Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davayı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, A Haber ekranlarında canlı yayında değerlendirdi. Önemli açıklamalarda bulunan Milletvekili Özkaya, “Hiç şüphesiz ki siyasi partiler demokratik düzenin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bunları korumak ve bunları yaşatmak ve demokratik sistemi siyasi partiler aracılığıyla yürütmek hepimizin birinci görevi. Anayasal sistemimizde siyasi partiler kanunu da bunu öngörüyor. Ama takdir edelim ki hiçbir hakta sınırsız değildir. Bunun sınırsız olmadığı hem Anayasamızın 68 ve 69. Maddesinde hem de Siyasi Partiler Kanununda da net bir şekilde belirlenmiştir” dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜ DESTEKLEDİLER

Milletvekili Özkaya, “HDP’nin yaşadığı son süreci dikkate aldığımızda PKK terör örgütüyle her hal ve şartta onu destekleyen onun açıklamalarını Meclis kürsüsünde ve partinin bütün faaliyetlerinde teker teker bunu beyan eden bunu açıklamaktan geri adım atmayan terör örgütünün tüm ölümlerinde cenaze definlerinde başrolleri oynayan kamu düzenini sürekli bozmaya çalışan bir davranış sergilemiştir. Siyasi partileri halk kurar ve halk kapatır bu doğrudur. Ancak ceza hukuku veya anayasal sistemin içinde suçlar işlenmişse bunun cezası da müeyyeside kaçınılmaz bir şekilde gündeme gelecektir. Bizim için sürpriz bir durum açılan dava. HDP için terörden uzak durun terör örgütünün propagandasını yapmayın terörist ve şiddeti savunmayın diye defalarca gündeme getirildi. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir” dedi.

MAHKEME İKİ KARAR VERİLEBİLİR

Bundan sonra kararın Anayasa Mahkemesi’nde olduğunu dile getiren Milletvekili Özkaya, “Bu konuda ki yetkili organ Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı. Sayın Başsavcı delilleri topladı ve HDP’nin Anayasanın ilgili maddesi gereğince amaçlarla aykırı davrandığını terör eylemlerinin odağı haline geldiğini suç işlemenin odağı haline geldiğine yönelik tespitlere ulaştı ki bu davayı açtı. Bundan sonraki süreç Anayasa Mahkemesindedir. Anayasa Mahkemesi bundan sonra kendisi değerlendirecektir en son yapılan anayasa değişikliklerini dikkate alacak ve buna göre iki karar verecek. Ya partinin temelli kapatılması veyahut bu partinin hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesi ile ilgili karar verebilir. Yargının işine karışmak doğru değil” dedi.