Hürriyet Gazetesi’nin Afyonkarahisar’da düzenlediği Ekonomi Zirvesi düzenlenen panel ile devam etti. Panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan üstlenirken, panelde Tüm Mermerciler Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Demirel, Ege Maden İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Celal Engin ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent konuşmacı olarak katıldı. Düzenlenen panelde mermer sektörünün sorunları ve yapılması gerekenler ele alındı.

DAHA FAZLA KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Panelin açılış konuşmasını yapan Tüm Mermerciler Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Kişi başı maden tüketimi gelişmişliğin ölçüsüdür. Avrupa’da kişi başı maden tüketimi 18 ton civarındayken, Türkiye’de 8 tondur. Bunun arttırılması gerekiyor. Afyon olarak hayatımız mermerden oluşuyor. Üretim, istihdam ve ihracat katkısı yapıyoruz. Ancak dış etkenler ve yayılan hatalı bilgilerden dolayı zorlanıyoruz. Bu açıdan yetkililerden destek bekliyoruz. Sektör olarak her ne kadar Enerji Bakanlığı ile muhatap olsak da 8 bakanlıktan izin almamız gerekiyor. Türkiye’deki ormanların yaklaşık yüzde 2’lik kısmını kullansak da bu konuda da farklı bilgiler yayılıyor. Maden sektörü olarak ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı sağlıyoruz. Sektör olarak daha fazla katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

NUFÜSUN YÜZDE 90’I BU SEKTÖRDE

Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak ise, Mermer ve doğal taşın ülkemizde ve özellikle Afyon’da büyük bir değere sahip olduğunu ifade ederek, “İscehisar ilçesinin nüfusu 25 bin. Bu nüfusun yüzde 90’ı mermer ve mermere dayalı sektörde çalışıyor. Mermerin ne kadar önemli olduğunun çok büyük bir göstergesidir. Mermer sektörü ve doğal taşlar ülke ekonomisi için de çok değerli. Biz de doğal taşların en iyi şekilde çıkarılarak işlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Son 10 yılda mermer sektörü taşın değerini arttırıyor. Atıkların değerlendirilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Konya’da bu firma atıklardan gübre üretmeyi başardı” diye konuştu.

AFYON MAKİNE ÜRETİMDE DÜNYAYI YAKALADI

İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin de, Afyonkarahisar’ın sadece mermer üretiminde değil, mermer makinelerinde çok iyi noktada olduğuna dikkat çekti. Afyonkarahisar’da mermer makinelerinin üretildiğini ve ihraç edildiğini hatırlatan Başkan Şahin, “Örneğin İscehisar’da iş insanı Şuayip Demirel, 350-400 bin Euro’ya ithal edilen kaya kamyonlarını üretmeye başladı. İscehisar ve Afyon makine üretimde dünyayı yakaladı. Tüm bunların dışında hem mermer üretimi hem de mermer makinesi üretiminde iyi noktada olsak da çeşitli sorunlar yaşanıyor. Örneğin değerli madenlerle, stratejik madenlerle, doğal taşların birbirinden ayrılması gerekiyor” dedi.

İHRACATÇIYI ZORLUYOR

“Böylece mermer üretimi ve ihracatı hızlanacaktır” diyen Belediye Başkanı Ahmet Şahin, “Bugün bizim ihracatçılarımız dünyanın en önde gelen ülkelerine, devlet başkanlarının konutlarına saraylara, en modern yeni binalara Afyon mermeri gönderiliyor. Eğer destek görürsek çok daha iyi başarılar elde edebiliriz. Son olarak döviz konusunu da ele almak gerekiyor. Döviz kurlarındaki oynaklık ihracatçıyı zorluyor. İhracatçı için sabit kur belirlenmesi işleri kolaylaştıracaktır” ifadelerini kullandı.

ABD’DE BİRÇOK SEKTÖR DURMA NOKTASINDA

Ege Maden İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, Son 10 yılda Çin’deki büyük inşaat atılımı ile blok mermer ihracatının arttığını söyledi. Tokatlıoğlu, “Orada çıkan hammadde yetmediği için Çin devleti destek verdi. Türkiye’deki ihracatçılar da bu alana yöneldi. Ancak işlenmiş ürün satma konusunda daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bu alanda da bir iyileşme olduğu gözüküyor. ABD’de birçok sektör durma noktasında. Tedarik sorunu var. Ekonomiyi canlandırma programları hazırlanıyor. Türk ihracatçısı için de bir fırsat olacaktır. Moda konusu da çok önemli. Burada İtalyanların öncülüğü olsa da ABD’de Türk taşlarına büyük ilgi var. Buradan bize önemli bir fırsat olacağını düşünüyorum. Son olarak Afyon’un ihracatı konusuna da değinmeliyim. Afyon’un ihracatı 200 milyon dolar olsa da, ihracatçılar aracılığıyla satılan ürünler de dahil edildiğinde rakam 500 milyon doları buluyor” diye konuştu.

ÜRETMELİ VE SATMALIYIZ

Afyon Kocatepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Celal Engin, “Türkiye’de mermer konusunda çok ciddi potansiyel var. Teknolojide yaşanan sıçrama ile ihracatta da bir artış yaşandı. Çevreye etki bakımından diğer madenlerle mermer karıştırılmamalı. Buraya da vurgu yapmak gerekiyor. Afyon da mermer bakımından çok ciddi bir potansiyele sahip. Afyon, mermer için bir okul gibi, bir yaşam biçimi aslında. Afyon’un kendine has çok özel taşları var. Bunlar biraz ziyan edilmiş gibi. Madenler tükenebilir kaynaklardır. Bunları en ekonomik şekilde üretmeli ve satmalıyız. Günlük kar kaygısı olmamalı.”

MALİYETLER YÜKSELİYOR

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Dünya’nın yaklaşık 2 yıldır pandemi sürecini yaşadığını söyleyerek, “Her ne kadar belli mesafeler kat edilse de artçı şoklar yaşanıyor. Dünya derin bir enerji krizinde. Özellikle Çin’de yaşanan enerji krizi nedeniyle fabrikalar tam kapasite çalışamıyor. Bu da dünyada tedarik konusunda büyük sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Yaşanan bu durumun Türkiye için bazı fırsatlar yaratabileceğini söylemeliyiz. Türkiye, Avrupa’ya yakınlığı, üretimdeki kabiliyeti ile tedarik noktasında ön plana çıkabilir. Ancak dünyada enflasyon ve faiz makasının açıldığını da hatırlatmalıyız. Maliyetler yükseliyor. Üreticilerin plan, programını iyi yapması dünyada yaşanan kriz döneminde ön plana çıkmalarını sağlayabilir” dedi. >>GÖKHAN KOCAASLAN