Karaismailoğlu başlangıç konuşmasında; “KOBİ'lerin, start-upların, köklü kuruluşların, üniversitelerin, bilim kurumlarının yerli ve milli teknolojiler üretmeye odaklanması, Türkiye’nin kaderini yeniden şekillendirecek. Bakanlık olarak tüm ulaşım modlarında olduğu gibi bilişim, iletişim ve haberleşme alanında da ‘yerli’ ve ‘milli’liği ön plana aldık” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Vodafone Türkiye’nin birlikte düzenledikleri “Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü” konulu etkinliğe video konferans yöntemi ile katıldı. Karaismailoğlu, Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ'lerin Gücü Webinarı ve B2B Görüşmelerine ilişkin internet üzerinden yapılan toplantıda, günümüzde teknolojide yerli üretimin, Türkiye'de, kamunun ve özel sektörün bir numaralı gündem maddesi olduğunu dile getirdi.
“İletişim ve haberleşme alanında ‘Yerli ve milli’ projeleri önemsiyoruz”
Karaismailoğlu, “Nesiller boyu araştırmaya, geliştirmeye, üretmeye cesaret bulamadık. Bugün ise önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye hazırız. İşte biz, bu fırsatlara hazır olmak için,18 yıldır, bizden evvel kaybedilen zamanı hemen her alanda telafi etmek, eksikleri gidermek, ihmal edilen her noktaya temas etmek üzere çalıştık” dedi.
KOBİ'lerin, start-upların, köklü kuruluşların, üniversitelerin, bilim kurumlarının yerli ve milli teknolojiler üretmeye odaklanmasının, Türkiye’nin kaderini yeniden şekillendireceğini kaydeden Karaismailoğlu, Bakanlık olarak tüm ulaşım modlarında olduğu gibi bilişim, iletişim ve haberleşme alanında da “yerli” ve “milli'liği ön plana aldıklarını bildirdi.

OECD ORTALAMASI ÜZERİNE ÇIKARACAĞIZ

Bakan Karaismailoğlu, Teknolojideki Ar-Ge payının, 2023'te AB ülkeleri düzeyine, 2028'de de OECD ülkeleri ortalamasının üzerine çıkarmayı hedeflediklerini aktararak; “Bilişim ve iletişim yatırımları dijitalleşmeye geçiş sürecinde katalizör görevi görüyor” dedi.
Bilişim, iletişim ve haberleşme sistemlerinde yerli ve millik oranlarını gün geçtikçe artırdıklarına işaret eden Karaismailoğlu, Türkiye'nin 5G sistemine geçişinde yerli ve millilik hassasiyeti yanında KOBİ’lerimizle birlikte el ele çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.Salgın sürecinde, artan talebin karşılaması için bilişim ve iletişim yatırımlarının, katalizör görevi de gördüğüne dikkat çeken Karaismailoğlu, tüm dünyada, dijitalleşmeye geçiş sürecinin ciddi oranda hızlandığını vurguladı.

BİLİŞİM SEKTÖRÜ YÜZDE 15 BÜYÜDÜ

 Karaismailoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Salgının etkili olduğu 2020'de bilişim sektörümüz yüzde 15 büyüdü. Fiber hat uzunluğumuz 413 bin kilometreye ulaştı. Sabit geniş bant abone sayısı 15,9 milyonu aştı. Sabit altyapılarda fiber abone sayısı 3,8 milyona yaklaştı. Genişbantta abone sayısı 81 milyona ulaştı. Makineler arası iletişim abone sayımız 6,1 milyona ulaştı. Bütün bu olumlu gelişmeler olurken, 10 yıl önce mobil operatörlerimizin dakikası 11,7 kuruş olan ortalama tarife ücreti, bugün 1 kuruşa geriledi” dedi.

“2020'de 118 bin 470 siber saldırı, 36 bin 242 zararlı bağlantı tespit edildi”
Karaismailoğlu, 2021 yılını Ulaştırma ve Haberleşmede Dijitalleşme Yılı ilan ettiklerini, siber güvenlik yaklaşımlarını da iddialarına uygun olarak güçlendirdiklerini vurguladı.
Dijitalleşme ve yeni medya araçlarının, sağladıkları kolaylıklarla birlikte ciddi riskler de oluşturduğunu aktaran Karaismailoğlu, “İletişimde çeşitliliği getiren dijital ağlar, diğer yandan siber saldırılar, siber zorbalık gibi kavramları gündemimize getirmektedir. Bilişimde yoğun kullanım ve uzaktan erişim talebi karşısında siber saldırılar da bir o kadar arttı. 2020'de 118 bin 470 siber saldırı, 36 bin 242 adet zararlı bağlantı tespit edilerek kontrolleri yapıldı” ifadelerini kullandı.
Yasal ve idari düzenlemeleri kararlılıkla hayata geçirdiklerini, “Türkiye'nin verisinin, Türkiye'de kalması” için her türlü teknolojik, idari ve hukuki süreçleri işlettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, teknolojide yerli üretim ve KOBİ'lerin desteklenmesinin önem kazandığını ifade etti.

>>ODAK HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilisim