Yazılı bir açıklamada bulunan Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, “Hep birlikte bereketinden, rahmetinden payımızı almayı umduğumuz mübarek Ramazan ayına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Sağlıklı bir Ramazan geçirip sağlıkla Bayrama erişmek için her zamanki gibi sağlıklı ve doğru beslenme önerilerimizi hatırlatmak istiyoruz. Oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olan Ramazan aynı zamanda sıhhat demektir. Ancak doğru beslenme düzeni olmazsa; yeteri kadar sıvı (özellikle su) tüketilmez, az miktarda besin alınır ya da aşırı kalorili gıdalar ile beslenilirse sıhhat bozulabilir. Oruçlu kişide gıda alımının azalmasıyla metabolizma daha yavaş çalışacağından istenmeyen şekilde kilo artışıyla da karşılaşılabilir. Aşırı kilo alımının önüne geçmek için de doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Diğer zamanlarda olduğu gibi oruçlu iken de öğün atlamamaya özen gösterilmeli; iftar ve sahurda uygun gıdalar mutlaka alınmalı ikisin arasında da bir ara öğünle hafif gıdalar ( bir adet elma veya bir kase yoğurt vb.) alınmalıdır. Sahur atlandığı takdirde açlık saati uzayacağı için kan şekeri daha erken düşecek ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır” dedi.

KAN ŞEKERİNE DİKKAT

Kan şekerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Korkmaz, “Sahurda tok tutacağı zannedilerek tüketilen hamur işleri, makarna ve buna benzer bol karbonhidratlı gıda alımı da kan şekerinin erken düşmesine sebep olabilir. Bunların yerine tercih edilen bulgur pilavı, mercimek, tam buğday ekmeği gibi besinler erken acıkmayı önleyebilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir sahur öğününde bol domates, salatalık, bir adet haşlanmış yumurta, bir avuç kadar fındık-ceviz gibi kuruyemiş alınırsa günün oruçlu kısmı daha rahat bir şekilde geçirilecektir. Doğru beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlar:Yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmeli; kızartma ve kavurma yerine daha çok haşlama, ızgara ve fırınlama tercih edilmeli; yoğun şerbetli ağır tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli; yemeğin yanında su dışında başka içecek tüketilmemeli; gazlı, kafeinli içecekler çok tercih edilmemeli, bunun yerine meyve suyu(taze sıkılmış), ıhlamur, ayran gibi içecekler tüketilmeli; yemekler hızlı bir şekilde yenmemeli” dedi.

HEKİMLERİNİZE DANIŞIN

Uzm. Dr. Korkmaz, “Düzenli ilaç kullanması gereken ama oruç tutmak isteyen, kronik hastalığı olan kişilerin öncelikle hekimlerine danışması, hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir.  Doğru beslenme dışında özellikle dikkat etmenizi istediğimiz diğer önemli husus ise salgın sebebi ile geçtiğimiz Ramazan ayında da uyardığımız Ramazan ayının sembolü haline gelen adetlerimiz; toplu iftar ve sahurlar, camilerde coşku ile kılınan teravihler, mukabeleler vb. toplu yapılan ibadetler. Ne kadar üzücü de olsa hem kendimiz hem sevdiklerimiz için bu yıl da bu tür toplu etkinliklerden kaçınarak ibadetlerimizi, dualarımızı evde yapacak, Ramazanın maneviyatından bu şekilde istifade edeceğiz. Bu konularda İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlara harfiyen uyulması büyük önem arz etmektedir” dedi. >>>ODAK HABER MERKEZİ

 

Editör: TE Bilisim