İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan işkence ve insanlık dışı davranışlarla ilgili dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmamış yenilikler yapıldığını ifade etti.

Toplantıda kadına karşı şiddete de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu durumu önleyebilmek adına gerekli her adımı terddütsüz atacaklarını belirtti.

Kişisel verilerin işlenmesinde “Kişisel verileri koruma kanununu” Avrupa standartlarıyla aynı hale getirdiklerini ifade etti.

Mülkiyet hakkıyla ilgilide açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan mülkiyet hakkının doğuştan gelen bir hak olduğunu ve kamu kurumlarının mülkiyet hakkını zorlaştıracak durumlardan kaçınması gerektiğini ifade etti. Mülkiyet hakkının korunmasını temel alarak icra kanununun yeniden düzenleneceğini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kamu idarelerin taraf olduğu uyuşmazlık davalarında pilot dava kararını getiriyoruz” dedi.

Tapu siciline idareler tarafından konulan kısıtlamalara da elektronik ortamda maliklere açılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan Çocuk haklarıyla ilgilide reformların yolda olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında ki çocukların daha etkin korunması için gerekeni yapıyoruz” dedi. Aile mahremiyeti ve çocuğun korunabilmesi amacıyla çocuk mahkemelerinin yeni bir kampüs de yer alması için çalışmaları başlattıklarını ifade etti.

Dijital dünyada kariyer yapmak isteyen gençlerin yazılım sektörüne kazandırmak için teşvik ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlerin aile kurmalarına yönelik teşviklerine de hız verdiklerini belirtti.

Engelli ve yaşlı vatandaşları da unutmadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan sağlık raporlarında engellilik oranına bir standart getireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Engelli öğrencilerin yurtlarda ücretsiz barınmalarını sağladıklarını ifade etti. Özel infaz konusunda ise ağır hasta, engelli ya da yaşlı mahkumların evlerinde cezaların tamamlama” konusunu da genişleterek ele aldıklarını ifade etti.

İnsan ticaretine ilişkin suç ve cezaları Gratha tavsiyeleri çerçevesinde yeniden ele aldıklarının da altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan çevre ve doğaya yönelikte pek çok reform gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Hayvan hakları kapsamında ise hayvanları mal olarak değil can olarak gören bir anlayışı tesis ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan uyuşturucu kullanımıyla alakalı da bir takım açıklamalarda bulundu . Cumhurbaşkanı Erdoğan “İlk kez uyuşturucu kullanımından ceza alanlara” yönelik beş yıllık bir takip süreci geliştireceklerini ifade etti.

Toplantının son başlığında ise İnsan haklarının önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “ İnsan haklarına duyarlı emsallerine göre öne çıkan kamu görevlilerini ödüllendiriyoruz” dedi. Açıklamasının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan hakim savcı ve avukatlar için anayasa mahkemesinde staj imkanı getireceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Her yıl Türkiye İnsan Hakları raporu hazıralanarak bunun vatandaşlarla paylaşılmasını sağlıyoruz” dedi. İlk ve orta öğretimde insan haklarıyla ilgili müfredatta ders geliştirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan hedeflerinin insan hakları noktasında bilinçli bir insan kaynağı oluşturmak olduğunu kaydetti.

İnsan haklarının bir dilek ve temenni belgesi olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda TBMM’ye büyük iş düştüğünü dile getirirken eylem planının nihai amacının yeni ve sivil bir anayasa olduğunun altını çizdi. Anayasanın en genel tanımının vatandaş ve devlet arasındaki ilişkileri belirleyen temekl hak ve hürriyetleri ifade eden yasalar olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmişe bakıldığında anayasaların darbelerin gölgesinde yazılmış olduğunu vurguladı.

>>>ODAK HABER MERKEZİ