FETÖ silahlı terör örgütünün şifreli haberleşme programı ByLock'un lisans sahibi David Keynes hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 17 Aralık 2020 tarihinde yakalama kararı çıkartılmış ve Keynes 9 Haziran 2021 tarihinde Türkiye'ye teslim olmuştu. Teslim olmasının ardından tutuklanan Keynes hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlanarak ‘silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Savcılıkça hazırlanan iddianamede yer alan Keynes'in ifadesi ortaya çıktı.

Takma ad kullandı

İfadesinde ismini değiştirme sürecini anlatan şüpheli Keynes, “2003 yılında LongBeach ve 2005 yılında New York Havalimanlarında hakkımda bombacı olduğum tespiti ile hakkımda arama kayıtları olduğu ve sürekli karsıma çıktığı için 2012 yılında Amerikan vatandaşlığı alırken ismimi ve soy ismimi David Keynes olarak değiştirdim. Herhangi bir takma adı, lakap, kod adım yoktur” dedi. ByLock'un geliştiricisi olduğu öne sürülen Atalay Candelen ise tanışma sürecinden bahseden Keynes, “ABD'de bulunduğum süre zarfında sosyal arkadaş çevresinde Atalay Candelen ile tanıştım. Arkadaş çevresinde Atalay'a kafasında kırk tilki geçen bir tip olduğu için tilki olarak hitap ederlerdi. Zaman zaman arkadaş çevresinde buluşarak iletişim kurardık. Atalay Candelen'in ABD'de vatandaşlık için paralı evlilik yaptığını biliyorum” diye belirtti.

Candelen kredi kartımı istedi

ByLock'un geliştiricisi olduğu iddia edilen Atalay Candelen ile bir süre birlikte yaşadıklarını söyleyen Keynes, “Atalay kendi payına düşen kiraları ödemediği için aramızda anlaşmazlık çıktı ve ablasının evine taşındı. Atalay Candelen bana Türkiye'de müteahhitlik ve hayvancılık isine girdiğini ve battığını, Amerika'da Silikon Vadisinde şirketlere CV göndereceğini bunun için CV'sine ekleyecek programlar hazırladığını, bu programları Apple markete yüklemek için Apple hazırlık aracına internetten satın alması gerektiğini ancak kendi kredi kartının yurtdışı harcamasına kapalı olduğunu söyleyerek bana işlemi yapamadığını gösterdi. Atalay bu program aracının 100 dolar olduğunu, benim kredi kartımı kullanmak istediğini ve 100 doları bana nakit olarak verebileceğini söyledi” dedi.

100 bin dolar aldım

İfadesinde, kredi kartını Atalay Candemir'e verdiğini söyleyen Keynes, “Karşılığında 100 dolar aldım. Bu arada Atalay Candelen bu işlem için bir mail adresi olması gerektiğini söyledi. Ben kullanmış olduğum ‘[email protected]' uzantılı mail adresimi verdim. Daha sonra bu mail adresini ve kredi kartı bilgilerimi kullanarak Apple marketten söylediği program aracını satın aldı. Yine bu programı android markete yüklemek için g-mail mail hesabı olması gerektiği söyledi ve kendisi g-mail üzerinden ‘[email protected]' uzantılı mail adresini aldı. İşlemlerini Atalay kendi bilgisayarından halletti, şifreyi kendisi oluşturdu” diye belirtti.

ARKADAŞLARIMI UYARDIM

Keynes, “Tamamen kendi isteğim ile hiç kimsenin baskısı olmadan Türkiye'ye geldim. Bu örgüt yüzünden kendimi dinden dahi soyutladım. Ancak devam eden dönemde bu örgüt ile irtibatlı ve iltisaklı arkadaşlarım ile sosyal ilişkilerim devam etti. Bu süreç zarfında da iletişim halinde olduğum arkadaşlarımın bu yapıdan kurtulmaları hususunda telkinlerde bulunuyordum. Arkadaşlarıma bu konuşmalarımda bu yapının tabiri caizse bir ‘genelev' olduğunu, genç yaşta kendilerine kullandıktan sonra yaşlandıklarında bir köşeye attığını söylüyordum. Kişisel görüşüme göre örgüt elebaşı Fetullah Gülen şizofren bir kişiliktir ve 45 yıllık Anadolu gençliğini bu örgüt elebaşı mahvetmiştir. Dış güçlerin ülkemize vermek istediği zararı bu örgüt elebaşı yapmıştır” ifadelerini kullandı. >>>ODAK HABER MERKEZİ

 

Editör: TE Bilisim