Başkan Gorgöz Türkiye İstatistik Kurumu işsizlik oranının yüzde 12,7 olduğunu ve işsizliğin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 puanlık düştüğünü açıkladığını belirtti. İşsiz sayısının da 391 bin kişi azaldığını açıkladığını ifade etti.

Başkan Gorgöz “Yaptığı her açıklamada tartışma yaratan TÜİK, 2020 de yaşanan pandemiye rağmen işsizliği de geriletmeyi başardı. İşsizlik Sigortası Fonu’nda (İSF) biriken para 100 milyar doların altına indi. TÜİK işsizliğin azaldığını açıklasa da İSF’nin toplam kaynaklarındaki bu gerileme işsizlikteki artışın en somut göstergesidir” dedi.

Gorgöz “İktidar, halen daha “israf ekonomisine” devam ediyor, aşması gerekli önlemleri almıyor”. 

İSF varlıkları 2020'de önceki yıla kıyasla 28 milyar TL azaldığını söyleyen Gorgöz “2020’de İşsizlik fonunun gelirleri 38,3 milyar TL olurken, giderler toplamı ise 66,6 milyar TL’ye yükseldi. Gelir-Gider dengesindeki yüzde 100’e yaklaşan bu bozulmanın ardında, işsizliğin artması ve buna paralel olarak İSF’ye yatırılan işçi-işveren-devlet katkısının azalması yatıyor” şeklinde konuştu.

TÜİK TÜRKİYE’YE SARAYDAN BAKTIĞI İÇİN GERÇEKLERİ GÖREMİYOR

Başkan Gorgöz korona salgını kapsamında yapılan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği ödemelerinin toplamı 34 milyar TL düzeyine ulaştığını ve bu sürecin bu şekilde devam etmemesi gerektiğini söyledi. Bir süre sonra İSF’nin açıklarının daha da büyümesi, giderleri karşılayamaz hale geleceğini ve devlet katkısının artırılması ya da hazineden İSF’ye kaynak aktarılması zorunlu hale geleceğini ifade etti.

>>ODAK HABER MERKEZİ