O civarda herkes istiyordu ki hala daha istiyorlar. Herkes istiyor ama insanların orada bir ümidi vardı. Örnek veriyorum seksen, yüz metre kareye bir ev almak gibi bir ümidi vardı. TOKİ kentsel dönüşümü başlatana kadar her şey güzeldi.

A.K: Ali Küçükkartal

S.T: Serhat TUGAN

A.K: Sayın Tugan Hoş geldiniz. Başlamadan önce sizi sizden dinleyebilir miyiz? Kimdir Serhat Tugan?

S.T: Programa davet ettiğiniz için çok teşekkür ederek başlamak istiyorum. Ben Serhat Tugan. 1986 Afyonkarahisar doğumluyum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Gayrimenkul danışmanı olarak kendi iş yerim var. Sizlerinde bildiği üzere 6 Haziran 2021 tarihinde Kanlıca Mahallemize muhtar oldum. Ayrıca İnsana Artı Derneği” dernek başkanıyım. Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği, dernek başkanlığı yapıyorum. Başka sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışıyor ve emek veriyoruz. 

A.K: 6 Haziran’da Muhtarlığa adım attınız bir noktada. Neden muhtarlık diye soralım?

S.T: Benim babamda muhtar. Uzun süredir muhtarlık yapıyor. Hani farklı bir mahallede bizler hep işin içindeydik zaten. Muhtarlık gönül işidir. Kimisi başka sebeplerden aday olabilir ama önce gönül vermek gerekir. Zira bu işi gönülden yapmazsanız size zor gelir, yorgunluk verir ama severek yaparsanız o işin tadını alırsınız. Bizler o yüzden aday olduk. Bu işlerin zorluğunu, kolaylığını, iyiliğini ve olumsuz taraflarını biliyorduk. Bizlerde bunu bile bile aday olduk. Zira ben sivil toplum kuruluşlarında bilfiil çalışmış ve hala gönüllü olarak çalışan birisi olduğum için muhtarlığa da o nedenle aday oldum. Halkla iç içe olabilmek için, vatandaşımızın bir derdine elimizden geldiğince hizmet edebilir miyiz diye Afyonkarahisar’ımızın en büyük mahallelerinden birisi olduğunu bildiğimiz için Kanlıca Mahallemize aday olduk.

A.K: Seçildikten sonra mahallede ilk çözüm bulduğunuz problem ya da ilk karşılaştığınız sorun neydi?

S.T: Mahallemizde irili ufaklı tabi ki problemler var. Şu anda da mahalle nüfusumuz 12 bini geçti. Nüfus fazla olunca haliyle problemler fazla. Bölge bölge problemler de değişiklik gösteriyor. Yani mahallenin güneyinde farklı, kuzeyinde farklı problemler olabiliyor. Genel itibariyle çöp konteynırlarında bir aksaklık vardı. Daha önce gelmiş ama yeterli kalmamış. Bazı sokaklarımızda yoktu. Belediye Başkanımızdan gelir gelmez rica ettik haftasında bizlere sağ olsun çöp konteynırları gönderdi. Eksiklik olan sokaklarımıza peyderpey dağıttık. Çok az bir eksik kaldı onlarda en kısa zamanda gelecek.

A.K: Kanlıca Mahallesi dediğinizde şüphesiz TOKİ’ler akıllara geliyor. Bir tanesi yapıldı ve bir taneside yapılma aşamasında diye biliyorum. Oradaki son durum nedir? TOKİ’nin orada olması ve ikinci bir TOKİ projesi sizlere ekstra bir yük yükler mi ya da oradaki problemleri çoğaltır mı?

S.T: Dediğiniz gibi Ali Bey şu anda 12002e yakın dairede hali hazırda oturan yaklaşık üç yıl önce teslim edilen bir TOKİ projesi mevcut. 1200 Konutunda inşaatına başlanmış. İki sene civarında bitmesi beklenen bir proje mevcut. Daire sayısı olarak bir taraftan TOKİ’ler büyürken bir taraftan da mahallemize bireysel olarak ev yapanlar ve müteahhitleri göz ününe aldığımızda mahallemiz büyüyor. Mahallemizin büyümesiyle oluşacak en temel problem okul problemi. Zira insanlar en yakınlarında bulunan okula göndermek istiyorlar çocuklarını. Bunun yanında yol, kaldırım, market, dükün, iş yeri ihtiyaçları zamanla oluşuyor.

A.K: Bir sonraki dönemde Serhat Tugan’ı aday olarak görecek miyiz?

S.T: Biraz önce de söylediğim gibi bu iş gönül işi olduğu için biz severek muhtarlık yapıyoruz. Vatandaşımız uygun görürse bizler yine aday oluruz. Sandıkta da vatandaşlarımız seçerse mutlu oluruz, seçmezlerse de mutlu oluruz. Bizler sandığa inanırız. Çalışmalarımız şu anda çok iyi gidiyor bir sonraki dönemde de seçerlerse ne mutlu bizi?

A.K: Yine Kanlıca Mahallesinde, yine TOKİ’ye dönmek istiyorum. Orada bir okul projesi vardı. Bununla ilgili son durum nedir?

S.T: Muhtar olduktan sonra Belediye Başkanımızı ziyaretimizde bunu dile getirdim. Sayın Başkanım yeni TOKİ’ler yapılıyor mevcutta da bir TOKİ’miz var bu alanların ortasında da bir okul arsası var. Bir adet anaokulu bir adet ilkokul bir tane ortaokul arsası var. Yine bir adet sağlık ocağı ve 17 bin metrekarelik park alanı var. Şu an için sağlık ocağımız talebi karşılayabiliyor yapılsa elbette güzel olur ama şu an için yetiyor ama okul ihtiyacı acil dedim. Milli eğitimi aradı ve söyledi. 2022 yılının planlamalarına alacaklarını söylediler yetkililer. Yine bugünlerde milli eğitim bakanımız anaokullarını e sınıf sayılarını çoğaltacaklarını söylediler. Yine milli eğitimi aradım. Bizim burada anaokulu arazimiz var buraya yapmayı düşünmez misiniz diye talepte bulundum. Milli eğitim cevap olarak 15 ana okul projesini bakanlığa sunduklarını bunların arasında Kanlıca mahallesinin de olduğunu söylediler. Tabi bakanlık uygun görürse karar veri yapılacak dendi.

A.K: Mahalleden çıkıp biraz da Serhat Tugan’ın özel hayatına girelim. Serhat Tugan günlük yaşantısında ev içerisinde nasıl bir insandır, nasıl bir aile babasıdır?

S.T: Çocuklarım henüz küçükler. Bir tanesi beş, bir tanesi yedi yaşlarında. Malum ikisi de erkek çocuk olunca pek sakin oyunları sevmiyorlar. Hareketli oyunları seviyorlar. Onlarla kahramanlık oyunlarında odadan odaya koşturuyoruz. Akşamları yorgunluk olsa da onların tatlılığıyla koşturmaca ile geçiyor.

A.K: Serhat Tugan mutfakta nasıldır?

S.T: Mutfakta yemek yemesini de severim göründüğü gibi yapmasını da severim. Belki kadın işi yemekleri yapamayız ama et tarzı ufak tefek yemekler elimizden gelir yani…

A.K: Muhtarlıkta bir gününüz nasıl geçiyor?

S.T: Az önce de söylediğim gibi mahallemiz büyük olduğu için her günümüz farklı oluyor. Tabi bazen toplantılar oluyor. Belediyede, valilikte ya da benzer yerlerde. Onun dışında muhtarlığımızda oluyoruz. Mahallemiz büyük, 101 adet sokak sayımız var. Zaman buldukça gerek arabayla gerek yürüyerek eksikleri tespit etmek noktasında sürekli dolaşıyoruz. Yine mahallemizde dört adet mevcutta camimiz var, üç adet okulumuz var, iki adet kuran kursumuz ve bir adet 112 bekleme istasyonumuz var. Bazen vatandaşlarımız arıyor ve evlerine gidiyoruz. Bazen muhtarlığımıza geliyorlar orada görüşmeler yapıyoruz. Postacıların adreslerde bulamadıkları evrakları vatandaşlara ulaştırıyoruz.

A.K: Bu süreçte tabi ki muhtarların görev ve sorumluluk alanları bellidir. Şunu yapabilirsem çok güzel olacak dediğiniz Kanlıca Mahallesi sakinleri için bir hayaliniz var mı?

S.T: İnsanın hayalleri hiç bitmiyor aslında. Epey bir projemiz var. Pandeminin girmesiyle insanları frenliyor. Birazda resmiyette takıldığımız rutin hususlar olabiliyor. Amacım gönüllülerden oluşacak tıpkı Sayın Valimizin yaptığı Kadın Kültür Evi gibi bir dernek kurarak orada kadınlarımızın ürettikleri mantı gibi gıda ürünleriyle onlara katkı sağlayabileceğim bir düşüncem var. Mantının yanında daha pek çok şey yapılabilir. Hem Afyon mutfağına hem ev hanımlarımıza destek maksatlı bir düşüncem var. Baharın gelmesiyle gönüllülerle birlikte yapabilirsek böyle bir düşüncem var.

A.K: Her mahallede mutlaka ihtiyaç sahibi insanlar vardır. Sizler kanlıca mahallesinde bu ihtiyaç sahiplerinin tespiti ve ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında nasıl bir yol izliyorsunuz?

S.T: Bizim muhtarlığımıza gelip başvuranlar var. Sosyal yardımlaşma vakfına gidenler var, belediyeye gidenler var. Farklı derneklere ve yardım kuruluşlarına gidenler var. Elimizden geldiğince ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz. Kanlıca olarak mahallemizin gelir seviyesi orta ve üst düzeyden oluşsa da her mahallede olduğu gibi bizde de ihtiyaç sahipleri oluyor. Şahsi olarak yardım etmek isteyenler olduğunda ihtiyaç sahibiyle buluşturuyoruz bu tür yardımsever vatandaşlarımızı…

A.K: Sizin bir de dernek başkanlığı kimliğiniz var. Biraz da oradan bahsedelim isterseniz.

S.T: Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanıyım ben. Afyonkarahisar’ımızda şehir merkezimizde İmaret Camisi civarında ve Mısri Camii etrafında “Kentsel Dönüşüm Projesi” 2013 yılında tescillendi. Benim iş yerim Mısri Camisi etrafında Tugan Emlak” olarak. O civarda herkes istiyordu ki hala daha istiyorlar. Herkes istiyor ama insanların orada bir ümidi vardı. Örnek veriyorum seksen, yüz metre kareye bir ev almak gibi bir ümidi vardı. TOKİ kentsel dönüşümü başlatana kadar her şey güzeldi. O toplantıda insanlar açıklanan fiyatları duyunca insanlar geri durdular. Bizlerde buna öncülük etmek istedik. Gerek işimizin gereği, gerekse sivil toplum kuruluşlarında ki tecrübelerimizden dolayı bu işe öncülük edelim. Böylelikle bir dernek kurduk. Biraz gecikmeli olsa da güzel şeyler yapılacağına inancımız var. Hem oradaki hak sahiplerinin mağdur olmaması için hem de Afyonkarahisar’ımıza yaşanabilir ve estetik planlar yapılabilmesi için elimizden geleni yapacağız.

A.K: Son sözü ben sizlere bırakayım buradan Odak Gazetesi aracılığıyla Kanlıca Mahallesine neler söylemek istersiniz?

S.T: Çok teşekkür ediyorum Ali Bey sizlere. Buradan Kanlıca Mahallesi sakinlerimiz de ayrı ayrı hepsine teşekkür ediyorum. Bizim eksiklerimiz olabilir, hatalarımız olabilir, göremediklerimiz olabilir zira mahallemiz çok büyük. Akıllarından geçen şeyler olursa, bunu bizleri arayıp ulaştırırlarsa bizim yapabileceğimiz bir şeyler varsa bildirmeleri durumunda memnun oluruz. 7/24 Cep telefonumdan bana detaylı bilgi atarlarsa elimizden geldiğince ilgili kurumlara iletiriz ve yapılması için bir çaba sarf ederiz. Sizlere de, Kanlıca Mahallesi sakinlerine de bir kez daha teşekkür ediyorum. HABER: ALİ KÜÇÜKKARTAL