TV100 ekranlarında Mehmet Emin Güzbey’in hazırlayıp sunduğu Dobra Dobra programına konuk olan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye’deki yurtlar, kredi bursları gibi bir çok alanda yapılan çalışmaları anlattı. Konuşmasına gençlere tavsiyelerde bulunarak başlayan Bakan Kasapoğlu, Gençler ile her zaman beraber olduklarını dile getirdi. Bakan Kasapoğlu, “O benim için apayrı heyecan vesilesi ve mutluluk kaynağıdır. Her fırsatta tamamen resmiyetten uzak bir şekilde onlarla oturup dertleşmeyi, hasbihal etmeyi farklı etkinliklerle onların heyecanını paylaşmayı bir açıkçası önemli bir mutluluk olarak görüyorum” dedi.

GENÇLERİMİZDEN ALDIĞIM GÜÇ VAR

“Gençlerimizi bir heyecan vesilesi, bir rabbimim lütfü olarak görüyorum” diyen Bakan Kasapoğlu, “Onlarla her buluşmamızda gençlerimizden aldığım güç var. Onlardan öğrendiklerim var. Zaman zaman benim onlara aktardıklarım var. Tabi gençlerimizin bu noktada aslında burada onun bir örneğini yaşıyoruz. Sarıkamış’ta gençlerimizin dopdolu olan tarihimize vakıf olmaları bizlere bu eşsiz vatanı emanet eden ecdadımızın o bilincini yakinen bilmeleri ve o hassasiyetler ile maziden aldığı güçle atiye yönelmeleri bu aradaki köprüyü inşa etmek bizlerin vazifesidir” diye konuştu.

GENÇLİK BİZİM EN BÜYÜK ARZUMUZDUR

Gençlere seslenen Bakan Kasapoğlu, “Elbette çok dinamik bir çağda yaşıyoruz. Her şey çok hızlı gelişiyor, değişiyor. Teknoloji pek çok şeyin akışını farklı noktalara getiriyor, belki de getirmeye devam edecek. Ama her şeyden önce bir defa bizim gençlerimiz ile birlikte mazimizden aldığımız o güçlü köklerin farkında olmamız lazım. Tabiki o güçlü kökleri atinin gerektirdiği dinamizmle farklı imkanlarla da yoğurmamız lazım ve o imkanlara haiz bir gençlik o imkanları hem geliştiren üreten, hem de en güçlü şekilde istifade eden bir gençlik bizim en büyük arzumuzdur. O yüzden onların proje destekleri, yeni açılımlar onların birer vesilesidir. Tabiki insan olarak insan faktörünü teknoloji ve gelişmeler ne olursa olsun unutmamız gerekiyor. İnsana olan dokunuşu, insana olan gönül bağını o insanlık gerekliliklerini en güçlü şekilde taşıyarak o bilinçle iletişim tarzıyla yarınlara yürümeleri gerekiyor. Bende onlara zaman zaman bu konulardaki düşüncelerimi hissiyatımı aktarma fırsatı buluyorum.”

BURS VE KREDİLERDE DÜNYADA AYRIYIZ

Burs ve kredi Türkiye’yi dünya’da ayıran çok pozitif konu olduğunu söyleyen Bakan Kasapoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü bizdeki kadar geniş bir burs, kredi imkanını ulaştıran bir devlet yok.  1,5 milyona yakın gencimize burs ve kredi sağlıyorum. Her yıl yeni 150 bin genç burs imkanından faydalanıyor. Bu yıl onu 180 bin gence taşıdık. Kredi konusu keza isteyen her gencin faydalandığı konudur. İsteyen her gence kredi veriyoruz. Burs konusundaki elemeleri bu yıl geçen 180 bin gencimiz burs hakkını kazandı. 12 farklı kurumdan tamamen objektif hiç insan eli değmeden otomatik sistem çerçevesinde o 180 bin kişi belirlendi. Kimsenin hiçbir şekilde şüpheyle yaklaşamayacağı bir sistemdir. Şükürler olsun,  adaletli yaklaşıyoruz. Bu noktada burs ve kredileri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, yeni rakamlarını ilan ettiler ve yeni rakamda da 2022’de ilk kez ödemeleri 6 Ocak itibariyle yaptık. 850 lira lisans bursu ve kredisi, 1700 lira yüksek lisans bursu ve 2450 lirada doktora bursu gençlerimize sağlıyoruz” dedi.  

“GENÇLER E-DEVLET ÜZERİNDEN İŞLEMLERİNİ YAPABİLİR”

“Burs konusu AK Parti’nin önemli hizmet alanlarından bir tanesidir” diyen Bakan Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken başlatmış olduğu bir projeydi. Ona AK Parti iktidarlığında tüm Türkiye’ye en güçlü şekilde taşımış oldu. Bizde Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak burslar ve krediler ile gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Kredilerde özellikle şöyle bir durum var. Maalesef muhalefetin bu anlamda pek çok konuda olduğu gibi burada da saptırma konusu var olayın gerçek boyutunda. Çünkü gençlerimiz işe başlayana kadar, sigorta girişi olana kadar kredilerini ödeme noktasında erteleme hakları var. Bu anlamda e-devlet üzerinden işlemlerini kolaylılıkla yapabilirler.  Gençlerimizin hayatını kolaylaştırmak bizim asıl amacımız. Onları hayata hazırlamak, onları mutlu kılmak ve bu yolda da işe girmemiş bir geliri yoksa ondan bu ücretin alınmaması lazımdır. Hayata başlayana kadar, işe girene kadarda erteleme hakları da tamamen fiili olarak, pratik olarak mümkün bir durum” ifadelerini kullandı.  

“MUHALEFETİN YAKLAŞIMI ÇEVRİM DIŞIDIR”

Muhalefet değince sanki, bizim muhalefete baktığınızda her şeye muhalefet etmek gibi bir anlayışın ortaya çıktığını belirten Bakan Kasapoğlu, “Halbuki muhalefet önemli bir kavram ve var olması gereken bir durum ama her şeye hayır demek. Her şeye karşı çıkmak olması gereken muhalefet değildir. Olayları doğrusu ile yanlışıyla saptırıyor olmak değildir. Üslup, içerik olarak hakikaten Türkiye’nin en temel sorununun muhalefet olduğunu belirtmek istiyorum. Biliyorsunuz usul, esasa mukaddemdir. O yüzden yalan, iftira ve algı çalışmaları halkın nezdinde bunu yapanlara müspet bir karşılığı olmaz. Muhalefet halen çevrimdışı onu özellikle bütçede konuşmuştuk. Bu yaklaşım tamamen bir çevrimdışıdır. Bu anlayışla online olmalarını zor görüyorum. Önce anlayışı değiştirmeleri lazım ve tabi bizim bu anlamda gerçekleştirdiklerimize halis bir yaklaşımla yaklaşmaları lazımdır. Son 19 yılda her alanda gerçekleşen dönüşüm, değişimler devrim niteliğindedir. Ulaştırmadan sağlığa, sağlıktan eğitime, ekonomiye, spora her alanda ciddi dönüşümler var” dedi.

KALORİFERLER BELLİ GÜNLER YANARDI

Bazılarının hayal dahi edemeyeceği icraatların olduğunu ifade eden Bakan Kasapoğlu, “Bırakın gerçekleştirmeyi hayal etmeye dahi cesaretleri olmayan pek çok işi AK Parti hükümeti ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ile ortaya koydu ve gerçekleştirildi, gerçekleştirilmeye de devam ediyor. Onlardan bir tanesi de bahsettiğiniz yurtlar konusudur. Yurtlar Türkiye’nin yüz akı projelerinden bir tanesidir. 19 yıl öncesine gideceğim. Çünkü öyle bir algı ve açıkçası propaganda çalışması yapıldı ki, sanki Türkiye’de gençlerimizin barınma konusuyla ilgili hiçbir şey yapılmamış gibi, sanki tüm öğrenci gençlerin yurt ihtiyacı varmış gibi bir algı çalışması yapıldı. 19 yıl önce Türkiye’de 190 bine yakın yurt kapasitesi vardı ve bu yurt kapasitesinin var olduğu fiziksel durum 24 kişilik, 18 kişilik odalar. Her katta bir banyosu, tuvaleti, duşu anca olan kaloriferlerinin belirli günler yandığı, ısıtması, soğutması, ders çalışma imkanı, yemeğinden güvenliğine kadar pek çok handikabın olduğu alt yapı vardı” diye konuştu.

“YURTARIMIZ OTEL KONFORUNDA”

190 bin yatak kapasitesinin var olduğu yurtların 160 binini yıkıp yeniden yaptıklarını vurgulayan Bakan Kasapoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Deprem konularında sorunları vardı bu binaların. Onun üzerine yaptığımız ilaveler ile şuanda bizim totalde her geçen gün artıyoruz. 750 bine yakın yatağımız var. 800’e yakın yurdumuz var. 81 ilde ilçelerimizde yurtlarımız var. Artık 20 kişilik odalar yok. 4 kişilik odalar mevcut. Ranza sistemini yüzde 90 oranında kaldırdık, hızlı bir şekilde onu da bitiyoruz. Çalışma masasıyla, duşuyla, banyosu ile her şey bir otel konforunda odanın içerisindedir. Açık büfe yemekleri var. Gençlerimiz istedikleri şekilde tercihte bulunuyorlar. Bu noktada sosyal imkanlarda yurtlarımızı sadece barınma olarak görmüyoruz. Bir yaşam alanı olarak görüyoruz. Gençlerimizin talepleri sadece barınma beslenme ile ilgili değil, sanat, kültür, kişisel gelişim konusunda neyi talep ediyorlarsa 7-8 genç bir araya geliyor eğitim programın açıyoruz. Dil eğitimi, kişisel gelişim eğitimi, spor ve her alanda ikinci bir üniversite eğitimi imkanı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

216 BİN KAPASİTEYİ 3 YILDA GERÇEKLEŞTİRDİK

Öğrencilere otel konforunda bir yaşam alanı sunduklarını söyleyen Bakan Kasapoğlu, “Biz öğrencilerimize dostluk, kardeşlik eğitimi sunuyoruz. Pandemi her şeyi etkiledi. Yaşam alışkanlıklarını, iletişim alışkanlıklarını ve her şeyi etkilediği gibi geçtiğimiz yıl üniversitelerin kapalı olması online eğitim olması hasebiyle yurtlarımıza öğrenci alamadık. Yeni bir eğitim döneminin başlaması ile birlikte bir yoğun süreç ortaya çıktı. Bu yoğun süreci maalesef kara propaganda yapmalarına şahit ettik. Ama ben hep şuna inanırım. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Biz hamdolsun pandemi sürecinde 216 bin yatak kapasitesi ilave ettik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini hep eleştirirler. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ortaya koyduğu hız anlayışı bürokrasinin azaltılması, güçlü bir eşgüdüm 216 bin kapasiteyi 3 yılda gerçekleştirdik” dedi.     

Tüm Türkiye’de yurtları dolaştığını hatırlatan Bakan Kasapoğlu, “Gençlerimiz ile oturuyoruz, konuşuyoruz, dertleşiyoruz. Gençlerimizin mutluluğuna şahitlik etmek. Onlarla o mutluluğu paylaşmak, mutluluğa bir nebzede olsa açıkçası katkı sağlayabilmek en büyük mutluluktur. Milletimizin her bir ferdine dokunabilmek inanın dünyalara bedel” diye konuştu. >>GÖKHAN KOCAASLAN

 

Editör: TE Bilisim