Aile, milletlerin kültürel kimliğinin, birikiminin, insani değerlerin ve tarihi sürekliliğin koruyucusu ve aktarıcısıdır. Ailenin milli ve manevi değerler üzerine kurulması, korunması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Günümüzde kitle iletişim araçlarının ve özellikle sosyal medyanın yaygın kullanımının aile fertlerinin üzerinde olumsuz bir etki oluşturması, teknolojilinin aile içinde bilinçli kullanımının gerekliliği, doğurganlık hızının nüfus yenilenme oranının altında kalması 2021 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesinin başlıca nedenlerindendir. 2021 Aile Yılı ile birlikte; şuurlu birey, mutlu aile, huzurlu toplum, güvenli gelecek ve güçlü millet modeli oluşturulması amaçlanmaktadır.

‘Programa Yoğun Katılım Oldu’

Aile birliğinin korunması, aile değerlerinin yeniden canlandırılması, ailenin öneminin anlaşılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacıyla başlatılan 2020 Sevgi Yılı’nın devamı olan 2021 Aile Yılı Projesi kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım programına Vali Gökmen Çiçek, Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Milletvekili Veysel Eroğlu, Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve Mehmet Taytak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. ACM Başkanı F. Serdar Köken, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Baro Başkanı Turgay Şahin, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Kaymakamlar, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İlçe Belediye Başkanları, İl Müdürleri, STK temsilcileri, Basın alanında faaliyet gösteren derneklerin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

‘Bu Proje Afyonkarahisar’ın Projesidir’

Toplantıda slâyt eşliğinde proje hakkında bilgiler veren Mehmet Keklik: “2021 Aile Yılı projemiz toplumun temel taşı olan kültürel kimliği ve değerlerini kazandırıldığı çocukların bir eğitim yuvası olacaktır. Nesillerinin devamı sağlayan aile kurumunun sağlam temeller atarak kurulması, güçlendirilmesi ve korunmasının sağlanması aynı zamanda aile içinde  aile birliğinin korunması da sağlayacaktır. Amaç özellikle farklı yaşlar arasındaki oluşan sevginin ve saygının, hoşgörünün,  şefkatin en yüksek şekilde yaşamasını sağlamaktır” dedi.

Aile İki Cihan Saadetinin Anahtarıdır

Toplumu ayakta tutan temelin aile olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Vali Çiçek: “Aile bizim medeniyetimizde iki cihan saadetinin anahtarı, toplumun özü, toplumun mayası ve mihenk taşı olarak değerlendirdiğimiz bir kurumdur. Biz Türk Milleti olarak binlerce yıldır varoluşumuzun kesinlikle en büyük sebebi, hatta tek sebebi bizim sağlam bir aile yapısına sahip olmamızdandır. Biz aileyi milletine, devletine hayırlı evlatlar hayırlı nesiller yetiştiren bir kurum olarak görürüz. Biz aile içerisinde yetiştirdiğimiz evlatlarımızı, nesillerimizi bu millete hizmet etsin, topluma hizmet etsin bu büyük devleti, bu büyük milleti yüceltsin diye yetiştiririz.” dedi.

Hepimiz Bir Şeyler Öğreneceğiz

Aile kurumuna her geçen gün saldırı olduğuna dikkat çeken bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirten Vali Gökmen Çiçek: “Teknoloji çağında özellikle çocuklarımızın elinden tablet düşmüyor. Aile Yılı ile birlikte ben de birçok şey öğreneceğim. Afyonkarahisar Türkiye’nin sigortası olan bir il. Bireyler sağlıklı aile ortamlarında yetişirse topluma faydalı, sorumluluk sahibi, özgüvenli olurlar. Aile Yılı ile hepimiz hayatımıza bir şeyler katacağız. Aile Yılı olan 2021’de de hepimiz birlikte çok güzel işler yapacağız” ifadelerini kullandı, Ocak ayı itibariyle uygulamaya geçen Aile Yılı temalarının ve eylem planlarının konuşulduğu toplantıda Aile kavramının önemini konu alan bilinçlendirme faaliyetleriyle alakalı yol haritası görüşüldü.  Aile Yılı Değerlendirme Toplantıları’nın 3 ayda bir rutin haline getirilmesi kararlaştırılırken, Kurumların aylık faaliyet raporlarının Valiliğin belirlediği formatta hazırlanarak bir sonraki ayın ilk beş iş günü içerisinde teslim edilmesi ve 2021 Afyonkarahisar Aile Yılı Projesi faaliyetlerinin 2022 yılı Ocak ayında kitaplaştırılması kararı alındı.

‘Aylara Göre Farklı Tema’

Ocak ayının teması: “Evlilik ve Yuvanın Kurulması”

Şubat ayı teması: “Ailede Huzur ve Mutluluk”

Mart ayı teması: “Ailede Sevgi ve Saygı”

Nisan ayı teması: “Ailede Şefkat ve Merhamet”

Mayıs ayı teması: “Ailede Şükür ve Kanaat”

Haziran ayı teması: “Ailede Mahremiyet”,

Temmuz ayı teması: “Aile Bağları ve Sıla-i Rahim”

Ağustos ayı teması: “Aile İçi İletişim”

Eylül ayı teması: “Çocuk Eğitimi”

Ekim ayı teması: “Aile İçi Sadakat ve Güven”

Kasım ayı teması: “Ailede Hak ve Sorumluluklar”

Aralık ayı teması: “Aile Birliğinin Korunması"

‘Aile Yılında Hedeflenen Aktivitelerimiz’

Kamu Kurum ve Kuruluşları, Özel Sektör Kuruluşlarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Siyasi Partilerin, Basın Yayın Kuruluşlarının destek verdiği proje ile ilimizde yaşayan ailelerin sorunlarını tespit edilerek, mevcut problemlerin türüne göre pratik ve somut çözümlerin üretilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca il merkez ve ilçelerindeki ailelerin birlikte vakit geçirebileceği sosyal yaşam alanlarının oluşturulması hedeflenmektedir. 

Boşanma oranlarının azaltılması amacıyla Aile Destek Merkezi ve Aile Destek Hattı kurulacaktır.  Aile birlikteliğine katkı sağlanması amacıyla dini rehberlik hizmeti almak isteyenlerin İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosuna yönlendirilmesi gerekecektir. Afyonkarahisar Belediyesinin 2020 yılı içerisinde başlattığı “Arabada Sinema Keyfi” film etkinliğinin devam ettirilmesi, aile sevgisini ve ailenin önemini anlatan kısa filmler, Sosyal Hizmet Kurumlarında kalan çocuklara yönelik gönüllü ailelerin sayısının artırılması planlanan hedefler arasındadır.