Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yapay zekanın hayatı, ekonomi, iş yapma biçimlerini hızlı bir şekilde dönüştüreceğini belirterek, “Bu dönüşümü sürükleyecek olan da özel sektör olacak, KOBİ’ler olacak. Sanayi devriminde; üretim, beden gücünden makine gücüne doğru evrim geçirdi. Şimdi de makine gücünü, beyin gücüne dönüşümü sağlanacak, makina, robot ve insan etkileşimi yetenekli iş gücünü ortaya çıkaracak” dedi.

YOL GÖSTERMEYE YARDIMCI OLUYOR

Verinin, bugün dünyada artık en önemli zenginlik kaynağı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Hem bireyler hem de şirketler ve kurumlar olarak, pek çok veri üretiyoruz. Bugün internetten aldığınız her üründe, tıkladığınız her linkte, beğendiğiniz her fotoğrafta aslında veri üretiyorsunuz. Bu oluşan veri o kadar büyük ki, bir kişinin klasik yöntemlerle bu veriyi tek başına analiz etmesi çok zor. İşte yapay zeka bu oluşan büyük veriyi anlayamaya, analiz etmeye ve sonuç çıkarmaya ve yol göstermeye yardımcı oluyor. Özet olarak yapay zeka gücünü veriden sağlıyor, ne kadar çok veri olursa, yapay zeka o kadar iyi çalışıyor” şeklinde konuştu. Bugün yapay zekanın tüketici davranışlarında, tıpta, hukukta, eğitimde kullanılmaya başladığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, KOBİ’ler ve işletmelerin, yapay zekayı artık değer oluşturmak için kullandığını söyledi. 

ÖNCÜLÜK ETMELİYİZ

Türkiye olarak bu alandaki gençlerin sayısını artırmak gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Böylelikle hem yapay zeka ekosistemini büyütecek hem de şirketlerin ve kurumların yapay zekanın imkanlarından daha çok yararlanmalarını sağlayacağız. Burada seçebileceğimiz iki yol var: ya yapay zeka dönüşümüne öncülük edeceğiz, ya da bu dönüşümü uzaktan izleyeceğiz. Yapay zeka ile entegre olmamak gibi bir seçeneğimiz yok. Yapay zeka ile entegre olmayan her sistem bu yolda mutlaka kaybedecek. Hedef çok hızlı ilerliyor. Bu konuda teknoloji gelişsin, biz uzaktan izleyelim gibi bir seçeneğimiz yok. Bu teknolojiyi hem çok yakından takip etmeli hem de yapay zeka dönüşümüne öncülük etmeliyiz” dedi. >>GÖKHAN KOCAASLAN

Editör: TE Bilisim