Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Demirel, Hürriyet Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen panele konuşmacı olarak katıldı. Demirel, Afyonkarahisar’ın mermerin başkenti olduğunu söyleyerek, “3 bin yıldır bu şehirde mermercilik faaliyeti yürütülüyor. Dünyanın pek çok önemli eserinde de Afyonkarahisar’dan çıkarılan mermeri görmek mümkün. Mermer, Afyonkarahisar için hem istihdam ve üretim, hem de ihracat anlamında çok önemli bir yere sahip. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamızda Madencilik Faaliyetleri, Taş ve Mermer Ocakları, Mermer Fabrikaları ile Mermer İhracatçıları olmak üzere 3 meslek komitemizde toplam 1068 adet işletmemiz yer alıyor. Bu rakam, 7 bin 389 olan toplam üye sayımızın yüzde 15’ine tekabül ediyor” dedi.

5 BİN İŞÇİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Mermer sektörünün kalbinin attığı İscehisar başta olmak üzere mermer işletmesi bulunan diğer ilçelerde istihdamın önemli rakamlara ulaştığını belirten Demirel,  “İl genelinde mermer üretiminin çeşitli alanlarında istihdam edilen 5 bine yakın işçi kardeşimizden bahsetmemiz mümkündür. Mermerin istihdam ve üretim için önemi bu rakamlarla ortaya çıkıyor. Sektör, ihracatta da Afyonkarahisar’ın lokomotifi durumundadır. Bu iddiamızı verilerle ispatlayabilirim. İlimiz çoğunluğu mermer olan doğaltaş ihracatında ülke genelinde ilk 3’e giriyor. Ülkemizin toplam doğaltaş ihracatının yüzde 10 ile 12’sini, her yıl ilimiz karşılıyor” ifadelerini kullandı.

45 MİLYON DOLAR BLOK DOĞALTAŞ YURTTIŞINA SATILDI

Afyonkarahisar’ın mermer ihracatı verilerini paylaşan Demirel sözlerine şöyle devam etti: “2018 yılında ilimizden yapılan mermer ihracatı 185 milyon 637 bin dolarken, 2019 yılında 200 milyon 907 bin dolar; küresel salgın etkilerinin yoğun olarak yaşandığı 2020 yılında ise 198 milyon 663 bin dolar oldu. Sektör, 2021’in ilk 10 ayında ise 200 milyon doları aşan ihracata imza attı ki bu da mermer ihracatı için yüz güldüren bir rakamdır. Doğaltaş ihracatımız işlenmiş ve blok olmak üzere iki ana grupta gerçekleşiyor. 2018 yılında 135 milyon dolarlık işlenmiş doğaltaş ihraç ederken blok mermer ihracatımız 50 milyon dolardı. 2019’da 140 milyon dolarlık işlenmiş, 60 milyon dolarlık blok doğaltaş ihraç ettik. 2020 yılında ise 153 milyon dolarlık işlenmiş doğaltaşa karşılık 45 milyon dolarlık blok doğaltaşı yurtdışına sattık.”

120 ÜLKEYE MERMER İHRACATI YAPILIYOR

Afyonkarahisar’dan 120 ülkeye mermer ihracatı yapıldığına dikkat çeken Demirel, “Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Avustralya, Suudi Arabistan, İsrail, Almanya, Libya, Irak ve Kuveyt, bu alanda öne çıkıyor. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız, mermer sektörünün ilimiz için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Odamız, Afyon Mermeri’nin coğrafi işaret tescilini elinde bulundurmasının yanı sıra sektör ile ilgili projelere de imza atarak önemli aşamalar kaydedilmesini sağladı.  Son yıllarda “Projeci Oda” olarak öne çıkan Odamız, bu yıl Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’ni başarıyla sürdürüyor. Odamızın başvuru sahibi olduğu projenin ortakları Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Ticaret ve Sanayi Odası, Dinar Ticaret ve Sanayi Odası, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlendi” dedi.

FUARLARA KATILDIK

“Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Afyon Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği de projede iştirakçi olarak yer aldı” diyen Demirel, “128 bin 5 Avro’luk bütçeye sahip olan Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesi 18 ay sürecek; proje bütçesinin yüzde 85,89’u Avrupa Birliği fonlarından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından karşılanacak. Proje kapsamında; il merkezi ve ilçelerimizde eğitim ve seminer faaliyetlerimizi sürdürüyoruz; ayrıca Ekim ayının son haftasında Almanya-Düsseldorf’ta iş sağlığı fuarına katıldık” diye konuştu.

PROJE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Proje kapsamında çalışmaların 2022’nin Haziran ayına kadar süreceğini hatırlatan Demirel, “Oda olarak, Zafer Kalkınma Ajansı’nın ilk güdümlü projesi olan ve İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Mermer Akademisi’ne ortak olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Mermer Akademisi, sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek eleman yetişmesinde hepimizin imdadına koşacağı gibi ISCE ismiyle alınan Mermer Garanti Markası ile sektörde bir standart oluşturacaktır. Mermer Akademisi’nde emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Oda olarak ayrıca Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi projelerine de önem veriyoruz. Mermer sektörü ile ilgili 2 UR-GE projemizi başarıyla tamamladık. Şu an, sektöre yarar sağlayacak 1 UR-GE projemizi de sürdürüyoruz” dedi.

YURTDIŞI FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLECEK

Demirel sözlerine şöyle devam etti: “İlk UR-GE projemiz olan Doğaltaş Güçbirliği Projesi kapsamında 14 firmanın katılımıyla ihtiyaç analizi toplantısı yapıldıktan sonra Tedarik Zinciri Eğitimi verdik. Firma ziyareti, fuar ziyareti ve ikili iş görüşmeleri yapılmak üzere toplam 4 ülke ve 6 şehre (Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrine, ABD’nin New York ve Chicago eyaletlerine, Avusturya’nın Melbourne ve Sydney şehirlerine ve Singapur’a çeşitli programlar gerçekleştirdik. Diğer UR-GE projemiz olan Afyonkarahisar İhracatı Artırma Projesi’nde yine 14 firmaya yönelik ihtiyaç analizi toplantısı düzenledik; ardından "Yeni Nesil Dış Ticaret İstihbaratı" Eğitimi verdik. Devam eden “Afyonkarahisar Makine Kümelenmesi Projesi” başlıklı UR-GE projemiz kapsamında ise, katılımcı 9 firma ile eğitimler ve yurtdışı faaliyetlerini planladık.”

CAMIZ İSMİNDE KAMYON ÜRETİLECEK

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasının çalışmalarının yanı sıra Yönetim Kurulu üyesi olduğu şirketi hakkında da bilgiler veren Demirel, “Sektörde, Demireller Mermer ve Demireller Makine başta olmak üzere çeşitli şirketlerimizle hizmet veriyoruz. Mermerin hem ocak kısmıyla, hem de fabrika kısmıyla iştigal ediyoruz. Kelimenin tam anlamıyla ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Makine alanında da özellikle mermer sektörünün ihtiyaç duyduğu makineleri üretme konusunda yoğunlaştık. Belki duymuşsunuzdur; Türkiye’nin ilk yerli kaya kamyonu DeVe’yi ülkemize kazandırdık. 30 tonluk yük taşıma kapasitesine sahip olan DeVe, başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından takdirle karşılandı. Şu ana kadar 7 adet DeVe kamyonumuzdan ürettik. Şimdi de DeVe’nin yanına 50 tonluk yük taşıma kapasitesine sahip Camız isminde bir kamyon üretmeye hazırlanıyoruz” dedi.  >>GÖKHAN KOCAASLAN