İlk ihracatı Azerbaycan'a yapılan MEMATT'ların test ve eğitim çalışmalarını Azerbaycan İstihkâm Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Anar Kerimov ve ASFAT yetkilileri izledi. Bakü yakınlarındaki tatbikat alanında yapılan testte MEMATT arazide döşenen tüm mayınları imha ederek başarılı oldu ve Azerbaycanlı yetkililerin beğenisini topladı. Testlerin ardından araçları kullanacak personele sertifikaları takdim edildi. Tuğgeneral Kerimov, yaptığı açıklamada, MEMATT'ların kısa süre sonra Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde mayın temizleme çalışmalarına katılacağını kaydetti.
MAYINLARI TEMİZLEMEDE KULLANILACAK
Türkiye'den 20 makine aldıklarını ve tamamının belirli aralıklarla Azerbaycan'a teslim edileceğini belirten Tuğgeneral Kerimov, "Bu aracı kullanarak mayın temizleme çalışmalarında hem daha az vakit harcanmış olacak hem de daha güvenlikli olacak. MEMATT, dünyadaki muadillerine göre daha üstün teknik özelliklere sahip." diye konuştu. ASFAT tarafından Türkiye'de yerli ve millî imkânlarla üretilen ilk ve tek mekanik mayın temizleme aracı olan MEMATT, Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı topraklarda, Ermenistan'ın işgal döneminde döşediği mayınların temizlenmesinde kullanılacak.

MEKANİK MAYIN TEMİZLEME TEÇHİZATI BÜYÜK ÜSTÜNLÜK SAĞLIYOR
 

Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde bulunan 27 askerî fabrika ve 3 askerî tersanenin imkân ve kabiliyetlerini değerlendiren ASFAT'ın dizayn, prototip, seri üretim ve sertifikasyon çalışmalarını kamu ve özel sektör iş birliğiyle 14 ayda tamamladığı MEMATT, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına yönelik üretildi. MEMATT'ın TSK'nın hizmetine sunulmasıyla eş zamanlı yürütülen ihracat çalışmalarından olumlu sonuç alarak, Azerbaycan'a 20 araç teslimine ilişkin sözleşme imzalandı. Sertifikasyon kabiliyetinin tamamen millî imkânlarla gerçekleştirildiği, uzaktan kumandalı ve insansız bir sisteme sahip MEMATT, mayın temizleme çalışmalarında can kayıplarının önüne geçmek amacıyla tasarlandı. MEMATT, mayınlı alanları daha hızlı ve etkin şekilde temizleyebildiği gibi, yüksek miktardaki patlayıcılara karşı mukavemetiyle dünyadaki muadillerine üstünlük sağlıyor.

>>ODAK HABER MERKEZİ