İbrahim Küçükkurt konferans salonunda düzenlenen panel öncesinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Selçuk Akçay, Habertürk TV Spikeri ve Köşe Yazarı Kübra Par tarafından “Aklıma Bir Fikir Geldi-Üniversiteler Arası İletişim Fikirleri Yarışması”nda önceki yıllarda dereceye giren eserlerin yer aldığı sergi açılarak katılımcılar tarafından gezildi.

TÜRKİYE’DE 252 TELEVİZYON KANALI VAR

Panel öncesinde bir açış konuşması yapan RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu, RATEM’i tanıtarak, asli görevleri konusunda bilgi verdi. Şerbetcioğlu, “2001 yılında kurulan RATEM, TRT dâhil ulusal, bölgesel ve yerel birçok televizyon ve radyonun üye olduğu 752 üyesi bir meslek birliğidir” dedi. Türkiye’de toplam 252 televizyon ve bin 90 radyo olduğunu anlatan Şerbetçioğlu, “Ülkemizde, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna karasal ortamda yayın yapmak üzere lisans başvurusunda bulunan 23 ulusal, 16 bölgesel ve 213 yerel olmak üzere toplam 252 televizyon kuruluşu ile 36 ulusal, 102 bölgesel ve 952 yerel olmak üzere bin 90 radyo kuruluşu vardır. Bu radyo ve televizyon kuruluşlarından 800’ü RATEM üyesidir” diye konuştu.

KORSANLA MÜCADELEDE FARKINDALIK VE BİLİNÇ

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise korsanla mücadelenin temelinde fikri mülkiyet haklarının bulunduğunu ifade etti. Karakaş, “Her üretimin bir fikri temeli var ve bu fikir de üretiliyor; dolayısıyla bu üretimde hakkı olanın hakka sahip olana teslim edilmesi oldukça önemlidir” dedi. Anadolu topraklarının emeğin kutsallığına önem veren bir medeniyete sahip olduğunu belirterek, şunları belirtti:“Emeğin en kutsal değer olduğuna inanan bir medeniyete sahibiz. İşçinin alın teri kurumadan hakkını teslim ediniz anlayışı bütün işler için geçerlidir. Dolayısıyla özellikle bilim, fikir ve sanat diye ifade ettiğimiz alanlarda ortaya konulan emeği, üretimi hak bağlamında mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor. Bu anlamda korsanla mücadele gerçekten emeğin kutsal olduğu kadar kutsaldır. Çünkü korsanlık emeğin hırsızlığıdır. Bu nedenle RATEM ve Üniversitemiz işbirliğinde düzenlenen panelin oldukça önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü kanunlar yapılır. Kanun esastır ama kanunun ruhunu oluşturmak önemlidir. Montesquieu’nun dediği gibi sözleşme tek başına yeterli değildir; ruhunu da oluşturmak gerekir. Ruhunu ise farkındalık yaratarak ve bunu bilinçlere kazıyarak oluşturacağız. Kanun yapmak önemli ama ona uymak ondan daha önemli. Ona uyabilmek için de bilinç ve farkındalık yaratılması ve tabana yayılması daha fazla önemlidir. Bu tür etkinliklerin hem bilinçlendirme hem de farkındalık yaratma adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Sinema ve Televizyon Bölümü ile Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümlerindeki öğrencilerimiz ile Hukuk Fakültesi öğrencilerimiz açısından önem arz etmektedir.”

AKÜ İŞBİRLİĞİNE HER ZAMAN AÇIK

Rektör Prof. Dr. Karakaş, Afyonkarahisar’ın medya çeşitliliği noktasında güçlü bir konumda olduğunu belirterek, AKÜ’nün bu anlamda her zaman işbirliğine açık bir anlayışa sahip olduğunu kaydetti. Karakaş, “Afyonkarahisar gerek radyo, gerek gazete ve gerekse televizyon anlamında yerel basını güçlü bir şehirdir. Üniversitemiz, bu anlamda basınımızla iş birliği imkanlarını da gittikçe artırmaktadır. Kapılarımız her zaman yayıncılarımıza açıktır” ifadelerini kullandı. Açış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü RATEM Akademi Başkanı Yusuf Gürsoy’un yaptığı ve RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetcioğlu, RATEM Başkan Yardımcısı İlhan Yalçın, HaberTürk TV Programcısı ve Köşe Yazarı Kübra Par, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Olcay Hayta ile AKÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ali Yaşar’ın panelist olarak yer aldığı “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” Paneli gerçekleştirildi.Panel öncesinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından panelistlere katkıları ve katılımları nedeniyle teşekkür belgesi takdim edildi. >>ODAK HABER MERKEZİ

 

Editör: TE Bilisim