A Milli Futbol Takımı’nın EURO 2020 için Antalya’da geçirdiği kamp dönemi sırasında Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Takım teknik direktörü Şenol Güneş ile biraraya gelerek keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Bakan Kasapoğlu’nun sorularını içtenlikle yanıtlayan tecrübeli teknik adam, Milli takımın son durumuyla ilgili bilgilerden en beğendiği yabancı futbolcuya, Avrupa Şampiyonası’ndaki beklentilerden unutamadığı karşılaşmaya kadar birçok konuya değindi. 

BİR SÜRÜ ENGEL ÇIKACAK

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, Kasapoğlu ile yaptığı söyleşide; “Önümüze bir sürü engel çıkacak, A’dan Z’ye bu engeli aşacak anlayışta kendimizi yetiştirmemiz lazım” dedi. Güneş, “Çocuklarımızın zekâsı müthiş. Takım iyi diyorlar, beklenti büyük, beklentinin altında kaldığın zaman başarısız diyorlar. Bunların hepsi yanlış. Durum tespiti yapacağız” ifadelerine yer verdi. Bakan Kasapoğlu’nun Quiz sorularına yanıt veren Şenol Güneş; hangi sporu sevdiğini, Türkiye’ye gelen en iyi yabancı teknik direktörün kendisi için kim olduğunu söyledi. “Hagi mi, Alex mi?” sorusunu ise “Hagi derim. Ben Hagi’yi daha çok önemsiyorum. Taraftar gözüyle bakmıyorum” şeklinde yanıtladı.  Şenol Güneş, 2002 Dünya Kupası’ndaki unutulmaz anlarla ilgili “En büyük mutluluğumdur” ifadelerini kullanırken; “Kulüpler bazında da Trabzonspor’un ilk çıkışı da en büyük mutluluklarımdan biridir. İkimizin de var oluşu birlikte oldu” dedi.

BİZ BİRLİKTE MUTLUYUZ

Şenol Güneş: “Önümüze bir sürü engel çıkacak, A’dan Z’ye bu engeli aşacak anlayışta kendimizi yetiştirmemiz lazım. Çocuklarımızın zekâsı müthiş. Takım iyi diyorlar, beklenti büyük, beklentinin altında kaldığın zaman başarısız diyorlar. Bunların hepsi yanlış. Durum tespiti yapacağız. Ne var elimizde, ne yapabiliriz, yapılması için zaman gerekir mi, gerekmez mi, biz mi eğitici olarak yanlışız, oyuncu mu, imkânlar mı? İşte o projeleri hazırlamak lazım. Burada şu anda büyük bir şansımız var. Halkın teveccühünü görüyorum. Epeydir vardı ama bu ara biraz daha arttı. Yürürken, gezerken, gazetelerde… “Biz birlikte mutluyuz” anlayışı var. Aslında Türkiye için de güzel bir mesaj. Herkesin farklı düşüncesi olsa bile biz bir aileyiz. “Bizim Çocuklar” duygusu var. Bu çocukları Van’da da, Kayseri’de de, Antalya’da da ailenin içerisinde göstermeye çalışıyoruz.  Yusuf, Ozan, Burak bu yaşta yurtdışına gitti. O kadar güzel örneklerimiz var ki…  Ama ben bunlara bakarak değil, başından beri söylüyorum. Ben, bana yatırım yapılmadan belli bir yere geldim. Bundan sonra da bu şekilde ilerlenmesini değil, oyunculara yatırım yapılmasını istiyorum. Benim gibi binlerce insan var. Bunları ortaya çıkarmak lazım. Türkiye’nin ekonomisine katkı yapılacak her şeyin önünü açmak lazım. Futbolda bu kadar yatırım yapılıyorsa; “Devletten parayı alayım, harcayayım, borcum varken de vergi affı çıkar ve borcum düşür” zihniyeti sürdürülebilir değil.   Devlet sana verecek ama gençleri sen yetiştir diye verecek. Avrupa’da da Bayern Münih’te yapıyor bunu ama sen de yetiştir diye veriyor. Bayern Münih’in 350 Milyon bütçesi var evvelki sene. O bütçeyi de harcamak durumunda. Onun için transfer yapıyor. Federasyona biz de dahil çok iş düşüyor. Raporlama yapıp, ne yapılabiliriz diye bakmak lazım” dedi.

BENİM MARKA DEĞERİM VAR

Teknik Direktör Şenol Güneş, “Arzum şu; futbolu kendi haline bırakmayalım. Bıraktığımız zaman kötü yönetiliyor. Kulüplerdeki insanlar kendi keyfine göre yönetiliyor. Benim bir marka değerim var. Şu anda benim değerim hiçbir şey yapmasam bile paraya dönüştürür. Ama bizde adam önce parayla başlıyor. Parayla başlarsan bu değer oluşmaz. Benim değerim eskiden de vardı ama bu kadar yoktu. Bilgi, beceri ve tecrübeler bu noktada önemli. Bunu her zaman bir şeye dönüştürürsün. Gençken yapsaydım, bugünkü değerim olmazdı. Bizim insanımız da bunu bilmiyor. Her alanda değerli olmayı, insani değerleri ön plana çıkarmak lazım. Doğru işler yapmak, üretmek, kendini geliştirmek ve katkı yapmak. İş kolu olarak ben öğretmenliği, askerliği, doktorluğu biliyordum daha sonra mühendislik ve bir sürü branşlar çıktı ama şimdi sanatta, müzikte, filmed o kadar güzel döviz getiren işler var ki; burada da yetiştirelim. Herkesi mühendis, avukat yapamayız. İşsizlik başlıyor o zaman. Sporla sanatı birleştirelim. İki branşı çok önemsiyorum. Sizin de çalışmalarınız var. Sanat ve sporu nefes alınacak alanda yapmak gerekiyor. Çocuklarımıza imkânı verebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

>>ODAK HABER MERKEZİ