''DEVA Partisi demokrasi temeline dayalı olarak kurulması parti içinde bulunmama neden oldu''

DEVA Partisi yeni bir parti ve sizde siyasette yeni bir isimsiniz neden Deva Partisi?

Aktif siyaset içinde şuana kadar bulunmadım siyasette veya siyasetçiye bakış açımda her vatandaş gibi ülke menfaatleri doğrultusunda hep takip ettiğim fakat içinde bulunmadığım bir alandı. Siyasi duruş olarak da yaptığı işleri ile takdirle karşıladığım ülkemizi temsil gücüne inandığım iyi bir siyasi kimliğe sahip olan Türkiye’de siyasetçi kimliği ile işini düzgün yapan bir değer olan Ali Babacan’dı. Türk siyasetinde belki de ilk on isim arasında yer aldığına inandığım bir değer ve yaptığı katkılı işleriyle de ortadaydı.

Neden DEVA Partisi dersek, DEVA Partisinin kadro hareketi olması lider odaklı bir parti olmaması kararların istişare ile alınması liyakat a önem vermesi demokrasi temeline dayalı olarak kurulması ülkemizin böyle bir partiye ihtiyacı olması benim gibi düşünen arkadaşları bu partide birleştirdi.

Parti çalışmalarınız ne durumda?

Şu an partimiz Afyon ili içerisinde toplamda 18 ilçe teşkilatlanması gereken bir il. Kanuna göre en az 6 teşkilat yapmamız gerekliydi. Bununla ilgili 5 ilçemizi tamamladık son kalan ilçemiz için genel merkeze gerekli bilgileri gönderdik ve başkan adaylarıyla alakalı bize istişareler sonucu olarak geri dönüş sağlanıyor 6 ilçemizi tamamladıktan sonra il kongremizi için tarih belirleyeceğiz.

Genel başkanınız açılışa gelecek mi?

Genel başkanımızla ilgili olarak 43 ilde kongreler yapıldı teşkilatlar kuruldu. 28 Aralık tarihinde de büyük kongre Ankara da gerçekleşti ve 1 Temmuzdan itibaren seçimlere katılabileceğiz. Herhangi bir erken seçim durumunda bizde katılabileceğiz. Bizim 41 ilde yasa gereği teşkilatlanmamız gerekiyordu biz 41 + 2 olarak teşkilatlanıp kongre yaptık. Birkaç şehrimiz daha vardı ancak kongreden sonra 6 ay bekleme süresi olmasından kaynaklı kongre yapıp erken seçim durumunda katılabilmek için hedefimiz bu yöndeydi ve yılsonun da bu hedefe ulaştık. Türkiye de bu kadar kısa bir sürede 43 ilde kongre düzenlemek bir rekor olarak gözüküyor. Partimiz bu anlamda kendi adına ve Türkiye adına imza attı ve şu an için seçimlere hazır bir parti haline geldi.

''İşini düzgün yapan liyakat sahibi herkese kapımız açık''

Üyeleriniz ne durumda?

 Afyonkarahisar da başından anlatırsam biz 5 kurucu üye olarak atandık ve ben il başkanı olarak görevlendirildim. Diğer arkadaşlarda görüşmelerde teşkilat oluşturmamda bana refakat edecek arkadaşlar olarak görevlendirildiler. Tamamen web üzerinden başvuru şeklinde ilerleyen bir sistemimiz var. Kişinin kendi isteği ve arzusu ile parti kayıtları yapılıyor hatta Genel Başkanımız Ali Babacan özellikle bu konuda bu şekilde devam edilmesini istiyor. Referans veya birinin önermesi şeklinde bir alımımız yoktur. İşini düzgün yapan liyakat sahibi toplum tarafından takdir edilen belli bir iş tecrübesi edinmiş adayların yönetimde bulunmasını istiyor kendisi ve bizlerde bu şekilde il yönetimlerimizi belirledik.

 

''Kadın siyasetçilere önem veriyoruz''

İlçelerde de ilçe başkanlarını aynı şekilde belirledik ve Afyon yönetimimiz şu an 23 kişi ile kuruldu. Şu an için 7 kişilik kontenjanımız boş bunu da genel merkez özellikle tüzük gereği yüzde 35 kadın kotası olmasını istiyor ve hali hazırdaki boşluğu kadınlarımız ile doldurmak istiyoruz. Ancak Afyonkarahisar’da kadınların siyasette bulunması biraz sıkıntı. Türkiye genelinde de aynı sorun var. Ali Babacan bu konuyla alakalı olarak kadınların siyasette bulunmasının ihtiyaç olduğunu kendi söylemlerinde ifade ediyor. Bu yüzden kadınlara önem veriyoruz. Yüzde 50 hiç siyaset yapmamış kişiler ancak işinde ve çevresine örnek olacak vatandaşlardan yüzde 25 de genç kotası belirlendi ve kalan yüzde 35 kadınlarımız için ayırdık. Türkiye de bütün teşkilatlarımız yüzde yüz web üzerinden alım yapıyor ve bu şeklide değerlendirilip parti oluşumu devam ediyor.

''Önceliğimiz teşkilatlanmamız''

Ülke gündemini nasıl değerlendirirsiniz?

Partimiz yeni olmasından kaynaklı mutlaka ülke gündemini takip ediyoruz ancak önceliğimiz teşkilatlanmaya yoğunlaşmak oluyor. Bu sebepten dolayı Ülke gündeminde öneri, eleştiri yada basın anlamında çok fazla ön planda olamadık. Kendi teşkilatlanmamız bu noktada çok önemliydi. Ali Babacan bizim için önemli bir değer ekonomi anlamında önemli bir değer ve şu an için Türkiye sorununun özgürlükçü eşitlikçi ve güvene dayalı bir yapı olmadığı için adaletin ve eşitliğin sağlanmaması ve ekonominin sıkıntılı bir şekilde ilerlediğini düşünüyoruz. Kişiye dayalı bir siyasi anlayışımız olmamasından kaynaklı şu an için kadro hareketi olduğumuz için eleştirisel anlamda bu anlamda takip etmiyoruz bizim önceliğimiz teşkilatlanmamız.

Hasan Çatal Parti H.İ. ve İletişim Başkanı: Ülke gündemi için şunu söyleyeyim Deva Partisi için büyük bir teveccüh var. Afyon üzerinde de Türkiye Üzerinde de Türkiye’de büyük bir siyaset boşluğu var aslında hem iktidar hem de muhalefet problemi var. Ali Babacan ve Deva Partisine bu yüzden çok büyük bir teveccüh oluyor çünkü bir merkez sahada bir boşluk var maalesef bu merkez sahadaki boşluğu da merkez saha partileri olarak değerlendirmiyoruz ve her kesimden insanı kucaklamaya çalışıyoruz. Ben iletişim başkanı olarak büyük bir teveccüh görüyorum Afyonkarahisar’da Yoğun bir müracaat var partimize başkanımızın da dediği gibi biraz daha işin ehli insanlardan seçiyoruz biz kadro hareketiyiz kişiye dayalı bir siyaset yapmıyoruz şu anki siyaset gibi biz kadromuzla ön plana çıkmaya çalışıyoruz. 23 kişilik yönetim kuruluna bakarsak her kesimden insan var herkesi kucaklıyoruz. Daha çok Mühendis, istisakçı arkadaşlar ve enerji sektöründen arkadaşlar var liyakate önem veriyoruz.

Partinin geneli analitik düşünceye sahip kişilerden oluştuğunu da sözlerine ekleyen Hasan Çatal: ''Mühendis ve ekonomist insanlar çok. Ülkemiz sosyal bir çalışmacı değil de analitik düşünceye sahip insanlara sahip. Bu insanların teşkilatımızda bulunmasına inandığı için de partinin geneline baktığımızda yapılan açıklamalarda partimizin yaş ortalaması 33 olan bir partiyiz. Türkiye’nin hemen hemen en genç kurulumuna sahip olan partisiyiz. Genelde mühendis ve ekonomistler çok olduğu için genel olarak ekonomi odaklı analitik düşünceyle hareket ediyoruz'' dedi.

Koronavirüs salgını ve yasaklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Başından beri pandemi döneminde partimizin önerileri arasında test ücretleri vardı. Tamamen ücrete dayalı olarak test yapılmaması, testlerin evlerde yapılması mobil test araçlarıyla bu sürecin takip edilmesi. Maske ile alakalı bazı yerlerde kutulara konulması ve hijyene dayalı olmasını istedik. Sürecin devamında yapılan açıklamaların ve verilerde bir şeffaflık olmadığı veriler dayanarak bir şeffaflık gözetilmediği anlatılıyordu. Bizde bu anamda bilim kurulunun bu konuda güvenilir olmadığı alamın da haklın gördüğü kadarıyla böyle bir durumla karşılaştık. Bu noktada tabipler birliği eczacılar odası gibi Tüm sağlık bilim kurumlarının ortak bir basın açıklamasıyla bu süreci yönlendirmesi gerekirdi. Kamuda veriler konusunda bir güven sorunu oluştu ve son zamanlarda aşı konusunda da insanlarda bir belirsizlik var aşı yapılmalımı yapılmamalımı diye ne derece sağlıklı diye bir kaygı var. Bu kaygınında yok olması için sağlık kuruluşu haricinde sivil toplum kuruluşlarının da sağlık anlamında olan ortak bir şekilde hareket edip ortak bir basın açıklaması yapmaları daha uygun olacağını düşünüyoruz partimiz açısından. Kafalardaki soru işaretlerinin kalmayacağını düşünüyoruz bu konuyla alakalı çok fazla bilgi kirliliği var. Ülkenin başka sorunları varken şu an için aşıyla alakalı bir yorumlar ortaya çıkıyor. Bunun çözümü bizce hepsinin ortak bir basın açıklaması yapması gerekiyor.

Esnafa verilen destek hakkında düşünceleriniz neler?

Kira desteğiyle alakalı esnafa destek diye bir uygulama var ama basit usul mükelleflerini kapsayan bir durum bu ve diğer işverenlerin gelir vergisine tabii olan mükellefler bu uygulamadan yararlanamıyorlar. Bu durumda kısıtlanmış oluyor ve yardımdan herkes yararlanamıyor. Diğer mesleklerinde bu yardımdan yararlanması gerekiyor ve yelpazenin genişlemesi gerekiyor.

Hasan Çatal Parti H.İ. ve İletişim Başkanı: Afyonkarahisar’a bakarsak ortalama kira 2 bin 300 TL. Verilen rakam komik bir rakam herkesin faydalanması gerekiyor ve yeterli değil.

Hasan Çatal Teşkilat Başkanı: Basit usul mükellefler derken genelde bir yere tabii olarak görülmüyor bular taksi dolmuş ve seyyar satıcılar. Bunların kirasal bir sorunları yok ve yararlanamıyorlar ve diğer meslek gruplarına yansımıyor bu yelpazenin açılması gerekli. En azından stopaj alınmasın yüzde 20den yüzde 10na çekildi bu güzel bir gelişme bu 6. Aya kadar devam edecek bu esnaf için destek aslında ama bu stopajı iptal etseler daha faydalı olabilirdi daha rahatlatıcı olabilirdi. Kapalı olan dükkân sahibi bile halen stopaj ödüyorum diyorlar bu yüzden bunu tamamen iptal edilmesi gerekiyor.

Asgari ücret hakkındaki düşünceleriniz?

Yüksek maaş değil Yüksek Alım Gücü önemli çünkü TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları artış oranı %14,6 gıda enflasyon oranı %20,6 olduğu bir durumdayız. Memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Alım gücüne orantılı olarak düzenlenmesi ve arttırılması gereken maaşların dengesiz arttırıldığında alım gücünün azaldığı görülmekte. Şu anda devlet örtülü vergi artışı yoluyla bir gelir elde ediyor ve bunu çalışanlar üzerinden elde ediyor ve satın alma  güçleri azalıyor. Asgari ücretle çalışan bir kişinin 2021 yılında gelir vergisi dilimi yüzde 8,1 ve yüzde 9,1 oranında artış sağlandı buda 2021 yılı içerisinde daha hızlı bir biçimde yüksek veri oranlarına tabi olmasına yok açacak buda efektif yükünün ağırlaşmasına yol açacak.

>>>ODAK HABER MERKEZİ