Afyon’da yıllardır manavlık yapan Abdullah Camus bu sezonki kışlık sebze ve meyvelerin geçen seneye göre en az 2 TL daha artacağını belirtti. Kış sezonunun gelmesiyle birlikte portakal, mandalina ve kış aylarının vazgeçilmezi kestanenin geçen seneye göre en az 3 lira zamlanması beklenirken en ucuz meyvenin ise elma olması bekleniyor.

ÜRÜNDEN ÜRÜNE EN AZ 2 LİRA ZAM

Kornişon salatalık, patlıcan, kurutmalık ve dolmalık biber gibi sebzelerin rövanşta olduğunu ifade eden Abdullah Camus, sadece bu ürünlerin fiyatlarının düşük kaldığını açıkladı. Kış sezonunda ise ıspanak, lahana, kereviz, brokoli, pırasa gibi sebzelik yiyeceklerin fiyat olarak geçen seneye göre daha yüksek olacağını belirten Camus, “Ispanak geçen sene 6 liradan satılıyorken bu sene 8 liraya satılır. Brokoli geçen sene 8 ile 10 lira arasında değişirken bu sene 10 ile 12 lira arasında olması bekleniyor. Karnıbahar Afyon’da çok yetişiyor, sanırım en düşük o olacak onun dışında diğerleri yine geçen seneki fiyatlara göre artacak. Portakal ve mandalinaya baktığımızda yangınlardan kaynaklı yine büyük bir artış bekliyoruz bu sene” dedi.

AFETLERDEN ETKİLENDİK

Genellemeye bakıldığında pandemi ve doğal afetlerden kaynaklı sebze ve meyve fiyatlarında ürünlerin az olmasından kaynaklı artış beklediği kaydedildi. Üretici afetlerden kaynaklı uğradığı mağduriyeti fiyatlara yansıyor. Vatandaşın fiyatların yüksek olmasından kaynaklı şikayetleri devam ederken, manavlar ise fiyatların tamamen Hal’de satılan ürünlere göre belirlendiğini, bu günlerde fiyatların nasıl olacağını kestiremediklerini söylüyor.

SÜPERMARKET VE SEYYARLARDAN BIKTIK

Süpermarketler de satılan meyve ve sebzelerin, küçük esnafın önünü kestiğini belirten manavlar, konu hakkında yetkililerden çözüm beklerken, sokaklarda seyyar satıcılar konusunda isyan ettiler. Abdullah Camus, “Biz manavlar olarak dükkan kiramızı ödüyoruz, vergimizi ödüyoruz, tabela reklam ücretlerimizi bütün yükümlülüklerimizi ödüyoruz, seyyar satıcılar bir arabaya doldurup mal satıyorlar. Birde hemen alsınlar diye ucuza satıyorlar, herkes onlara gidiyor, adamların ne vergisi var ne algısı istedikleri yerde istedikleri fiyata satış yapıyor” dedi. ÖZEL HABER: TAYFUN ATMACA