Bayat,  ilçe kimliğine 1987’de kavuşarak, ilk Kaymakamı Orhan Öztürk sayesinde kilim konusunda büyük başarılara imza atmıştır. Daha sonraki yıllarda çeşitli değişim ve gelişim ile birlikte diğer kaymakamların da destekleriyle, kilimcilik geliştirilerek, bir geçim kaynağı haline getirilmiştir. Afyon İl Özel İdaresi’nin destekleriyle Bayat Kilim Atölyesi inşa edilmiştir. Günümüz şartlarında Bayat’ta kilimin tek üreticisi ve satıcısı Bayat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’dır.

KİLİM ATÖLYESİNİN AMACI

Kilim atölyesinin amacı ilçede bulunan kadınların el emeğini değerlendirerek, kilimcilik sanatını öğretmek ve geliştirmektir. Seri üretim ile sanayi bağlanımda başka bir iş kaynağı bulunulamayan ilçede, kadınlara iş sahası yaratmak kilim atölyesinin hedeflerinden biridir. Atölyenin en büyük amacı,   Bayat’ı kilimleri ile tanınan bir ilçe haline getirerek, şehrin ekonomisine katkıda bulunmaktır.

BAYAT KİLİMİNİN ÖZELİKLERİ

Bayat kilimlerinde kullanılan bütün renkler  yüzde 100 doğal kök boya olmasıdır. Üretilen kök boyalı kilimler yıkandığı zaman renklerinde solma olmaz. Boyalar birbirine karışmaz, kullanıldıkça ve yıkandıkça parlaklık kazanır. Kök boyanın en önemli özelliği rahatlıkla yıkabilir olmasıdır. Bayat kilimlerinde yüzde 100 kirman ipi kullanılmaktadır. Kullanılan kirman ipini ilçedeki ve ilçeye bağlı çevre köylerde bulunan yaşlı kadınlar ellerinde kirman denilen aletle güzel ve kaliteli şekilde eğirmektedirler. Bu nedenle Bayat kilimleri, makine ipi ile yapılan kilimlerden daha kaliteli ve daha uzun ömürlüdür.

>>>ODAK HABER MERKEZİ