Avrupa Birliği Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik programı kapsamında "Doğal Artıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi" isimli projenin yönetim ve izleme hareketliliğini yapmak. Proje kapsamında doğal atıklardan yapılan sanat eserleri sergisine katılmak için AKÜ'nün ilgili programlarından mezun olan 10 öğrenciden oluşturulan proje yararlanıcıları, 30 Ocak-31 Mart tarihleri arasında, İtalya'nın Carrara şehrinde incelemelerde bulundu.

İtalyanca dil eğitimi aldılar

Öğrenciler 8 haftalık dönemde, Istituto Professionale del Marmo "Pietro Tacca" Mermer Okulu ve Liceo Artistico Statale "Artemisia Gentileschi" Sanat Okulunda teorik ve uygulamalı eğitim ve İtalyanca dil eğitimi aldılar. Eğitim sonunda yararlanıcılara AB Ülkeleri’nde de geçerli olan sertifika verildi.

Proje ile ilgili bir açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Gencay Sarıışık, "Projemiz sanat eserlerinden yola çıkarak çevre bilincini geliştirmeyi amaçlayan, doğaya zarar vermeyi önleyen ve geri dönüşümle yeni ürünler üreten bir kalkınma stratejisi oluşturmaktadır. Projede doğal artık malzemelerin geri dönüşümünü ve yeniden kullanılabilirliğinin sanatsal açıdan değerlendirilmesi hedeflenmiştir" dedi.

‘Doğal atıkları sanat eserlerine dönüştüryorlar’

Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, "Katılımcılarımızın, 8 hafta süresince gerek akış öncesi alacakları oryantasyon ve dil eğitimi sırasında, gerekse akış içerisinde ev sahibi ortak tarafından verilecek oryantasyon eğitimi, kültürel ve dilsel hazırlık çalışmalarıyla ve iş yerlerinde iç içe olacakları için çevre ile etkileşimleri sonucunda kültürlerarası diyalog ve dilsel yeterliliklerinin gelişimi sağlanmıştır. Projemiz, katılımcıların doğal artıkların sanat eserine dönüştürülmesi tekniklerinin kullanılarak teorik ve pratik eğitim almalarını, sosyal, kültürel, akademik, mesleki bilgi, beceri ve iş ahlaklarının artmasını, dil becerilerinin gelişmesini sağlamıştır” dedi.

Sarıışık, “Doğal artıkların sanat eserine dönüştürülmesi tekniklerinin geliştirilmesi, öğrenilmesi, yaygınlaştırılması, değerlendirildiği yeni bir eğitim modeli, katılımcıların diğer mesleklerde çalışanlar ile daha iyi daha verimli çalışma ortamlarının oluşmasını sağlayacaktır. Ekonomik değeri düşük artıkları, katma değeri yüksek, istenilen özellikleri kazanmış, kullanıcıların zevklerine ve uluslararası standartlara uygun ürünler olarak yeniden üretilebilecek yeni teknolojilerin incelenmesi ve geliştirilmesini sağlayacaktır" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim