Programda konuşan Afyonkarahisar İl Göç Müdürü Hakan Ergün, İl Göç Müdürlüğü olarak mahalle buluşmaları, Türkçe kursları, yabancı üniversite öğrencilerine paneller düzenleyerek sorunları en aza indirmeyi planladıklarını söyledi. Afyonkarahisar’da toplamda 21 bin 654 yabancının yaşadığını belirten Ergün, Vali Çiçek’in desteği ile yabancıların en az sıkıntı çekmesi için her türlü çalışmanın yapıldığını ifade etti.

TÜRKİYE, YABANCILARA VERDİĞİ HİZMETLER İLE DÜNYAYA ÖRNEK

Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü konuşmasında göç meselesinin tarihsel bir olgu olduğunu vurgulayarak “Göç hadisesi bizlerin gündemine son 10 yıl içerisinde Suriye’de yaşanan kriz sonrası girdi. Ancak göç son 10 yıla 20 yıla ait bir olgu değil. Göç tarihsel bir olgu. İnsanlık tarihi kadar eski bir olgu. İnsanoğlu tarih boyunca çeşitli sebeplerle hep bir yerlere göç etmiştir. Göç insanoğlunun hep merkezinde yer almıştır. Türk tarihi de göçe yabancı değildir. Bizim milletimizin kültüründe de göç vardır” dedi.

BEN GÖÇ EDEN BİR AİLEDE BÜYÜDÜM

Programda son olarak konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, göç bu topraklarda her zaman var oldu diyerek “Bende 1940’larda Kafkasya’dan göç eden bir ailenin çocuğuyum. 1940’lı yıllarda babamın ailesi Ahıska’dan annemin ailesi Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapıyor. Türkiye’ye geldikten sonra zaten anavatan olarak bildiğimiz bu topraklarda kaynaşarak yaşam sürüyorlar. Göç hikâyeleri zordur. Oradaki toprakları bırakmak, vatan özlemi duymak çok zordur. Babaannemden ben hep hasret türküleri, hikâyeler dinleyerek büyüdüm. Kafamızda hep memleketimizi canlandırarak büyüdük. Kısacası sizleri anlayabilecek bir müktesebat ile büyüdüm” ifadesini kullandı.

YABANCILAR İÇİN KADIN KÜLTÜR EVİ AÇALIM

Yabancı misafirler için Afyonkarahisar’da ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Vali Gökmen Çiçek, “Afyonkarahisar kadına en çok yatırım yapan illerden birisi.  Kadınlarımızla Kadın Kültür Evleri ve Kadın Kooperatifleri ile çok güzel işler yapıyoruz. Sahra Derneği ve İl Göç Müdürlüğümüzün desteği ile inşallah yabancılarımız için de Kadın Kültür Evi yapalım. Çok güzel çalışmalar yapıyor, çok güzel ürünler üretiyorlar. Bunu değerlendirmeliyiz. Ben her sıkıntınızda, her ihtiyacınızda her zaman yanınızdayım” dedi.

Ülkemize uyum sürecindeki yabancı kadınlar ile ev sahibi toplumdaki kadınların ortak bir yaşam kültürü oluşturmalarını amaçlayan Yerelde Kadın Buluşmaları, kadın sağlığı, şiddetin önlenmesi, ebeveyn tutumları gibi çeşitli konularda bilgilendirilmesine yönelik paneller ile devam etti.

Programda düzenlenen kermes etkinliği ile de yerel ve yabancı kültürlerin bir araya gelmesi ve birliktelikten doğan zenginliğin örneklerini yansıtan yöresel lezzetler ve el emeği tasarımlar sergilendi.

Programa Vali Gökmen Çiçek, Eşi Sümeyra Çiçek, Göç İdaresi Genel Müdürü Savaş Ünlü, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, Afyonkarahisar İl Göç Müdürü Hakan Ergün, diğer il Müdürleri ve kadınlar katıldı.

 >>ODAK HABER MERKEZİ