Buldan "AFAD ilimizde, ‘Afetlerde Afyonkarahisar’ın Ortak Gücü’ sloganımız ‘Nerede Hayat Orada AFAD’ vizyonumuz “Beklenmeyene hazır” misyonumuz ile afetlere dirençli toplum oluşturmak en büyük amacımız”
Ahmet IŞIK Özel Röportaj
AFAD’ın çalışmalarından genel olarak bahseder misiniz?
AFAD, Kurulduğu günden bu yana ülkemizde yaşanan Elazığ, Simav ve Van depremlerinde en etkin ve hızlı müdahaleyi gerçekleştirmiş, deprem sonrası yürüttüğü başarılı iyileştirme politikaları ile afetzede vatandaşlarımızın yaralarını en kısa sürede sarmıştır. Yine ülkemizde yaşanan sel felaketlerinde ilgili kurumlarla kısa sürede koordinasyon sağlanarak afet bölgesinde hayatın normale döndürülmesi çalışmaları ivedilikle tamamlanmıştır. Sadece ulusal çapta değil uluslararası anlamda da birçok başarılı operasyona imza atan AFAD Başkanlığımız, dünyanın en uzak coğrafyalarında dahi yaşanan afet ve acil durumlara kayıtsız kalmamış, kaliteli, profesyonel ve alanında uzman personeli, teknolojik ekipmanı ile Haiti’den Japonya’ya, Şili’den Myanmar’a kadar yardım elini uzatmış; Libya, Tunus, Mısır ve Suriye yaşanan toplumsal olaylarda kamuoyuna yansıdığı gibi dünyanın takdirini kazanan tahliye ve insani yardım operasyonlarını başarıyla gerçekleştirmiştir. Suriyeli sığınmacılar için kurduğu 26 barınma merkezinde, bir şehirde bulunan tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlar karşılanıyor. AFAD barınma merkezlerinde, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların de ötesinde; demokratik seçimler yapılıyor, meslek kursları veriliyor, erken yaşta evlilik ile ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor. Bu çalışmaları ile AFAD “Türkiye’nin merhamet eli” olmuştur.
AFAD’ın misyon ve vizyonu nedir?
Afetlerde ve acil durumlarda sağlanan geçici barınma hizmetlerinde yeni bir standart oluşturan Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) yazılımı ile AFAD 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından En İyi Kamu Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür. AFAD vizyonunu “Afet ve acil durumlar ile ilgili çalışmalarda sürdürülebilir kalkınmayı esas alan risk odaklı, etkin, etkili ve güvenilir hizmet sunan uluslararası düzeyde model alınabilecek yönlendirici ve koordinatör bir kurum olmak” ve misyonunu ise “Afetlere dirençli toplum oluşturmak” şeklinde belirlemiştir. Özetle AFAD için söyleyebileceğim, genelde "Afetlerde Türkiye'nin Ortak Gücü" ilimizde ise “Afetlerde Afyonkarahisar’ın Ortak Gücü” Sloganımız “Nerede Hayat Orada AFAD” Vizyonumuz kısaca “Beklenmeyene hazır” misyonumuz ise “Afetlere dirençli toplum oluşturmak ”tır.
AFAD ilimizde ne zamandır var?
Afyonkarahisar İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü; İllerde bütünleşik afet ve acil durum yönetiminin tüm unsurlarını içerecek şekilde, il Valisine bağlı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının taşra teşkilatı olarak 5902 sayılı Kanun kapsamında 15.12.2009 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Amacı; AFAD başkanlığı stratejik planı doğrultusunda, Afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetlerin İl düzeyinde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve olayların meydana gelmesinden önce hazırlık ve zarar azaltma, olay sırasında yapılacak müdahale ve olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarını yürütmek, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamaktır. Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 4 Şube Müdürlüğü ve Türkiye’de 11 İl’de Kurulu ve bölgesel sorumluluğu bulunan Arama ve Kurtarma Birliği Müdürlüğü ile hizmetlerini yürütmektedir. Planlama, Zarar Azaltma Şube Müdürlüğümüz afet öncesi risk azaltma ve öncesi afet ve acil durum planlarını, İyileştirme Şube Müdürlüğü afet sonrası iyileştirme faaliyetlerini, Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü idari ve mali işleri, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şube Müdürlüğü afet ve acil durum koordinasyonu ve sivil savunmaya ilişkin hizmetleri yürütür. AFAD Arama ve Kurtarma Birliği ise arama kurtarmaya yönelik faaliyetleri yürütür ve kurumumuz 24 saat esasına göre görev yapar.
AFAD ne işi yapar yükümlülükleri nelerdir
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün kanunda belirlenen görevlerinden bahsedecek olursak. İlin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek, afet ve acil durum hazırlıklarını yapmak, Afet ve acil durum risk azaltma, müdahale ve iyileştirme il planlarını, mahallî idareler ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği ve koordinasyon içinde yapmak, uygulamak ve uygulatmak, Afet ve acil durumlarda meydana gelen kayıp ve hasarı tespit etmek veya ettirmek, Afet ve acil durumlara ilişkin eğitim faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak Sivil toplum kuruluşları ile gönüllü kişilerin afet ve acil durum yönetimi ile ilgili akreditasyonunu yapmak ve belgelendirmek, Afet ve acil durumlarda, gerekli arama ve kurtarma malzemeleri ile halkın barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak gıda, araç, gereç ve malzemeler için depolar kurmak ve yönetmek, İlgili mevzuatta yer alan seferberlik ve savaş hazırlıkları ile sivil savunma hizmetlerine ilişkin görevleri ilde yerine getirmek, Başkanlığın belirlediği esas ve usuller çerçevesinde risk azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme çalışmalarını diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte yapmak, İl afet ve acil durum koordinasyon kurulu sekretaryasını yapmak, Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddeler ile benzeri diğer teknolojik maddelerin tespiti, teşhisi ve arındırılması ile ilgili hizmetleri yürütmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamak, Başkanlıkça belirlenen yıllık çalışma programlarını uygulamak, yıllık faaliyet raporları hazırlayarak Başkanlığın onayına sunmak, Yıllık bütçe teklifini hazırlamak, Başkanlığın ve valinin vereceği diğer görevleri yapmaktır.
Ekipman ve personel sıkıntısı var mı?
Hizmet binası, depo, garaj, kademe, eğitim ve tatbikat alanları, köpek eğitim merkezi, kondisyon merkezi, nöbet, benzinlik, helikopter pisti, gibi imkanların bulunduğu Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetlerini; Dörtyol Mahallesi Turgut Özal Caddesi İzmir yolu 7. kilometrede kendisine ait yüz bin metrekare alanda on bin metre kapalı alandaki yerleşkede sürdürmektedir. İl AFAD Müdürlüğümüz 123 kadrolu personelle birlikte, hizmet alım yöntemiyle çalıştırılan 8 temizlik ve 11 güvenlik personeli olmak üzere toplam 142 personelle görevlerini yürütmektedir. Bu personellerden 89’u Arama kurtarmaya yönelik birlik personeli diğerleri şubelere göre idari ve teknik personelden oluşmaktadır. Kurtarma aracı ve ekipmanın yönünden durumunuzdan bahsedecek olursak. Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan ve bölgesel sorumluluk içinde görev yapan Arama Kurtarma Birliğimizin araç, teçhizat ve ekipman ihtiyacı İlimiz özel idaresi ve AFAD Başkanlığımız tarafından kazandırılan araç ve ekipman ile yeterli seviyeye gelmiştir. 8 adet tam donanımlı arama kurtarma aracı, 2 adet 8*8 amfibik arazi aracı, 2 adet KBRN ölçüm ve dekontaminasyon aracı, 4 malzeme nakil aracı, 1 adet mobil barınma aracı, 4 adet personel nakil aracı, 3 adet komuta kontrol hizmet aracı, 5 adet genel maksat hizmet aracı, 2 adet jeneratör, 11 adet motopomp, 2 adet bot olmak üzere yeterli sayıda kentsel arama kurtarma ekipmanı ve doğada arama kurtarma ekipmanına sahiptir.
Bölge Lojistik Deponuz var ondan bahseder misiniz?
AFAD Başkanlığımız tarafından Afyonkarahisar Merkez Karşıyaka Mahallesi Organize Sanayi Yolu üzerinde bulunan 11.262 m² alana 2.400 m² Bölge Lojistik Deposu 2014 yılında inşa edilmiştir. Her 13 dakikada bir TIR’ın yüklenerek yola çıkabildiği, malzemelerin uzaktan takip ve kontrol edilebildiği bu lojistik merkezi sayesinde, afet anında acil ihtiyaç duyulan malzemeleri ihtiyaç olunan yere, zamanında ulaştırabileceğiz. Lojistik merkezimizde çadır, yatak ve battaniye, akut dönem için yeterli miktarda yastık, çarşaf setleri ve mutfak setleri 96 adet deniz konteyneri içinde hazır halde bekletilmektedir. 96 Konteyner içinde yer alan bu malzemeler ülke genelindeki ihtiyaçlara göre AFAD Başkanlığımızın talimatları doğrultusunda diğer illere gönderildiğinden stok durumu sürekli değişmektedir. Bu depomuz bizim kontrolümüzde yüklenici firma tarafından işletilmektedir. Türkiye’de 15 bölgede 27 ilde kurulu bulunan AFAD Lojistik Merkezlerinden birisinin İlimizde bulunması afet sonrası halkımıza büyük fayda sağlayacaktır.

 

Editör: TE Bilisim