanlarıyla da istişareler yapıldı. Kadın Kooperatiflerinde üretilen ürünlerin bölge esnafına rakip olmaması hususuna da dikkat edildi.

SADECE ÜRETİM YAPILMAYACAK, SATIŞTA DÜŞÜNÜLDÜ

İlçe Kadın Kooperatiflerinde üretilen ürünlerin satışları içinde planlamalar yapıldı. İlçe çıkışlarında karayolu güzergahlarında ve bazı konaklama tesislerinde üretilen ürünlerin satışına yönelik mekanlar oluşturulacak. Dinar’da Dinarelli ürünlerinin satışı için hazırlanan merkezde diğer İlçelerden gelecek olan ürünlerde satışa sunulacak. Ayrıca Ayazini’de ürün satış yerleri yapılacak.

8 MART TARİHİNE YETİŞTİRİLMESİNE ÇALIŞILIYOR

Kadın Kültür Evleri Üst Kurul Başkanı ve Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, ODAK’ın sorularını cevaplarken, üretilen ürünlerin yakın bir tarihte internetten satışlarının da yapılacağını vurguladı. İki projenin de eş zamanlı olarak yürütüldüğüne dikkat çeken Kaya, Kadın Kültür Evlerinin 14 İlçe ve İhsaniye Yaylabağı Kasabasında tarihi bir karakolun restorasyonu ile butik bir Kadın Kültür Evine dönüştürülmesiyle sayının 15 olacağını ve çalışmaların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe yetiştirilmesine gayret ettiklerini belirtti.

SATIŞLARDAN ELDE EDİLEN GELİRLER ADİL DAĞITILACAK

Kaya, ‘Bu kooperatiflerin kurulması, ürün üretip satmasını yeterli görmüyoruz. Bu üretimlerde bulunan kadınların satışlardan sonra kar paylarının kendilerine adil bir şekilde ödenebilmesi içinde çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için altyapıyı mükemmel bir şekilde hazırlıyoruz. Kooperatiflerin kurulması ile ilgili olarak Ticaret İl Müdürümüz Ferhat Sümer ile birlikte çalıştık. Muhasebeleştirme alt yapıları içinde sistemi Defterdarlık Gelir Uzmanı Kadir Davazlı ile çalışıyoruz’ dedi.

‘TIKANDIĞIMIZDA VALİMİZ YANIMIZDA. ÖNGÖRÜLERİ MÜTHİŞ’

Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, Kadın Kültür Evleri projesine tüm İl’in sahip çıktığını belirterek, ‘Ayrıca Üst Kurulda görevli tüm arkadaşlarımız ile uyum içerisinde bu projelerin sağlıklı yürümesi için çaba sarfediyoruz. Valimiz Gökmen Çiçek bu konuda en başından itibaren öngörüleri ve aksayan noktalarda önümüzü açan talimatlarıyla bize yol gösteriyor. Valimizin öngörüleri müthiş. O öngörülere yetişemediğimiz anlar oluyor. Valimizin sürekli takipleriyle kısa zamanda önemli bir mesafe katettik’ dedi.

BİR GÜNDE 5 İLÇEDE ÇALIŞMALARI İNCELEDİ

Vali Yardımcısı Nurullah Kaya Cumartesi günü beraberindeki ekip ile İscehisar, Bayat, Emirdağ, Bolvadin ve Çobanlar İlçelerindeki çalışmaları inceledi. İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanlarıyla birlikte Kadın Kültür Evlerinin çalışmalarını takip eden Kaya, ayrıca Kadın Kooperatiflerinin kurulması konusuyla ilgili olarak ta Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer ile birlikte İlçelerdeki girişimcileri bilgilendirdi. Kaya, Kadın Kooperatiflerinin isimlendirilmesi hususunda önerilere açık olduklarını vurguladı.

BÖLGE EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK ÖNEMLİ BİR GİRİŞİM

Kadın Kültür Evleri Üst Kurulunda istişare edilmeyen hiç bir şeyin hayata geçirilmediğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Kaya, yöresel değerlerin ve el becerilerinin piyasaya sunularak bölgedeki kadınlara gelir temininin önemli olduğunu söyledi. Kaya, ‘Hiç bir İlçe birbiriyle ve yöre esnafına rakip olmayacak şekilde dizayn ediyoruz. Üretimde bulunan kadınlar kar paylarını aldıklarında inanıyoruz ki bu kooperatifler ile sadece aile ekonomileri değil, bölge ekonomisi de daha güçlenecek’ dedi.

HANGİ KOOPERATİF NE ÜRETECEK?

Vali Gökmen Çiçek ve eşi Sümeyra Çiçek tarafından belirlenen İlçe Kooperatiflerinde üretilecek lider ürünlerin haricinde her kooperatif ikinci ve üçüncü ürünlerini de üretebilecek.

Bayat 

  • Opak taşından hediyelik kolye, aksesuarlar ve tespih.
  • Rokfor peyniri
  • İstiridye mantarı

Emirdağ

  • Cam ve kristal işçiliği ile hediyelik eşya
  • Bakliyat ürünlerinin paketlenmesi

Çobanlar

  • Saksı çiçekçiliği

Sultandağı

  • Bez bebek

Sandıklı

  • Kabaktan abajur

Dinar

  • Lavanta ürünleri

İscehisar

  • Mozaik ürünleri

Sinanpaşa

  • Deri çanta ve aksesuarları

İhsaniye

  • Frigya tandanslı tekstil ürünleri. Şapka, masa örtüleri...

Şuhut

  • Topraktan çömlek ve fincanlar