TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; TOBB, Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FBCCI) ve D-8 TSO İşbirliğinde, 10’uncu D-8 Dakka Zirvesi kapsamında, sanal ortamda düzenlenen D-8 İş Forumu’na da katıldı. Toplantıda Bangladeş Ticaret Bakanı Tipu Munshi, Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdul Momen de yer aldı.

GÜÇLENDİRMESİNE YARDIMCI OLDU

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, açılış oturumunda yaptığı konuşmada Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın kadın girişimciliğini geliştirmeye çalışan kadınların her zaman güçlü bir savunucu olduğunu hatırlatarak, Pekcan’ın aynı zaman uzun yıllar TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun liderliğini üstlendiğinin de altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, gelişmekte olan Müslüman ülkeler arasında işbirliği fikrinin Necmettin Erbakan tarafından 24 yıl önce önerildiğini anımsatarak, 24 yıl aradan sonra D-8 Organizasyonun geliştiğini ve Türkiye ile katılımcı ülkeler arasındaki ilişkilerin derin ve güçlendirilmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

“110 MİLYAR DOLAR TİCARETİ BÜYÜTMELİYİZ”

Hisarcıklıoğlu, D-8 ülkelerinin 1 milyardan fazla nüfusunun refahının ekonomik güce bağlı olduğunun altını çizerek, D-8 üyesi ülkelerin 4 trilyon dolar civarında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ürettiğine vurgu yaptı. D-8 ülkeleri olarak 1,5 trilyon dolar civarında ihracat yapmayı başardıklarını dile getirerek, “Ancak, birbirimizle ticaretimiz sadece 110 milyar dolar. Bu yeterli değil. Ülkelerimiz arasında daha iyi ticaret ve yatırım ortamına ihtiyacımız var. Tercihli ticaret anlaşmamızın kapsamını genişletmemiz gerekiyor. Bu anlaşmaya üye ülkelerimizin tam katılımının olması gerekiyor. Daha iyi bağlantı için daha iyi fiziksel ve yasal altyapıya ihtiyacımız var. Bu, ülkelerimiz arasındaki vizesiz seyahati kapsamalıdır. Bu nedenle hükümetlerimizin sorumluluklarına ek olarak D-8 Ticaret Sanayi Odası'na (TSO) çok önemli bir yükümlülük getirmektedir. Bunun D-8 bünyesindeki özel sektörün tek çatı kuruluşu olduğunun bilincinde olmalıyız” dedi.

BÜYÜK BAŞARILAR DİLİYORUM

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin kurulduğu günden beri D-8’e ayrı bir önem verdiğini aktararak, Ekim 2017’de İstanbul’da 9. D-8 Zirvesi’ni gerçekleştirerek Teşkilat Başkanlığını devraldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Başkanlığını yaptığı D-8 TSO’da görevini devretme zamanının geldiğini belirterek, görevini Şeyh Fazle Fahim’e, “D-8 TSO başkanlığını teslim etmekten gerçekten onur ve memnuniyet duyuyorum. İhtiyacınız olduğunda desteğim her zaman mevcut olacaktır. Tüm D-8 ulusal odalarının desteklerini vermeye devam edeceğinden eminim. İnşallah bu pandemi kısa sürede sona erecek ve toplantılarımızı ve iş etkinliklerimizi yüz yüze yapacağız. Size iyi şanslar ve büyük başarılar diliyorum” ifadeleriyle devretti. >>ODAK HABER MERKEZİ