Tekniğe ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Adem Aslan, halk arasında beyincik sarkması olarak bilinen Chiari Malformasyonu ameliyatının ilk defa 1932 yılında yapıldığını ve o zamandan bu yana farklı ameliyat teknikleri uygulanmasına rağmen ideal bir ameliyat tekniğinin tanımlanmadığını söyledi. Prof. Dr. Aslan şöyle konuştu: “Dünya genelinde mevcut durumda uygulanan ameliyat tekniğinde, kemik dekompresyon sonrası beyin zarı açılarak dura grefti ile tamir ya da kemik dekompresyon sonrası dura ile ilgili hiçbir işlem yapılmadan ameliyatın sonlandırılması şeklinde iki farklı işlem uygulanmaktadır. Kemik dekompresyon sonrası beyin zarı açılarak dura grefti ile tamir yöntemiyle ameliyat edilen hastalarda, ameliyat ve ameliyat sonrası hastanede kalış süresi uzun, hayati tehlikeye kadar giden komplikasyonların fazla olduğu literatürde tanımlanmıştır”

HASTANE SÜRESİ KISALIYOR

Aslan, “Kemik dekompresyon sonrası dura ile ilgili hiçbir işlem yapılmadan sonlandırılan ameliyatlarda ise hastanın şikâyetlerinin ameliyat sonrası devam ettiği ve belirgin bir iyileşme olmadığı yine literatürde tanımlanmıştır.Bizim uyguladığımız yeni ameliyat tekniğinde kemik dekompresyon sonrası beyin zarı açılmadan duranın yüzeyel tabakası mikro cerrahi yöntemle vertikal bir insizyon (süperfisial durotomi) yapılarak omurilik üzerindeki bası kaldırılmaktadır. Süperfisial durotomi tekniğinin avantajları; dura açılmadığı için buna bağlı komplikasyonlar olmamakta, ameliyat ve ameliyat sonrası hastanın hastanede kalma süresi kısalmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrası hastanın beyincik sarkmasına bağlı şikâyetleri düzelmektedir” dedi.

YILDA 12 BİN HASTA KABULÜ

AFSÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalının, 1997 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Aslan, AFSÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi D Blok’ta 11 akademik personel, 22 yataklı yetişkin ve pediatrik servis ve 8 yataklı Nöroşirürji yoğun bakım ile bu alanda sağlık hizmeti sunmaya devam ettiklerini söyledi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğindeki 2 ameliyathanede skopi, ultrasonografi, ileri cerrahi mikroskop, nöronavigasyon, stereotaksi, nöromonitorizasyon, ultrasonik cerrahi aspiratör gibi ileri teknolojik cihazlar kullanılarak yılda 1000’in üzerinde ameliyat yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Aslan, haftanın 5 günü hizmet veren polikliniklerinin yılda yaklaşık 12 bin hasta kabul ettiğini kaydetti. >>ODAK HABER MERKEZİ