İl Genel Meclisi 2021 yılı Mart ayı toplantılarının 4’üncü bileşiminde gündem maddeleri görüşülerek, ilgili komisyonlara havale edildi. Toplantının ardından CHP Sultandağı İl Genel Meclis Üyesi İsmahan Nergiz’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla konuşma yaptı. “Nergiz, bütün dünyada emekçi, direnişçi, mücadeleci ve devrimci tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.

SÖZ MECLİSTEN DIŞARI

“Demokratik ülkelerde özgürlüklerin ve hakların güvence altında olduğu bazı kanun ve kurallar vardır” diyen Nergiz sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde ise durum çok daha farklıdır. Söz meclisten dışarı öncelikle bunu belirteyim, bazı kesimlerin ısrarlı ve tutarlı şekilde kadına bakış açısını buradan söylemeden geçemeyeceğim” diye konuştu.

KİMSE ÜSTÜNE ALINMASIN

Nergiz, “Bu kesimin istediği kadın profilin ülkemizde şu özelliklere sahip olmalıdır. Kadından kaynaklanan her şeyi günah sayan bir zihniyet, eşitliğine inanmayan, kadının çalışmasını istemeyen ekonomik olarak özgür olmasını istemeyen eve kapatılmalı, sanatla, sporla, siyasetle uğraşmamalı, aktif hayatın içine itilmeli, eli sıkılmaz, başı açık olmaz, erkeğini daima efendi gibi görmesi gereken zihniyete sahiptirler. Lütfen kimse kendi üstüne alınmasın arkadaşlar” ifadelerini kullandı.

TARTIŞMA YARATMAK İSTEMEDİM

Bu konuşmanın İl Genel Meclisinde tartışma çıktı. Konuşmayı tartışma yaratmak için söylemediğini söyleyen CHP İl Genel Meclis Üyesi İsmahan Nergiz’e İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban cevap verdi. Çoban, “Siz bir fikir sahibi olarak insanları bu şekilde yargılayamazsınız. Orada bir inanç var, insanların onu kutsal ve mukaddes saymış, burada başı açık diye bir kadını söyleyemezsiniz” diye konuştu.

BÖYLE KONUŞURSANIZ TEPKİ ALIRSINIZ

“Neden başı kapalı diye eziyet edilmiş kadınları söylemiyorsunuz” diyen Başkan Çoban, “Burada böyle bir konuşma yaparsanız tepki alırsınız. Diyeceksiniz ki, başı açıkta kadın olur, başı kapalı kadında olur” demenizi beklerdim demesi üzerine CHP’li Nergiz, “Sözümü bir tamamlayayım tamamlatmıyorsunuz. Sonucu dinlemeden bana karşılık veriyorsunuz. Belki bir şeyler daha ekleyeceğim. Hem arkadaşlar bu kadar tepki göstermenize ne gerek var. Böyle düşünenler yok mu?” diye sordu. Kadına şiddet, cinayetler ve İstanbul sözleşmesine de değinen Nergiz, konuşmamasına son verdi.

KONUŞMANIN SONUNU BEKLEDİK

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi İsmahan Nergiz’in konuşmasının ardından konuşan İl Genel Başkanı Burhanettin Çoban, “Her ne kadar burada bir fikir ve ifade özgürlüğü bir insanın hakkı ise bir insanın kutsal saydığı değerler söz konusu olduğu zaman ona tepki göstermede, karşı çıkmada demokratik bir haktır. Dediniz ki, “Konuşmamın sonunu bekleyin” bekledim ama bir şey göremedim. Neyi göremediniz derseniz, siz özellikle başı açık kadınların hakkını savunurken bunda ne kadar haklı iseniz, arkasından biz gelecek diye bekledik gelmedi” dedi.

MİLLETVEKİLİ MECLİSE SOKULMADI

“Bu ülkede yıllarca üstelik demokratik cumhuriyet, devrimciyiz, laikçiyiz diyen ve inançlarından dolayı başını örten ki, o onun tercihi örter veya örtmez ama başını örten insanlara yıllarca bu ülkede zulüm yapıldı” diyen Başkan Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Meclise girmiş, seçilmiş bayan milletvekili meclise sokulmadı. Görev yaptırılmadı, üniversitelerde okul birincisine diploması verilmedi” diye konuştu. Başı kapalı olan kadınların ikna odalarında başı açılmaya zorlandığını hatırlatan Başkan Çoban, “Neredeydi o gün kadın örgütleri, o devrimciyiz diyenleri görmedik. Ama ben biliyorum ki buradaki insanlar şuarada bir kadının başı açık diye saldırı olursa bırakın saldırıyı sözlü ifade olursa hepimiz onun karşısında dururuz. Tabiri caizse boğazını sıkarız ama aynısını kendi inançlarımız içinde bekleriz” dedi.   >>GÖKHAN KOCAASLAN

 

Editör: TE Bilisim