Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, “Deri ve Deri Mamulleri pandemi döneminde maalesef en olumsuz etkilenen sektörlerin başında yer almakta. Aralık sonu itibariyle genelde 2019 yılı performansımızın %20 gerisindeyiz.  Yılın son ayında ise kayıptaki düşüşü yüzde 3 seviyesine indirmiş bulunuyoruz. Bu ivmeyi özellikle ilk çeyrekten sonra pozitife çıkarmayı amaçlıyoruz. Ocak 2020 sonrası sektörün önemli fuarlarından Garda fuarı sonrasında Çin virüsü ufak ufak konuşuluyordu. O günlerde pandemi bize avantajlı görünüyordu lakin hiç ummadığımız bir şekilde etkiledi bizleri” dedi.

YÜZDE 10 ARTIŞ HEDEFLENİYOR

Zandar, “Herkes iş yerleri kapatmış bir şekilde bekliyorken insiyatif alarak, Ticaret Bakanlığımızın katkılarıyla Türkiye ve dünyanın ilk ayakkabı ve çanta fuarını 40 gün gibi bir sürede 1-4 Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleştirdik. 31 firmamız bu sayede hiç tanışmadığı pazarlarla iş yapma fırsatı yakaladı ve 4 ay içerisinde bu kez 72 firma ile 65 farklı ülkeye 730 firmaya ulaşma imkanı bulduk. Bu gibi sanal fuar ve heyet organizasyonlarımızla 2021 yılında yüzde 20’lik kaybımızı telafi ederek yüzde 10’luk bir artış hedeflemekteyiz” diye konuştu.

İHRACATA TEŞVİK ETMEK İSTİYORUZ

“Ege Bölgesi’nde 500’ün üzerinde firma Deri ve Deri Mamul ihracatı yaparken ihracatın yüzde 62si Ayakkabı alt sektöründe yer alan firmalar 126 farklı pazara ihracat gerçekleştiriyor” diyen Zanhar, “Özellikle Güney Kore, Polonya, İngiltere, ABD ve Güney Afrika noktasında çeşitli aktivite ve dijital b2b heyetlerine ağırlık vererek, Deri Konfeksiyon noktasında firmalarımızı daha fazla ihracata teşvik etmek istiyoruz. Güney Kore pazarında Deri Konfeksiyon, İskandinav ve Birleşik Krallıkta comfort tarzı ayakkabı ürünleri özellikle tecrübelerimizle ve üyelerimizle istişarelerimizle karar vermekteyiz.” >>GÖKHAN KOCAASLAN

 

Editör: TE Bilisim