AK Parti Afyonkarahisar İl İnsan Hakları Başkanı Mehmet Emin Yıldırım, konuşmasında Cumhuriyet tarihindeki ilk darbenin 27 Mayıs 1967’de gerçekleştirildiğini belirterek, “27 Mayın askeri darbeyle birlikte Anadolu’nun yetiştirdiği çok sayıda vatan evladı vatanı için bedel ödemek zorunda bırakıldı. Hamuru vatan sevgisiyle yoğrulmuş milletin evlatları, hukukun vesayet altına alındığı dönemlerde işkenceler görmüş idam sehpalarında şehit edilmiştir. Bu durumlar yüzünden hem ülkenin geleceğini hem de demokrasiyi, ekonomiyi, milletin moral ve motivasyonunu bozmuştur” dedi.

1950’DE TÜRKİYE ÇAĞ ATLADI

Başkan Yıldırım Türkiye Cumhuriyeti en büyük zulmü Türkçe ezanlarla yaşadı diyerek, “1950 yılında iktidara gelen Adnan Menderes ve yol arkadaşları, milletimizin milli ve manevi değerlerini, Anadolu coğrafyasından silmeye çalışan CHP iktidarının antidemokratik hareketlerini rafa kaldırmış, Türkiye’ye çağ atlatmış, milletin milli ve manevi değerlerini geri kazanmıştır. Tek parti rejiminin ülkemize yaşattığı en büyük zulüm olan Türkçe ezanı özüne döndürerek, Anadolu’nun Ezan-ı Muhammediye’ye olan özlemini gidermiştir. Takvimler 27 Mayıs 1967’yi gösterdiğinde milli idarenin yüksek teveccühü ile dönemin tek parti zihniyetini geride bırakarak, iktidara gelen Demokrat Parti darbeci vesayetçi zihniyet tarafından alaşağı edilmiştir” ifadelerini kullandı.

SON NEFESLERİNDE MİLLETİ DÜŞÜNDÜLER

Cumhuriyet tarihinde defalarca kez darbe girişiminde bulunulduğunu ve bu darbeler soncu büyük bedeller ödediğini belirtti. Yıldırım, “1961 Eylül’ünde ise Adnan Menderes ve arkadaşları Dış İşleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan, mizansen yargılamalar sonucu idam sehpasına çıkartılmış, aileleri ile helalleşmelerine bile izin verilmeyen milletin evlatları, idam sehpasında bile milletin saadetini düşünerek hayata veda etmişlerdir. 27 Mayıs’ta başlayan darbeler 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat tarihlerinde devam etmiş ve milletimize büyük zararlar vermiştir. Bu darbecileri uyandırmak amaçlı 15 Temmuz günü bir girişime kalkılmış ancak milli irade ve milletimizin karşısında planları sekteye uğratılarak, ilelebet engellenmiştir” sözlerine yer vedi.

SURDA BİR GEDİK AÇTILAR

Başkan yıldırım, konuşmasının sonunda bir daha darbe günlerinin görülmeyeceğini, darbecilerin milletin iradesi karşısında ezildiklerini ifade etti. “17 Eylül karanlık gecesinin 60. Yılında, surda bir gedik açarak, nesillere yol veren daha demokratik ve özgür bir ülkede yaşamamız için canlarını feda eden Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başta olmak üzere tüm şehitlerimizi minnetle anıyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi. HABER: TAYFUN ATMACA