Türk Devletlerinin Bağımsızlığının 30. yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 100. yılı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin 25. yılı dolayısıyla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin öncülüğünde üniversite ve araştırma merkezlerinin yer aldığı paydaş kuruluşlar ile 21-22 Aralık 2021 tarihinde Bişkek’te yüz yüze ve online olarak “Türk Devletlerinde Toplumsal Dönüşümleri” konulu Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni gerçekleştirildi.Altısı ülke adlarına göre biri de özel oturum olmak üzere toplam yedi oturumdan oluşan şölen oturumlarında geçmişten günümüze her bir ülkede ekonomi ve ticaret, nüfus, işsizlik, yoksulluk, göç, şehir, uluslararası ilişkiler, su, enerji, gıda, çevre, eğitim, inanç ve kültür gibi alanlarda yaşanan kırılmalar ve gelişmeler ele alındı. Şölende gerçekleştirilen ülke oturumlarında Azerbaycan,  Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan ile ilgili hususlarda istişarede bulunulurken, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kuruluşu ve İstiklal Marşı” ve “Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin Kuruluşu ve Toplumsal Etkileri” isimli iki özel oturum da düzenlendi.

DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK

Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleninde konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türkiye’nin, Türk Devletlerinin ve Türk topluluklarının geleceği birlikte inşa etmesi; geleceği ile ilgili fikirlerin ve düşüncelerin ortaya koyulması ve bu fikirlerin hayata geçirilmesinin herkes için en önemli şiar ve beklenti olduğunu belirtti. Karakaş, “İsmail Gaspıralı’nın söylem olarak geliştirdiği ‘dilde, fikirde, işte birlik’ söylemi gerçekten yol gösterici bir söylem. Bu söylemin, altının doldurulması gerekiyor. Üniversiteler, bu söylemin altının doldurmasında en önemli kurumlardır. Fikri üretecek olan, dil birliğinin nasıl sağlanacağını ortaya koyacak olan düşüncelerin merkezi üniversitelerdir. Bu anlamda üniversitelerin hem bu konulara kafa yorması, düşünce üretmesi, öneriler getirmesi hem de iş birliği çerçevesinde birikimlerini ve imkânlarını birlikte paylaşmasının çok önemli olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

İKİLİ İŞBİRLİKLERİ ARTIYOR

AKÜ olarak Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile yapılan iş birliği anlaşmalarına değinen Karakaş, “Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak Kazakistan’da; bazı program ve konular üzerinde işbirliklerini ilerletmektedir. Aynı şekilde Özbekistan’da; Ali ŞirNevai Üniversitesi ile protokoller yapıldı. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde de Erasmus kapsamında imzaladığımız iş birliğini ilk adım olarak değerlendiriyoruz. Manas Üniversitemiz ile birlikte ve daha ileriki dönemlerde daha somut sonuç alıcı iş birliklerini hedefliyoruz” dedi.

FİKİR VE SÖYLEM ÖNEMLİ

Üniversitelerin, fikir üretme ve söylem geliştirmenin yanında iş birliklerini somut olarak hayata geçirme ve sonuç alıcı iş birliklerini geliştirme noktasında irade ortaya koymasının da önemli olduğunu ifade eden Karakaş, şunları söyledi:“Fikir ve söylem önemlidir ve en önemlisi de bu fikir ve söylemlerden somut çıktı almaktır. Sonuca ulaşmaktır. Biz birliğimizi duygusal olarak destekleyebilir, duygusal olarak yükseltebiliriz ama rasyonel olarak da bunu yoluna koymamız gerekir. İşlerimizi, iş birliklerimizi rasyonalize ederek akılcı davranmamız gerekir. Çünkü dünyada sadece Türkler yaşamıyor. Etrafımızda başka topluluklar var. Başka güçler ve güç dengeleri var. Dolayısıyla rasyonel bir şekilde bu birlik ve ilişki yürütülebilirse duygu birliği de motivasyon kaynağı olarak işlev görür. Ama rasyonaliteden kopmamak kaydıyla. Bu vesile ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitemizin kuruluşunun 25.’inci yıldönümü ve Türk Devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmasının 30. yıldönümü ile İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı anısına gerçekleştirilen Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleninin verimli geçmesini diliyor, Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında yüksek öğretim alanına katkı sunmasını temenni ediyorum”

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi arasında Erasmus+ Programı’na yönelik “İş Birliği Protokolü” imzalandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Alparslan Ceylan ile Rektör Vekili Prof. Dr. AsılbekKulmırzayev’ın imzaladığı protokol bilim insanlarının katılımıyla ortak bilimsel ve teknolojik araştırmaların yapılmasını, ortak konferanslar, sempozyumlar, seminerler, kutlama günleri ve diğer eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi dışında öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve idari personel değişimlerini de kapsıyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde imzalanan protokol imza töreni karşılıklı hediye takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi. >>ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim