ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Güzbey ile Meclis Üyesi ve TOBB Delegesi Adnan Demirel tarafından ağırlanan Büyükelçi İkbal’in heyetinde Büyükelçilik Başkâtibi İka PermataSariSilalahi ile Üçüncü Kâtip RadityaAjiWisnumurti de yer aldı. Ziyaret hakkında değerlendirmede bulunan Endonezya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dr. Lalu Muhammed İkbal, Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin bağımsızlığının kazanılmasında önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Büyükelçi İkbal, Afyonkarahisar Valiliği’ni, Afyonkarahisar Belediyesi’ni, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiğini belirterek “Afyonkarahisar’ın her iki ülke ticareti için ciddi bir potansiyele sahip olduğunu düşündüğümüz için buradayız. İki ülke arasındaki ilişkilerimiz 700 yıl öncesine dayanmaktadır. Sadece ticari anlamda değil, inanç ve kültür anlamında geçmişe dayanan bir ilişki ağımız bulunmaktadır. Türkiye ile Endonezya arasında yıllık 1 milyar doları aşan bir ticaret hacminden bahsedebiliriz. Son yıllarda ticari ilişkilerimizin artması için çalışmalarımız sürüyor; Afyonkarahisar ile daha çok ticaret yapabileceğimiz potansiyel bulunmaktadır” dedi.

TİCARİ İLİŞKİLER ARTIYOR

Büyükelçi İkbal şöyle devam etti:“Afyonkarahisar, Türkiye’nin ortasında kavşak nokta olmasının yanı sıra bağımsızlık mücadelesinin tarihine baktığımız zaman Samsun ve Sakarya gibi iller gibi Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nda ciddi bir mücadelenin verildiği şehirdir. Afyonkarahisar, bağımsızlık mücadelesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de üzerinde ciddi olarak durduğu bir şehirdir.”ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci de “Sayın Büyükelçimiz ’in bizi ziyaret etmesinden oldukça memnun oldum. Hem ilimize, hem Odamız’a yapmış oldukları ziyaret dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyorum. Kendilerini şahsım ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız Meclisi adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ayrıca Sayın Büyükelçi’nin ilimiz hakkındaki düşüncelerinden dolayı da çok mutluluk duydum. Ticari ilişkilerimiz her gün artarak devam ediyor” dedi.

DAHA ÜST NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ

ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül de “Sayın Büyükelçimizi Afyon’da ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Gerçekten son dönemde Odamıza Büyükelçilerin gelmesi bizi mutlu ediyor; geçen hafta da Özbekistan Büyükelçimiz vardı. Onlarla da ticari faaliyetlerimizi görüştük. Bugün de kardeş, Müslüman ülke olan Endonezya Büyükelçimiz ‘in aramızda bulunması, bizleri son derece mutlu etti. İnşallah Endonezya’ya olan ticari hacmimizi daha da artırırız. 2021 yılında 455 bin dolarlık bir ticari alışverişimiz olmuş. Adnan Bey, bu ihracatın yaklaşık 100 bin dolarlık kısmını gerçekleştirmiş. İnşallah bu ticari ilişkilerimizi daha üst noktaya taşırız. Ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Ziyaret karşılıklı görüş alışverişinin ardından hediye takdimi ve ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol’un Deve Kamyonu, ATSO’nun Yeşil Binalar arasında aldığı dünya birinciliği ve ATSO’nun kullandığı yenilenebilir enerji hakkında bilgi vermesi ile sona erdi. >>BETÜL ÖZDEMİR