Pandemi ilk çıktığından beri işletmeniz ne duruma geldi neler yaşadınız satışlarınız ne kadar etkilendi?

Pandemi ilk çıktığı zamanlarda 3 ay kadar kapalı kaldı işletmemiz o süre zarfında personellerimizin tamamı kısa çalışma ödeneğine geçirildi. İlk 3 ay kiralar karşılanmadı çok yüksek meblağılar da kira ödüyoruz bu durumdan kiracılar çok sıkıntı yaşadılar. Tekrar açıldığımız zaman ateş ölçtük kapıda Hes kodu alarak çalışmaya başladık, masa ve sandalyeleri azalttık sisteme uymaya çalıştık. Ama sonrasında tekrar kapandığımız için durumumuz çok kötü, kira yardımı gelmediği için çok sıkıntılar yaşandı. Şu an açığız ama sadece gel al çalıştığımız için kirayı dahi karşılayamıyoruz ve diğer masraflardan da zarar olarak devam etmekteyiz.

1 Mart tarihinde normalleşme sürecine geçileceğini ve kafeteryalarında açılacağını söylediler. Bununla ilgili bir çalışmanız bulunuyor mu?

-Önceliğimiz buraya gelen müşterilerimizin sağlığı olduğu gibi bizimde sağlımız. Kapıda bir arkadaşımız Hes kodu sorgulama ve ateş ölçme yapacak, diğer arkadaşlarımız temizlik ve oturma düzeniyle ilgileniyorlar en az 2 metre olacak şekilde, dezenfektanları her yere koyduk ve masa düzenimizi yaptık. 1 Martta açılırsa önlemlerimiz almış bulunmaktayız.

Normalleşme sürecinden sonra tekrardan personel almayı düşünüyor musunuz? Veya şimdiyi kadar personel çıkarma oldumu işletmenizde?

-Şu ana kadar çıkartma yapmadık kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinlere gönderdik arkadaşlarımızı ama şu anda personel almayı düşünmüyoruz. Çünkü zaten işler düştü iyice ki açıldığında da eskisi kadar yoğun olacak mı olmayacak mı o önemli ayrıca masa ve sandalye azalttığımız için bu oran ister istemez düşecek doğal olarak.

 

Pandemi süreci başladığından beri yaşadığınız sıkıntıları anlatabilir misiniz?

-Biz geçen sene ramazan ayında açıldık. Pandeminin yeni başladığı sürece denk geldik. İlk 2 ay çok iyidiişleirmiz ancak sonrasında çok zorlandık zaten kirası yüksek olan bir işletmeyiz buda çok etkiliyor bizi. Tek avantajımız paket servis çalışıyor olabilmemiz oldu. Umarım bu süreç çok çabuk biter.

İşletmenize personel alımı yaptınız mı ya da tekrar işten çıkarma oldu mu?

Bir sabah bir akşam olmak üzere 2 adet park time elemanımız vardı. İkisini de bu koşullarda çıkartmak zorunda kaldık.

Yapılan kira yardımı ve daha önceki yardımlardan faydalanabildiniz mi?

Hiçbir yardımdan faydalanamadık.

Başvuru talebinde bulundunuz mu?

Başvuru talebinde bulunduk ancak faydalanamadık onay gelmedi.

İşletmenizin çalışma düzeninde ve satışlarınızda nasıl bir değişiklik oldu ne kadar etkilendiniz?

Yaklaşık %75’e kadar bir düşüş oldu günlük ciromuzda.

Yetkililer 1 Mart tarihinden itibaren normalleşme sürecine geçileceğini açıklandı bununla ilgili hazırlığınız yaptınız mı?

Tabi ki tedbirlerimizi alacağız bu süreç için üst katımız açık değildi orayı açmak istiyorduk bu süreçte alanımız dar olduğu için yakın mesafede çok fazla müşterimizi oturtamayız. Umarım hayırlısı olur.

 

Pandemi sürecine girildiğinden beri işletmenizde ne gibi zorluklar yaşadınız?

İşletme yemek satışı yapıyor içeriye müşteri alımı durduğu için satışlar azaldı 12 tane personel vardı şu anda 5 personel kaldık. İşletmenin maaşları verdiğine ben dua ediyorum.

1 Martta normalleşme sürecine geçileceği yetkililer tarafından duyuruldu. Bununla ilgili ne gibi çalışmalar ve hazırlıklar yaptınız?

İşletme temizliği yapıldı dezenfekte işlemleri yapıldı belgeleri hazırlandı masa düzeni oluşturuldu açılırsa bizim için çok daha iyi olacak. Personel alımı yapılacak dışarıda işsiz kalan arkadaşlarımız tekrar işe geri dönecekler bizde rahata ereceğiz inşallah.

Pandemi sürecinden sonra satışlarımız azaldı dediniz ne kadar azalma yaşandınız?

Yarı yarıya düşüş oldu günde 600 700 ekmek satıyorduk döner bazında bakarsak şu anda 300 350 anca oda bazen o bile çıkmıyor genelde. Cumartesi pazarları da sayarsak yasaklardan dolayı normalde Pazar günleri kapatmıyorduk artık kapalıyız cumartesi günleri de saat 5’e kadar 75 ekmek anca satıyoruz siparişe göre.

 

Pandemi sürecinin başından itibaren yaşadığınız sıkıntıları anlatabilir misiniz?

-Ne kadar sıcak satışımız olsa da sandalye ve masalar kapanınca bizim işimiz bitti.  Önceden insanlar pek önemsemiyordu ancak yakın akrabaları sağındaki solundaki insanlarda olmaya başlayınca artık dışarıdan bir şey yememeye başladılar nisan aylarında. Özellikle pastacılar meyveciler çok etkilendi çilek gibi açık alıp yıkanan ürünleri tüketmiyorlar fazla. Sıcak satış oluyor sadece oda Pandemiden önceki döneme göre 1/5 anca oluyor. Sonra kira yardımları yok dükkan sahipleri aynı durumda yardımcı olmuyor aynı parayı almaya çalışıyorlar onlarda haklılar bizde haklıyız. Hiçbir yardım almadık. Bir bankadan kredi kartı verdiler oda normalde alınanlarla aynı bütün bankaların verdiği.

Yardım alamadık dediniz talepte bulundunuz mu yardımlar için?

Bulunduk Cimer’e yazdık e-devlete yazdık her tarafa yazdık ama hiçbir sonuç gelmedi. %90 elektrik doğal gaz etkiliyor biz vergi barışında gidipte dilekçe verip bu barıştan yararlanmak istiyoruz diyemedik. Çünkü Martın 1’i geliyor nasıl ödeyeceğiz kapalı bir işletme bizimki. Sigortaya gittikmi 6 bin TL gözüküyor kara kara düşünüyoruz nasıl ödeyeceğiz diye. Önceden olsa ödemelerimiz aksamadığı için birikmiyordu ödüyorduk. Ben 1 Martta açılacağına da inanmıyorum heralde ramazan bayramından sonra zor açılır açılsa bile zor alışılır. Açılmak sorun değil açtık diyelim ne değişcek insanlarda para bitti. Bizde pos çalışıyor önceden 10 TL’nin altında çekim yapmazdık şimdi bir simide bile geçiyoruz mecburiyetten batıyoruz çünkü.

İşletmenizde personel alımı veya çıkartımı oldu mu?

Tabiki oldu biz 6 kişi çalışıyorduk şimdi 1 kişi kaldı oda bu kızcağız okuyor diye gelemse onu bile umursamayacağız çünkü hiçbir şey yok servis yok. Sadece simit satıyoruz ürün satışları var onada biz bakıyoruz eşimle oğlumla beraber.

1 Marttan itibaren normalleşme süreciyle ilgili ne gibi hazırlıklar yaptınız?

Klasik temizlik yaptık hazırlığın çok olması lazım aslında ama bittik yani tükendik ne yapıcaz. Koltuklarımızı değiştirecektik canlılık olsun diye ama olmadı biz orta sınıf esnafız zengin esnaf değiliz biz çalışırsak yiyebiliyoruz destek yok çünkü.

Satışlarınız ne kadar azalma oldu?

%80 azalmamız var Bin TL yapıyorsak 200 TL yapıyoruz çok net yani çok çok azaldı. Benimle alakalı değil sadece bütün herkes aynı simitçi arkadaşlarla oturuyoruz bazen onlarda aynı durumda.

Bu süreçte daha iyi yapılması gereken bir önlem var mı sizce ne yapılabilir daha iyi olması için?

Devletin madem desteği olmuyor pek fazla en azından devlete gidecek paraları almasa sigorta maliye elektrik doğalgaz gibi biz başımızın çaresine baksak oda olmadı. Bin TL yardım var onuda basit usulle veriyorlar gelir vergisinden vermiyorlar. Kurban bayramından önce açılmayacaktı bence berberler ve düğün salonları. Ondan sonra biz ipin ucunu kaçırdık virüsler çoğalmaya başladı. Bizlerde yani Türk geleneğinde tokalaşmak ve sarılmak klasik bir şey tokalaşmak sarılmak kültürümüzde var. Dokunmasan bu beni beğenmiyor tam dokunsan gidiyor yumruk yapsak olmuyor. Çok bulaştı bu yüzden.

>>>ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim