Afyonkarahisar İli, Dinar İlçesi’nde yer alan ve "Kralların Kenti" olarak bilinen Kelainai-Apameia antik kentinde gerçekleştirilecek  olan 2021 yılı kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle, Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez başkanlığında, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bilgin’in bilimsel koordinatörlüğündeki çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Bilal Aynur'un katılımlarıyla ÜçlerceTepesi merkezli Dinar İlçesi'nde başlatıldı.

KAZILARA 39 BİLİM İNSANI KATILACAK

Kazı çalışmalarına, 14 farklı üniversiteden, 39 bilim insanı katılarak, kendi uzmanlık alanlarında antik kentteki çalışmalara destek vereceği açıklandı. Kazı çalışmaları, yapılan program doğrultusunda, Apameia Tiyatrosu, Akropolis ve Güney Nekropolisi’nde yürütülmesi planlanıyor.

Çalışmalar kapsamında, belirlenen yapıların, plan ve kesitleri alınacak, röleveleri çıkarılacak, fotoğrafları çekilerek, katalogları yapılacak, kullanım evreleri belirlenerek, kentin tarihi ve kültürel özellikleri ortaya çıkarılacağı belirtildi. Ayrıca, kazılarda diğer disiplinlerdeki bilim insanlarından da kendi uzmanlık alanlarıyla ilişkili konularda çalışma sürdürülecek. Bu alanlar arasında ise restorasyon, nümizmatik, bilgisayar destekli çalışmalar, haritalama, jeoloji, flora-fauna gibi bilim dalları bulunuyor. HABER: BETÜL ÖZDEMİR

Editör: TE Bilisim