İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Kanal 3 ekranlarında Megabirlik Medya Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Güzbey’in hazırlayıp sunduğu Dobra Dobra programına konuk oldu.  İl Özel İdaresinin yetki ve sorumlulukları hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, “AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel yönetim kökenli olması nedeniyle kendisi belediyeleri ve özel idareleri iyi tanıyor. 4 yıldan fazla bir belediye başkanlığı var.  İl Başkanlığı süresincede İstanbul’da ve Türkiye’nin değişik illerinde hem belediyeler hem de o zaman ki İl Özel İdareleri çok yakından tanıma sorunları tespit etme imkanı bulmuştu” dedi.

BELEDİYELER KANUNU ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev gelir gelmez ilk yaptığı icraatlardan bir tanesi 5493 sayılı belediyeler kanunu çıkartmak olduğunu ifade eden Başkan Çoban, “1580 sayılı belediye kanunu yerine çok eski bir kanundu 1930 tarihlidir. 2005 yılında 5393 sayılı belediyeler kanunu çıkarttı. Birde Büyükşehir Belediyeler kanunu çıkarttı. Aynı zamanda yine 2005 yılında İl Özel İdareler Kanunu 5302 sayılı kanunu çıkardı. Bu kanunla artık seçilmiş insanlara en az karar mekanizmasında daha fazla imkan ve yetki tanınmış oldu. Eskiden ilin atanmış valileri İl Genel Meclisine başkanlık yapıyordu” diye konuştu.

STANDARDA BAĞLANDI

5302 sayılı kanunun son verilerek seçilmiş insanların İl Genel Meclisine başkanlık etmesi sağlandığını belirten Çoban, “Bu sayede her siyasi parti mutlaka hem yerelde hem de genelde merkezi hükümette Türkiye’ye hizmet ederek oylarını artırmak ister. Dolayısıyla normal atanmış insanlara göre biraz daha aktivite fazla gösterilir. Buda gayet doğaldır ve olması gerekendir. Bu nedenle işlerde hızlılık ve artırma oldu. Ayrıca yine bu kanunla İl Özel İdarelerinin gelirlerinde belli bir standarda bağlandı. Biraz daha artırılmış oldu” ifadelerini kullandı.

PARALAR KANALİZASYON VE YOLLARA HARCANACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde garip guruba insanlarla ilgilenmeyi çok önemsediğini vurgulayan Çoban, “Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde kendisi garip guraba ilgilenmeyi çok önemsediği için kırsal kesime önem verdiği için Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa KÖYDES isminde bir yapılanma çıkardı. Dedi ki; “Ben İl Özel İdaresinin bütçesinin yanında merkezi hükümetten ilave bütçe göndereceğim. Ama İl Özel İdareleri bu parayı sadece ve sadece su, kanalizasyon ve yollara harcanacak.”

ÇALIŞMALARIN HEPSİ KÖYDES SAYESİNDE

“2002 yılına kadar Afyonkarahisarımızın 420 tane köyünden bu sayede 50 köyümüzde kanalizasyon var iken bugün kanalizasyonu olmayan köyümüz yok” diyen Başkan Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Yine merkezi sistem şebeke suyu 60 tane köy yok iken bugün hemen hemene köylerimizde artık her evde şebeke suyu var. Artık köydeki vatandaşlarımız musluğu açtığı zaman şebeke suyu ile ihtiyacını görüyor. Bunların hepsi KÖYDES sayesindedir” dedi.

2022 YILI BÜTÇESİ 215 MİLYON TL

İl Özel İdaresinin 2022 yılı bütçesinin 215 milyon olduğunu ifade eden Başkan Çoban, “Bunun yatırıma giden bölümü 60 milyon civarındadır. Cumhurbaşkanımız her yıl ilaveten Afyonkarahisar dahil olmak üzere illere en az 30-35 milyon TL ilave para gönderiyor. KÖYDES adı altında bu para hem İl Özel İdaresi tarafından yüzde 30’u ve yüzde 70’i Kaymakamlıklar tarafından sadece köylerimizin içme suyu ve kanalizasyonunda kullanılıyor. İşte bu sayede Afyonkarahisarımızın 4 bin kilometre köy yolu artık stabilize değil. Artık bugün 420 köyümüzde kanalizasyon, şebeke suyu ve köy içi yollar büyük ölçüde parke ya da diğer malzemeler ile asfalt şeklinde kaplanmış bir vaziyettedir” diye konuştu.

BUNLAR GÜZEL AVANTAJ

Başkan Çoban, “AK Parti İl Başkanı iken eski Merkez Valisi Necati Çetinkaya, kendisi Doğruyol kökenlidir ama kökeni mülkiyecidir. Kendisi KÖYDES projesi hakkında; “Sayın Başkan biz o kadar kaymakamlık, valilik yaptık. Tayyip Bey’in KÖYDES projesi başlı başına Türkiye için devrimdir dedi” Hala daha bu para 2005 yılında başladı ve bütün illerimize geliyor. Bunlar güzel bir avantaj. Bu sayede tabiî ki hem kanunla hem de merkezi hükümetin bu tür destekleri ile gerçekten köylerimizin çehresi değişti. Bugün yine dikkat edersek eskiden köylerden şehirlere akın varken bu biraz azaldı. Çünkü artık bugün köylerde bile şehirde bulunabilen her şey bulunabilme noktasına geldi. Belki vatandaşlarımız şehre çalışmak için, malzeme almak için geliyor ama akşam köylerine dönüyor. Artık köylerde elektrik, su, internet var ve yolları çamur değil. Pandeminin köye dönüş yolunu artırdığını ifade ediliyor ama aslında önemli olan altyapıların yapılmasıydı.”

ŞAİBEYE FIRSAT VERMEDİLER

Başkan Çoban sözlerini şöyle sürdürdü: “Afyonkarahisar İl Özel İdaresi hem bürokratları ile hem Özel İdarelerin başı olan Valiler ile 2002’den 2010’a kadar AK Parti Vali atayamazken bile o zaman Afyonkarahisar’da çok değerli valiler görev yaptı. İl Özel İdaremizin tüm yetkileri eskiden Özel İdare Müdürlüğüydü şimdi Genel Sekreterlik oldu. Hem müdür olarak çalışanlar hem de Genel Sekreter, Şube Müdürü olarak çalışanlar görevini çok güzel yaptılar. İl Genel Meclis Başkanları ve İl Genel Meclis Üyeleri gayretli bir şekilde hizmet ettiler. Şaibeye fırsat vermeden mümkün olduğunca tasarrufa riayet ederek, kaynakları yerinde kullanarak çok güzel çalışmalara imza attılar” dedi.

ASFALT ŞANTİYESİ KARARI ALANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Asfalt şantiyesinin kendilerinden önce ihale edildiğini belirten İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, “Bitmesi bizim zamanımızda gerçekleşti. Ama düşünen onun yapılmasını karar veren bizden önceki arkadaşlarımızdır. Onlara da buradan teşekkür ediyoruz. Gerçekten o yüzden Afyonkarahisar şanslı. Ben biliyorum o KÖYDES parası nüfusu ve köy sayısı bizden az olan illere bize az geliyor. Çünkü Cumhurbaşkanımız bakıyor burada 420 köy var su ve kanalizasyon problemi az diyerek az para gönderiyor. Ama halen daha bunu çözememiş iller var. Onlara biraz daha fazla gidiyor” ifadelerini kullandı.

TÜM KÖYLERE GİTTİM SORUNLARI BİLİYORUM

Sorunların çözülmemesinin nedenini ise Başkan Çoban şu sözlerle özetledi; “Kaynakları yerinde kullanmama, ihaleleri şeffaf yapmama gibi nedenlerden dolayı biraz yüksek maliyetli işler yapılabiliyor. Aynı parayı burada 2 kilometre kanalizasyon yapılırken belki o bölgelerde 1,5 kilometre yapıyorsunuz. Bunun gibi farklılıklar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden Afyonkarahisar şanslı bir il. Bu şansı belirtmek ve teşekkür etmek lazım. Bizde gerçekten birlik beraberlik içerisinde çok güzel bir ahenk var. Bu dönemde tabiî ki bizimde 10 yıl belediye tecrübemiz. Bunun yanında 6 yıl İl Başkanlığı yaparak Afyonkarahisar’ın hemen hemene tüm köylerine gittik gördük sorunlarını biliyoruz.”

18 İLÇE, 42 BELDE VE 420 KÖYÜ TANIDIM

18 ilçe ve 42 beldeyi tanıdığını söyleyen Başkan Çoban, “Bunun getirdiği bir avantaj ile burada gerçekten önemli ivme yakalandı. Aslında biz şanssızlıkla göreve başladık. Devletimiz 2014 yılı öncesinde dedi ki; “Ben nüfusu 2 binin altında olan kasabaları kapacağım” dedi. Afyonkarahisar’da da 89 tane belde vardı. Bunun 40 yakını kapattı. Geriye 41 beldemiz kalmıştı. Kapatılan kanuna bir madde eklendi ve örneğin Afyonkarahisar’daki Anıtkaya Köyündeki belediyeler kapanmamış gibi nüfusu neyse “Ben bu nüfusu esas alarak o belediyenin payını 5 yıl İl Özel İdaresine göndereceğim” dedi. Bu güzel bir şey ama ne zaman bitti bu 5 yıl sonra yani 1 Nisan 2019 tarihinde biz geldiğimiz de bitti” ifadelerini kullandı.

KÖYLERDE HERŞEY BEDAVA

2018 yılında gelen paranın 45 milyon TL olduğuna dikkat çeken Başkan Çoban, “Biz yatırımlar için 1 yılda 60 milyon TL para harcıyoruz. 45 milyon TL ilaveten bir para geliyor. Bu gerçekten büyük avantaj ve bu sayede birçok hizmetler yapılmış, paralar boşa gitmemiş, çok güzel çalışmalar gerçekleştirildi. Ama biz bu paradan mahrum başladık. İl Özel İdarelerinde belediyeler gibi kaynak bulmak mümkün değil. Çünkü imar yapmıyorsunuz, arazi üretme gibi bir şansınız yok. Yani dolayısıyla bir şehir gibi değil. Birde üstelik köy yerlerinde her şey bedava bizim bir inşaatımız oldu inşaat ruhsatına müracaat ettik. Dosyalar hazırlandı ve ruhsat geldi. Telefon açtım, “Bizden hiç para almadınız, bir yanlışlık olmasın” dedim. Dediler ki, “Başkanım köylerde evde yapsanız, dükkanda yapsanız, çiftlikte yapsanız, inşaat ruhsatı bedava, iskan bedava, kontrol bedava yani her şey bedava” dediler.” >>GÖKHAN KOCAASLAN

 

 

Editör: TE Bilisim